שתף קטע נבחר

סמארטפון האפשרויות הבלתי מוגבלות

פרוייקט Ara, הסמארטפון המודולרי של גוגל, פותח בפני צרכנים עולם חדש של אפשרויות התאמה אישית, תיקון ושדרוג שכל אחד יכול לעשות בעצמו בלי מעבדות שירות. מדובר בלא פחות ממהפכה

בחודשים האחרונים עובדים בגוגל על מהפכה נוספת בעולם הסלולר: סמארטפון שיהיה אפשר לפרק ממנו חלקים ולשדרג, ולהרכיב מכשיר מותאם אישית שיוכל להתאים בדיוק למה שאתם צריכים. בשבוע שעבר הכריזה גוגל ש-Ara כנראה יהיה זמין לרכישה כבר ברבעון הראשון של 2015.

 

 

הסמארטפון יהיה מורכב ממודולים נפרדים למעבד, מצלמה, אנטנה, וכדומה, ומשלד שיחזיק את המרכיבים ביחד. היתרון של המכשיר הוא שאנחנו, הלקוחות, נוכל לבחור את גודל השלד ולמלא אותו במודולים לפי הצרכים שלנו. למשל, אנשים שצריכים שהמכשיר יעבוד קשה במשך כל היום יוכלו להתקין שתי סוללות ולוותר, למשל, על מצלמה מתקדמת. מי שכוח עיבוד חשוב לו יוכל להתפשר על נפח אחסון, ומי שלא צריך מצלמה יוכל לקבל מסך גדול יותר.

 

לגו סמארטפון

בספטמבר 2013 העלה לרשת דייב האקנס, מעצב הולנדי, וידאו ואתר קטן שהציג את Phonebloks - קונספט לטלפון מודולרי דמוי לגו שכל אחד יוכל להחליף בו רכיבים מבלי להבין דבר באלקטרוניקה. המטרה שלו היתה פשוטה - לחסוך בזיהום שנגרם על ידי זריקה של טלפונים ישנים בשלמותם לאשפה.

 

החזון של האקנס היה שבמקום שכל פעם שנרצה לשדרג חלק מסוים בטלפונים שלנו או אם רכיב מסוים מתקלקל, נוכל להחליף רק את הרכיב הרצוי ולא נאלץ להחליף או לזרוק את כל המכשיר. 

 

 

פונבלוקס היתה הפעם הראשונה שהציבור ממש נרתם לרעיון של טלפון מודולרי לחלוטין, ולראיה - כמעט מיליון אנשים חתמו על עצומה אלקטרונית והסרטון נצפה מעל 19 מיליון פעמים ביוטיוב. אבל זו לא היתה הפעם הראשונה שניסו לייצר טלפון מודולרי.

 

מודו מודולרי

ב-2007 דב מורן, ממציא הדיסק און קי, הקים את מודו במטרה ליצור סמארטפון קטנטן שיהיה "מוח" שאפשר להכניס לתוך גופים שונים, כמו סמארטפונים גדולים יותר או טאבלטים, כדי ליצור מכשירים עם יכולות שונות. הרעיון לא צלח והחברה נסגרה ב-2011. באותה שנה גוגל רכשה ב-4.9 מיליון דולר את הפטנטים של החברה הישראלית Modu של מורן, וככל הנראה כבר התחילה לעבוד על הפרויקט שלה, תחת מוטורולה מובילטי.

 

גוגל מכרה את מוטורולה מוביליטי ל-Lenovo בינואר האחרון, אבל שמרה לעצמה את תיק הפטנטים הענק, כולל פרוייקט Ara, שאליו גויס האקנס אחרי ההצלחה של הסרטון של פונבלוקס. במידה מסויימת, האקנס הכין את קהל הצרכנים לפרוייקט הסמארטפון המודולרי שגוגל עבדה עליו בשקט.

  

גוגל אימצה את הגישה הסביבתית של האקנס, והוסיפה אג'נדה עסקית - היא רוצה לחדור לשווקים מתפתחים, להגיע למילארדי האנשים שאין להם סמארטפון. גוגל מכוונת את פרוייקט ארה לכך שעלות הייצור של הדגם הכי בסיסי של הטלפון תהיה בסביבות 50 דולר. שלד בלבד צפוי לעלות כ-15 דולר לייצר. גם לשווקים מפותחים, התכנון שלה הוא שהמחיר של שלד ומודולים יהיה יותר זול ממחיר של סמארטפון מדף כמו הגלקסי.

 

בכל מיני גדלים

ארה יגיע בשלב ראשון בשלושה גדלים סטנדרטיים - מיני, בינוני וגדול. המיני יהיה בגודל של כ-45x114 מ"מ, קצת יותר קטן מאייפון 5S. הבינוני יהיה בגודל של כ-68x137 מ"מ, כגודל טלפון סטנדרטי כמו הנקסוס 5. גודל השלד הגדול טרם נקבע, אבל הוא ככל הנראה יהיה לפחות בגודל של ה-Galaxy Note 3 - עם מסך של כ-6 אינץ'.

 

 

מידות השלדים עדיין לא סופיות, וגם גוגל עוד לא החליטה סופית איך היא תחלק את השלד בגב המכשיר. מה שכן סגור הוא המידות של המודולים, וגוגל פרסמה ערכת מפתחים מפורטת שמסבירה לחברות ומפתחים עצמאיים כיצד לפתח מודולים לארה. ההצלחה של הסמארטפון תלויה בהירתמות של יצרניות ומפתחים על מנת שכשהסמארטפון יושק יהיו לצרכנים מספיק אופציות להתאמת המכשיר לצרכיהם. עם זאת, גוגל החליטה לשמור לעצמה את פיתוח השלדים, שאותם היא מכנה Endo (קיצור של Endoskeleton). המפתחים מקווים שבעתיד גוגל תשכיל לפתוח גם את ייצור השלדים, שיאפשר יצירה של מידות שונות וקונפיגורציות אחרות של סידור המודולים.

 

המודולים יגיעו בשלושה גדלים: 1x1, 1x2 ו-2x2. מספרים אלה הם לא סנטימטרים או מילימטרים, אלא לפי גודל קבוע של "משבצת" על השלד. אין הגבלה מסויימת שמכתיבה שמודול מצלמה חייב להיות 1x2 או שמודול סוללה חייב להיות 2x2. היתרון של ארה הוא שכל אחד יוכל להחליט מה החשיבות של כל מודול ביחס לצרכים האישיים שלו. למשל, אם אתם לא צריכים מצלמה משוכללת אתם יכולים להשתמש במודול קטן יותר למצלמה ולשים במקום המודול הגדול עוד סוללה או רמקולים חזקים יותר.

 

כל מודול מורכב מהלוח האלקטרוני שעליו נמצאים הרכיבים עצמם, כיסוי מגן מפני נזק שהמשתמש עלול לגרום ללוח, ומעליו כיסוי שהוא בעצם הצד החיצוני של המודול. המשמעות של זה היא שכשקונים מודול לא חייבים להיצמד לכיסוי האפור שלו, אלא תוכלו לקנות (או לייצר בעצמכם) סט של כיסויים בעיצוב מסויים שיתאים למודולים שלכם וגם למודולים עתידיים שתרכשו. זה קצת מזכיר את כיסויי הפלסטיק של טלפוני נוקיה הישנים.

 

 

 

מהיר וחזק

השלד מאפשר למודולים לדבר אחד עם השני בקצבים גבוהים מאוד - 10 גיגהביט לשניה, שזה כמעט כפול מהמהירות התאורטית המקסימלית שדיסקי SSD יכולים להגיע אליו היום. זה הרבה מאוד, כנראה הרבה יותר ממה שנצטרך בשנים הקרובות. ואם זה לא מספיק, השלד הגדול צפוי לתמוך במהירויות של 20 גיגהביט לשניה.

 

 

את המודולים מכניסים לשלד על ידי מסילה, והם נשארים במקומם באצמעות מגנט אלקטרו-פרמננטי (EPM) עוצמתי. למגנט הזה שני מצבי פעולה - שחרור וחיבור. במצב השחרור הוא פועל בעוצמה חלשה מאוד, שמאפשר למגע אצבע להחליק את המודול החוצה, וכשהטלפון מורכב המגנט משנה את מצבו לחיבור. במצב הזה הוא מפעיל כוח של 30 ניוטון, יותר ממספיק כדי לשמור על המודולים במקומם גם אם הטלפון נופל. מה שמעניין במגנט הזה הוא שהוא צורך חשמל רק כשהוא עובר בין מצב למצב, ולא כשהוא במצב השחרור או החיבור.

 

הסוף לשדרוגים הבזבזניים

היתרונות של ארה ברורים - נשבר חלק? מחליפים רק אותו. יצא דגם חדש של מודול? משדרגים רק אותו. המצקצקים יגידו שסמארטפון מודולרי הוא מגושם ומסורבל, אבל הם שוכחים שעם הסלולריים השבריריים של היום אנחנו מכניסים לכיסויי גומי שמכערים אותם ומגדילים אותם לעיתים פי שניים.

 

ההשלכות שיהיו לארה על שוק הסמארטפונים ויצרניות החומרה הוא עצום. גוגל תפתח חנות וירטואלית למכירת מודולים, בדומה לחנות האפליקציות שלה. לכל מודול יהיו ציונים וביקורות, כך שהצרכנים יוכלו לקנות על סמך המלצות של צרכנים אחרים. אם זה יצליח, הקונספט הזה יהפוך את שוק החומרה על פיו.

 

אם היום יצרנית חומרה כמו קוואלקום רוצה שמעבד שלה ירוץ על נתח שוק גדול היא צריכה לשכנע את יצרניות הטלפונים לקנות את המעבד שלה. אך בעידן הסמארטפון המודולרי היא תוכל לשווק את המעבד ישירות לצרכן. באותו אופן, אתם תבחרו לטלפון שלכם איזה מודול שאתם רוצים מאיזו יצרנית שאתם רוצים. למשל, תוכלו לקנות רמקולים של Beats כמו שהיום יש רק במכשירים של HTC, מבלי להצטרך לקנות דגם ספציפי של החברה.

 

בנוסף לחנות המודולים של גוגל, סביר להניח שמהר מאוד יפתח גם שוק מאוד רחב של מודולים ושלדים יד שניה, שיעלו משמעותית פחות. כך אם יש לכם תקלה במצלמה, בסוללה או אפילו באנטנת ה-WiFi, החלפה לרכיב דומה תעלה מעט מאוד ולא תהיה מורגשת מבחינת ביצועי המכשיר.

 

עולם של אפשרויות

ההתאמה האישית שכל משתמש יכול לעשות לעצמו לא מסתכמת רק בהחלטה של אילו רכיבים יהיו על הסמארטפון. הבחירה יכולה להיות גם כמותית. כך למשל תוכלו לבחור לחבר לטלפון שלכם שתי סוללות. עובד גוגל הציג את הקונספט הזה על הבמה ואמר שאם יש שתי סוללות על מכשיר אז אפשר לטעון את שתיהן בו זמנית עם שני כבלים, ובכך לקצר את זמן הטעינה הכולל. בפורום המפתחים של ארה, מפתחים התעניינו באופציה של לחבר שני מסכים לשלד, אופציה שכבר נתמכת בשלדים הקיימים. תוכלו למשל גם לחבר שני מודולי SIM או יותר לטלפון, ובכך להיות מסוגלים להחזיק ביותר מקו טלפון אחד על המכשיר, פונקציונליות שכבר היום מאוד נפוצה בטלפונים סיניים.

