שתף קטע נבחר

"ערימות של גופות": מאות נטבחו בדרום סודן

עדויות מניצולים ששרדו את התופת בעיירה בנטיו בשבוע שעבר מציירות טבח מחריד: מאות אזרחים, בהם ילדים וזקנים, נורו למוות במסגד ובבי"ח מקומי

תושבי העיירה חשבו שהמסגד יהיה להם למפלט. הם הצטופפו בו בדיוק כשכוחות המורדים בדרום סודן השתלטו על העיירה והסיגו ממנה את לוחמי הצבא. אך המקום לא היה בטוח. שודדים גנבו מהם את המזומנים ואת הטלפונים הסלולריים. ואז הגיעו החמושים. וירו לעבר כולם, צעירים ומבוגרים.

 

עוד חדשות בעולם:

מסר של פיוס: הסיוע האמריקני בדרך לקהיר

המדענים טעו: פגיעות אסטרואיד אינן נדירות

המסיבה השנויה במחלוקת של אשת רוחאני

 

האו"ם סבור כי מאות אזרחים נהרגו בטבח שאירע בשבוע שעבר בבנטיו, בירת מדינת דרום סודן הצעירה. "ערימות על ערימות" של גופות נותרו שם לאחר היריות, אמר טובי לנזר, עוזר בכיר מטעם האו"ם במדינה. "רבים היו במסגד, אחרים בבית החולים ויש עוד כמה גופות שפזורות ברחוב", סיפר. האלימות ככל הנראה הוצתה בחלקה בשל הקריאות שהושמעו ברדיו לתקיפות נקמה, שכללו אונס.

 

(תמונות קשות לצפייה)

חייל דרום סודן עומד ליד המסגד שבו בוצע הטבח ולצדו מוטלת גופה (צילום: רויטרס) ()
חייל דרום סודן עומד ליד המסגד שבו בוצע הטבח ולצדו מוטלת גופה (צילום: רויטרס)

גופה מוטלת לצד הדרך (צילום רויטרס) ()
גופה מוטלת לצד הדרך (צילום רויטרס)
המתקפה, שכוונה נגד אנשי קבוצות אתניות, היא תזכורת מפחידה למה שקרה לפני שני עשורים במדינה אחרת במזרח אפריקה. רואנדה ציינה החודש 20 שנה לרצח העם שבמהלכו נרצחו כמיליון בני אדם והתחיל גם הוא בהסתה לרצח שהושמעה ברדיו.

 

אלפי בני אדם נהרגו באלימות הגואה בדרום סודן מאז דצמבר, אז שומרים נשיאותיים התפצלו והחלו להילחם בהתאם למוצאם האתני. האלימות התפשטה ברחבי המדינה לצד ניסיון של חיילים הנאמנים לנשיא סלבה קיר, שמוצאו דינקה, להכניע הפיכה שהובלה על ידי רייק משאר, סגן הנשיא לשעבר שמוצאו נואר.

 

לנזר אמר בראיון טלפוני לסוכנות AP אתמול (יום ג') כי ההרג ב-16-15 באפריל, שבוצע על ידי לוחמים ממוצא נואר, הוא ככל הנראה "נקודת תפנית". "זו פעם ראשונה שתחנת רדיו מקומית משדרת מסרי שנאה המעודדים אנשים לבצע פשעים חמורים", אמר לנזר, שהיה בבנטיו בתחילת השבוע. "וזה מה שמדרדר את המצב הקשה ממילא שדרום סודן נמצאת בו".  

(צילום: AP) ()
(צילום: AP)

לדברי הבכיר באו"ם, אלפי אזרחים מקבוצות אתניות שונות זורמים אל בסיס משקיפי האו"ם בבנטיו משום שהם חוששים כי תקיפות אלימות נוספות בדרך. בבסיס שוהים 22 אלף בני אדם, לעומת 4,500 שהיו בו בתחילת החודש.

 

אולם נציגי האו"ם יכולים לספק רק ליטר אחד של מים ביום לכל אדם ויותר מ-350 בני אדם נאלצים לחלוק בו תא שירותים אחד. "הסיכון ממשבר בריאותי בתוך הבסיס עצום", אמר. רפאל גורגיו, ראש שלוחת הארגון "רופאים ללא גבולות" בדרום סודן, צופה כי אזרחים ימותו בבסיס האו"ם בימים הקרובים בשל מחסור במים וסניטציה.

 

לנזר סיפר כי כשכוחות המורדים נכנסו לבנטיו בשבוע שעבר, התושבים חשבו שאם ייכנסו

למסגד לא יאונה להם רע. הוא שמע מעדויות ניצולים שברגע שנכנסו הם נשדדו וזמן קצר לאחר מכן הגיעו החמושים והחלו לירות בתוך המסגד ובבית החולים המקומי.

 

נציגי האו"ם לא יודעים לומר מי בדיוק היו הקורבנות אולם קרוב לוודאי שהיו אלה תושבים ממוצא דינקה. לפי הארגון הבינלאומי, אם אינך נואר - דבר לא יצילך. גם נוארים שמסרבים להשתתף בתקיפות מוצאים להורג, כמו גם תושבים לשעבר מחבל דרפור.

 

החמושים הרגו ללא הבחנה, ילדים וקשישים, סיפר לנזר. נציגים מהאו"ם סייעו בפינוי הגופות מהרחובות וממבנים בעיר. לנזר, שהגיע לבנטיו ביום השלישי למבצע פינוי הגופות, אמר כי מניינן עומד על 150. לדבריו, הארגון רושם את כל הגופות ובקרוב יפרסם הערכה מבוססת יותר של מספר ההרוגים. גורגיו מ"רופאים ללא גבולות" אמר כי צוותו, שכולל 12 אנשים, טיפל ביותר מ-200 פצועים, בהם רבים עם פצעי ירי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים