שתף קטע נבחר

הציוד שישפר את הצילום שלכם

תחום צילום הווידאו במצלמות ה-DSLR גדל משנה לשנה, כשעתה ניתן להפיק סרט קצר בעלות מינימלית, על ידי שימוש במצלמות המשוכללות והלא כל כך יקרות האלו. אך אפילו המצלמה הטובה ביותר, זקוקה לציוד היקפי כדי לספק את השוט המנצח. קיבצנו שלושה מוצרים שישפרו את הצילומים שלכם

בעולם ישנו שוק ענק של מוצרים המרחיבים את יכולות המצלמה, ומאפשרים לה לנוע ולספק שוטים מהסוג שרואים בסרטי קולנוע. לרוב, מדובר במכשירים יקרים למדי, אך עם קצת יצירתיות ובחירה במותגים מהמזרח הרחוק, גם יוצר הסרטים שהממון אינו בכיסו יוכל להעלות את ערך ההפקה של סרטיו. הנה שלושה מוצרים שעושים בדיוק את זה.

 

 

סליידר Sevenoak

מטרתו של הסליידר היא לאפשר למצלמה לנוע בצורה חלקה ללא הפרעות כלשהן. עבור מצלמות הקולנוע המקצועיות והכבדות, תנועת הדולי הפופולרית מתאפשרת לרוב על ידי הנחת מסילה, והסעת מתקן מיוחד המחזיק את המצלמה על גביה. היות ומצלמות DSLR שוקלות מעט מאוד, ניתן לכווץ את כל המבנה, לכדי מסילת מתכת קטנה וניידת אחת. מנגנון הגלגלים מובנה בתוך פלטת הבסיס שאליה מתחבר ראש החצובה, כשכל המתקן נע על מיסבים משומנים בתוך מסגרת המסילה. הסליידר בנוי מאלומיניום חזק וקשיח, שלא מתכופף או מתעוות תחת משקלה של המצלמה. הוא מגיע באורך של מטר, 120 סנטימטר ו-150 סנטימטר יחד עם נרתיק נשיאה. מחירו מתחיל ב-999 שקל לגרסת המטר, 1,199 לגרסת ה-120 הסנטימטר, ו-1,299 לגרסת המטר וחצי.

 

 

סליידר מאפשר להניע את המצלמה בתנועה חלקה ()
סליידר מאפשר להניע את המצלמה בתנועה חלקה

 

סקייטר קם Sevenoak

ממש כמו סקייטבורד אמיתי, רק קטן וחלק במיוחד. מטרתו היא צילום מוצרים בעיקר, ואת זה הוא אכן מאפשר לעשות בצורה חלקה ונאה. אל הסקייטר קם של סבנאוק, ניתן לחבר מצלמות ביתיות וגם DSLR, כשהוא מגיע עם ברגים בשני גדלים כך שניתן גם להתקין עליו ראש חצובה לווידאו. לסקייטר קם מיסבים חלקים במיוחד כשהוא נע ללא רעש או רעידה. חשוב לזכור כי למרות המוט הטלסקופי המאפשר לשלוט במתקן בעמידה בזמן שהוא על הקרקע, עדיין הוא רגיש למרווחים בין המרצפות שבבית, כך שבצילום על רצפה יתכן שתראו רעידות.

 

גלגשת למצלמה לצילום מוצרים על השולחן ()
גלגשת למצלמה לצילום מוצרים על השולחן

 

Cam Ranger

אתם מסתכלים על המצלמה, מביטים על הטאבלט, רואים את החיבורים שלהם, ונאנחים בתסכול בגלל שאי אפשר לחבר ביניהם. מכשיר חדש בשם Cam Ranger מגשר על הפער ומאפשר לשדר ולשלוט אלחוטית במצלמות מסוימות של קנון וניקון מרחוק דרך כל טאבלט, סמארטפון ואפילו מק או PC. המכשיר מתחבר פיזית למצלמה דרך כבל USB, כשהוא עובד על סוללה נטענת משלו המספיקה לכחמש שעות עבודה.

 

שליטה מרחוק וצפיה דרך המצלמה ()
שליטה מרחוק וצפיה דרך המצלמה

 

בשידור חי

גולת הכותרת כאן היא שידור חי אלחוטי מהמצלמה אל מכשיר חיצוני, במקרה שלנו אייפד. דרך הטאבלט ניתן לצפות במה שהמצלמה רואה, בקצב קצת איטי מהמקור - כ-8 עד 18 פריים לשנייה, תלוי במצלמה ובמרחק מהמשדר, כשניתן לשלוט בפונקציות השונות כולל התחלה והפסקת ההקלטה וצילום תמונות מרחוק. קצב הפריימים האיטי אמנם אומר שלא תוכלו להשתמש בטאבלט כמוניטור חיצוני מקצועי שדרכו ניתן לכוון את הפוקוס בזמן אמת, או בכלל לבחון את ההקלטה בזמן שהיא מתבצעת, אך הוא דיי והותר כשרוצים לסדר את השוט ולהכין אותו. בנוסף, ניתן לראות את התמונות ברגע שהן צולמו, ואף לשוטט בתוך כרטיס הזיכרון של המצלמה, ולצפות בתוכנו ברזולוציה מלאה. חשוב לציין שהשימוש בקמריינג'ר לא מבטל את התצוגה על המסך המובנה במצלמה.

 

שליטה מרחוק

הקמריינג'ר מאפשר לשלוט בכל הפונקציות העיקריות של המצלמה מרחוק דרך ממשק המגע של הטאבלט. תוכלו לכוון זמן חשיפה, מפתח צמצם, מהירות תריס, ISO, צילום יחיד או ברצף, טיימר, מצב מדידה, איזון לבן, פורמט תמונה, פיצוי חשיפה, ובחירה מרחוק במצב פוקוס ידי או אוטומטי. כמו כן ניתן לכוון את הפוקוס על ידי נגיעה במיקום האובייקט בתמונה אך זה האחרון לא כל כך עבד לנו בהצלחה.

 

 

 

HDR - צילום תמונות בטווח דינמי רחב, בא לכפר על הרגישות הנמוכה לאור שחיישני המצלמה מסוגלים לספק. אם בעיניים האנושיות שלנו אנו מסוגלים לראות גם את פנים החדר וגם את החלון המואר מבלי לאבד פרטים, החיישן שעל המצלמה מסוגל לראות רק את אחד מהם. בכך החדר עצמו חשוך והחלון מואר כהלכה, או שהחדר מואר והחלון חשוף עד כדי לבן לגמרי. האפקט מתאפשר על ידי צילום 3 תמונות או יותר זהות, בחשיפה שונה לאור. לאחר מכן עורכים ממוצע של התאורה בין התמונות, ומתקבלת תמונה שבה גם החלק הכהה וגם החלק הבהיר באותה תמונה מופיעים בחשיפה מאוזנת. כדי לעשות זאת יש לצלם תמונה, לשנות את רמת הרגישות, לצלם עוד תמונה וחוזר חלילה. במקום הפעולה הידנית הזו, ניתן לתכנת דרך האפליקציה את רצף הפעולות, ואז בלחיצת כפתור לבצע את הכל ברצף.

תכונות נוספות שאפשר לתכנת הן Intervalometer ו-Focus Stacking. האינטרוולומטר מאפשר צילום Time Lapse. שיטה פופולרית לדחיסת תיעוד של המציאות האורכת מספר שעות, לקטע וידאו של כמה שניות. כדי לבצע זאת, על המצלמה לצלם תמונה אחר תמונה במרווחי זמן קבועים, כשלאחר מכן מצרפים את כל התמונות לרצף וידאו מהיר בתוכנת עריכה. תכונה נוספת היא Focus Stacking - כשרוצים ליצור אפקט של עומק שדה יוצא דופן, מצלמים תמונה כשהפוקוס נמצא על אובייקט מסויים, ואז מניעים את הפוקוס מעט לנקודה רחוקה יותר, ואז מצלמים שוב, ומאחדים את הכל בתוכנת מחשב. את כל אלו, לא ניתן לבצע דרך התוכנה המובנית במצלמות אלא יש לחבר מכשיר חיצוני במיוחד לכל פונקציה. מכשירים אלו הם יקרים למדי, ומציעים תמורה מוגבלת. הקמריינג'ר, מאחד את כל הפונקציות במקום אחד. עם זאת, ישנה תוכנה מצוינת בשם Magic Lantern המוסיפה תכונות רבות, וביניהן האינטרוולומטר והפוקוס לתוך ממשק השליטה של מצלמות קנון מסוימות. התוכנה אמנם בחינם, אך היא מיועדת למספר דגמים מצומצם.


 

זז מעצמו

אל הקמריינג'ר ניתן לחבר את ה-MP360 של חברת אסקור. מדובר בראש חצובה ממונע המסוגל לנוע ב-360 מעלות ללא הגבלה, ולהטות את ראשו מעלה ומטה ב-15 מעלות לכל צד. עם הראש תקבלו שלט רחוק חוטי שדרכו ניתן לשלוט בכיוון החצובה ובמהירות התנועה שלה, כשבשילוב עם מתאם ה-PT-Hub והקמריינג'ר, ניתן לשלוט בו מרחוק דרך אותה אפליקציה.

 

 

מטרת הראש הממונע היא לאפשר צילום טיים לאפס עם תנועה חלקה. את התנועה ניתן להגדיר בתוך האפליקציה, כשאין צורך להשאיר את האייפד פועל בזמן הצילום עצמו. כמו כן ניתן להניע את החצובה בזמן צילום וידאו, אך התחלת התנועה והפסקתה נעשית בצורה לינארית ולא חלקה כך שזה בולט בצילום עצמו.

 

הראש עובד על ארבע סוללות AA כשהוא חסכוני מאוד באנרגיה. בדקנו עם מד מתח את הסוללות לפני השימוש ולאחר שבועיים של שימוש אקראי של מספר שעות כל פעם, והם ירדו מ-100 אחוז ל-93 אחוז בלבד. עם זאת, היות שמדובר בצילומים של שעות ארוכות היה שימושי לו היה מותקן על המכשיר מד סוללה הצופה לכמה שעות היא תספיק. בכך יאפשר להמנע ממצבים שבהם הסוללה נגמרת באמצע הצילום. 

 

 

עוד לא שם

לצד היכולות המרשימות שהקמריינג'ר וראש החצובה הממונע מציעים, מצאנו את עצמנו מתוסכלים למדי לאור ביזבוז הפוטנציאל. למעשה, זה נראה שבכל תכונה שהכניסו לאפליקציה, השמיטו 3 אחרות. הפוקוס האוטומטי נשלט על ידי מנוע הנע בשלבים מזעריים, בעוד שידנית אנחנו מסובבים את הטבעת בצורה חלקה. האפליקציה לא מאפשרת ליצור רצף תנועה של הפוקוס, אלא רק בשלבים גסים, קטנים ככל שיהיו, כשלא ניתן לתכנת אותם מראש במצב וידאו. זה אומר שלא ניתן להניע את הפוקוס בין נקודה A ל-B בזמן הקלטת וידאו, אלא רק להניע אותו בכללי - האופציה לפולו פוקוס פוספסה אוטומטי.

 

ממשק שליטה לא אינטואיטיבי בעליל ()
ממשק שליטה לא אינטואיטיבי בעליל

 

הבעיה הבאה היא באינטרוולומטר ובכללי בשליטה על תנועת ראש החצובה. כדי להכין את המצלמה לצילום טיים לאפס, על המשתמש להגדיר את כמות התמונות הכללית ואת מרווחי הזמן בין תמונה לתמונה. אם תרצו שהחצובה הממונעת תנוע תוך כדי, תגלו שאי אפשר להגדיר לה בכמה מעלות תנוע ולאיזה כיוון, אלא כמה מילי שניות יופעל המנוע המזיז את ראש החצובה, זאת למרות שיש מד מעלות מובנה בתוך היחידה. וכך מצאנו את עצמנו עושים ניסויים חוזרים הנמשכים שעות, כדי לגלות מה הקצב הנכון לתנועת המצלמה, כשלא הייתה לנו יכולת לחזות במדויק את התוצאה.

 

שורה תחתונה

הקמריינג'ר וגם ראש החצובה הממונע עובדים מצוין. הם חסכוניים באנרגיה ומגיבים היטב לכל פקודה. האפליקציה עצמה השולטת בהם לוקה בחסר, אך זה משהו שניתן לשדרג בעתיד כך שיש פוטנציאל להפוך את הערכה הזו למעולה. מבחינת ערך מוסף, אפשר להשתמש באייפד כמוניטור חיצוני, גם אם קצת מוגבל, לצילום וידאו שזה תמיד נחמד.

 

הקמריינג'ר עצמו המאפשר שליטה מרחוק במצלמה נמכר ב-1,649 שקל. ערכת ה-MP360 הכוללת את ראש החצובה הממונע ומתאם החיבור לקמריינג'ר נמכרים ב-1,399 שקל.

 

תודה לחנות פוטופריק על השאלת המוצרים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הציוד שישפר את יכולות ה-DSLR שלכם
מומלצים