 

גוגל הציגה מספר אפשריות לחיבור מסכים לטלפון. למשל בשלד הבינוני יש שתי מסילות בקידמת המכשיר - אחת גדולה למסך, ואחת דקה להתקן קדמי כמו מצלמה. תאורטית מי שלא מעוניין במצלמה קדמית יכול להשתמש במקום הזה כדי לחבר התקן מדיה אחר כמו רמקולים או אפילו עוד סוללה. לצרכן יהיה מבחר של מסכים לכל שלד, כך שלמשל תוכלו לקנות מסך עם רזולוציה גבוהה אם אתם צרכני מדיה גדולים, מסך ברזולוציה נמוכה אם אתם רוצים לחסוך, או מסך משולב עם מקלדת פיזית כמו במכשירי בלקברי אם אתם מעדיפים. תאורטית, תוכלו גם להחליף את המסך הצבעוני במסך E-Ink חסכוני כמו שיש בקינדל, הקורא האלקטרוני של אמאזון. מכיוון שהשלד הנוכחי תומך בשני מסכים, תוכלו לקנות מסך ייעודי קטן וחסכוני להתראות שישב בגב המכשיר או במקום המצלמה הקדמית.

  

 

מצלמה טובה יותר

בשנים האחרונות הסמארטפון נהיה מכשיר צילום יותר פופולרי, עד כדי כך שאצל חלק נכבד מהמשתמשים הוא תפס את מקומה של מצלמת הכיס. עם זאת, למצלמות הסמארטפונים יש כמה מגבלות שנובעות מגודלן הקטן - רזולוציה, רגישות נמוכה לאור וחוסר בזום אופטי. המצלמות של היום מספיקות לשימוש יום יומי רגיל, אבל אם יוצאים לטיולים אז המגבלות האלה מורגשות יותר. בסמארטפון מודולרי תוכלו להחזיק שתי מצלמות ולהחליף ביניהן בהתאם לצרכים שלכם - מצלמה שטוחה ליום יום ומצלמה גדולה יותר ואיכותית יותר עם זום אופטי לימים שבהם צריך מצלמה טובה יותר.

 

אבל זה לא חייב לעצור במצלמה יותר איכותית. בעידן שבו כל משתמש יכול להחליף את המצלמה שלו בסמארטפון, יצרניות ציוד דימות מתקדם יוכלו לשווק לקהל מצלמות מיוחדות כמו מצלמות תלת מימד, מצלמות תרמיות או אפילו מצלמות פלנאופטיות עם ריבוי של עומק שדה.

 

 

החלפת מודול האנטנה יכול גם הוא לספק תקשורת טובה יותר ו/או זולה יותר. כשתיפרש רשת LTE מהירה בארץ לא תהיו חייבים לשדרג את המכשיר, אלא רק להחליף את המודול הרלוונטי והמכשיר שלכם יתמוך במהירויות של הרשת החדשה. אם תטוסו למדינה שבה תשתית ה-CDMA יותר טובה מ-GSM, תוכלו להחליף למודול CDMA ולהישאר עם הטלפון שלכם.

 

העתיד נראה מבטיח

האפשרויות הללו כבר היום קיימות בסמארטפונים, אבל כל יצרנית יכולה לייצר מודול משלה לטלפונים האלה, מודולים שהם לא רק רכיבים בסיסיים של סמארטפונים.

 

כך למשל חולי סכרת יוכלו שיהיה להם מודול בדיקת דם בטלפון, מודול מדידת מרחק בלייזר עבור מהנדסים, או אפילו מודול רב-קו שיזהה אתכם בתחבורה ציבורית במקום הכרטיס הקיים. האפשרויות בלתי מוגבלות ועולם הסלולר ניצב בפני מהפכה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך בלוג הבחרה
מתפרק ומותאם אישית
צילום: מתוך בלוג הבחרה
מומלצים