שתף קטע נבחר

מימונה בדרך: "מופלטות עם טוויסט אשכנזי"

שוש הרומנייה למדה להכין לבד את המתוקים המזוהים עם יהדות מרוקו, רחל מהדרום רוכשת מוצרים בתל אביב ומסרבת לגלות את סודות ההכנה, וציפי מירושלים עמלה על יצירות בשעות הקטנות של הלילה. ישראל בכוננות מופלטה - צפו בהסבר המלא: מה זה כל ממתק?

תרבחו ותסעדו, בכל בית ישראל: רגע לפני שפוליטיקאים רבים יסתערו על שלל מטעמי חג המימונה, עמלים ברחבי הארץ על השלמת ההפקה המתוקה ביותר בשנה. המנהג, שהחל במסורת יהדות מרוקו, כבר חצה מזמן את עדות ישראל. כך למשל, שוש ויצמן (60) שנולדה ברומניה נערכת להפתיע מחר בערב (יום ב') עם סימן ההיכר של החג. "למופלטות שלי נתתי טוויסט אשכנזי ואני מגישה אותה גם לצד לבנה", סיפרה ויצמן.

 

ויצמן, תושבת מושב ניר-חן שבחבל לכיש, מארחת מדי שנה את אחת מחגיגות המימונה היפות באזור הדרום. היא אגרונומית במקצועה שעובדת כמדריכה לגידול פרחים במשרד החקלאות ונשואה למשה, יליד מרוקו. לשניים ארבעה ילדים ושני נכדים. "אנשים חשבו שבגלל שבעלי מרוקאי אני עושה מימונה, אבל זה ממש לא הסיפור", מדגישה ויצמן. "בעלי בכלל לא רצה שאטרח, מי שכן רצה זה הילדים שמגיל קטן ראו את חגיגות המימונה בצד של הקרובים מצד בעלי. זה התחיל עם אירוע קטן והיום אנחנו כבר עומדים על 120 אורחים".

 

המארחת הרומנייה סיפרה עוד כי למדה להכין את כל מאכלי החג לבדה וללא עזרה. "כל מי שמגיע אלינו למימונה במושב חושב שאנחנו מרוקאים אסלים, לא מרגישים כלום". כבר מחג פורים עוסקת ויצמן בהכנות. היא אופה עוגות ועוגיות, מכינה ריבות ודבש וממרקת את הלבוש המסורתי. "המימונה האשכנזית שלנו הפכה לשם דבר וכולם באים, אני מאוד אוהבת לארח וזה מה שמניע אותי בכל ההפקה הזו. לא חשבתי שזה יגיע לממדים כאלה, אבל זה המצב - בשמחה גדולה".

"בעלי לא רצה שאטרח". שוש ויצמן בהכנות האחרונות (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
"בעלי לא רצה שאטרח". שוש ויצמן בהכנות האחרונות(צילום: רועי עידן)

"המימונה האשכנזית הפכה לשם דבר" (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
"המימונה האשכנזית הפכה לשם דבר"(צילום: רועי עידן)

גם בבית משפחת תורג'מן במושב שדה ניצן שבדרום הפכה חגיגת המימונה השנתית למסורת. רחל (74), אם הבית, עמלה זה חודש על המטעמים המיוחדים. על שולחן החג מטעמים מחנויות תבלינים ופיצוחים שרק היא מכירה בתל אביב. "היא אלופה בעוגיות האלה, זה לא מהעולם הזה", אמרה כלתה יונית. "היא אחראית על כל המימונה, על העוגיות המרוקאיות המסורתיות והמופלטות, הכול מעשה ידיה".

 

בבית משפחת תורג'מן, שבתחומי המועצה האזורית אשכול, יש לכל אחד תפקיד מוגדר. יונית מספרת כי היא "אחראית לקחת את רחל לקניות ולהשיג לה את מה שהיא צריכה. חמותי לא מרשה שייכנסו לה למטבח, היא לא מוכנה לגלות את הסודות וקשה מאוד להוציא ממנה מתכונים". רק הבת אורלי מספרת כי הצליחה להתחקות אחר הסודות של אמה ובעקבות כך פתחה עסק לממכר עוגיות מרוקאיות.

 

למימונה בשדה ניצן הגיעו בשנה שעברה 400 איש והמסיבה נמשכה עד אור הבוקר. לדברי אורלי, "המימונה שלנו פתוחה לכולם, זה עובר מפה לאוזן. כולם מכירים את המימונה שלנו. יש פה חגיגה ענקית עם מוזיקה וריקודים, מופלטות, והרבה מתוק". בעבר בלט בחגיגה ירי של זיקודי די-נור, אולם המצב הביטחוני מנע מהמשפחה להשיג השנה אישורים מתאימים. "בדרך כלל אנחנו עושים זיקוקים, אבל השנה החלטנו לוותר, זה היה מאוד מסובך להשיג אישורים. אבל עוד לא אבדה התקווה, אולי נצליח ברגע האחרון", סיכמו בבית משפחת תורג'מן.

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

20 קילו מופלטות. ציפי שריג (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
20 קילו מופלטות. ציפי שריג(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: יוסי שלום) (צילום: יוסי שלום)
(צילום: יוסי שלום)

יהיה גם תקליטן. המסיבה בבית משפחת שלום בשנה שעברה (צילום: יוסי שלום) (צילום: יוסי שלום)
יהיה גם תקליטן. המסיבה בבית משפחת שלום בשנה שעברה(צילום: יוסי שלום)

ציפי שריג (54) מירושלים מצפה לפחות ל-100 אנשים בחגיגת המימונה שלה. כמה ימים לפני חג הפסח אמרה שריג כי "היא מכינה את המטעמים עד השעות הקטנות של הלילה. בחול המועד אני מקפידה להכין דברים כשרים ורק בצאת החג מתחילה לעבוד על המופלטות. בשנים האחרונות הרמתי את הכפפה והחלפתי את אמי בחגיגה. בפעם שעברה הכנתי 20 קילו מופלטות וגם השנה תהיה כמות לא קטנה. המיוחדים שלי כוללים בוטנים עם מרנג, קוקוסים בטעמים ומרציפן תות".

 

יוסי שלום (29) ומשפחתו יארחו במסיבה שלהם בחיפה 500 משתתפים. "אנחנו שלושה אחים, שלכל אחד יש המון חברים, וככה זה התחיל", סיפר שלום המכהן כסגן יו"ר התאחדות הסטודנטים

וכחבר במועצת העיר חיפה. "אימא אמרה 'אני עשוה מימונה רק לחברים' ומשנה לשנה זה הלך וגדל וחברים נוספים הצטרפו. מגיעות אלינו אופות שמתמחות במופלטות והן מכינות את המעדן במקום".

 

במסיבה של משפחת שלום יהיו גם תקליטן ובר משקאות. לדברי חבר המועצה שלום, "בכירי הנהלת העיר צפויים לבוא ואנחנו מאמינים שיבואו גם כמה חברי כנסת. ההורים שלי מאמינים שלפתוח את הבית מביא ברכה ואנחנו מצטרפים למחשבה הזאת. זה הפך למסורת שאי אפשר להפסיק אותה וכולם נהנים מזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מתכוננים לחגיגה בבית משפחת שריג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים