שתף קטע נבחר

לראשונה: ארדואן הביע צער על טבח הארמנים

ערב יום השנה ה-99 לטבח הפתיע ראש הממשלה במסר הפייסני ביותר שנשמע ממנהיג טורקי: "אנו מפללים כי הארמנים שנהרגו ינוחו על משכבם בשלום". עם זאת ארדואן לא לקח אחריות על האירועים ונמנע מלכנותם רצח עם

כמעט מאה שנים אחרי רצח העם הארמני הביע לראשונה ראש ממשלת טורקיה את תנחומיו עבור צאצאי הארמנים שנרצחו במלחמת העולם הראשונה על ידי כוחות הצבא העותמאני. 

 

עוד חדשות בעולם:

איך תגיעו ל-150 מיליון: משבר גירושין באיראן

תיעוד מיוחד: לילה עם הפליטים במסע מסוריה

שריד מהמטוס המלזי נסחף לחוף באוסטרליה?

 

בהודעה שפרסמה היום (יום ד') לשכת רג'פ טאיפ ארדואן ערב יום השנה ה-99 לרצח העם, תיאר במפתיע רה"מ את האירועים החל משנת 1915 "לא אנושיים", והשתמש בשפה הפייסנית ביותר שאי פעם נשמעה ממנהיג טורקי בהקשר לטבח. עם זאת, בהודעתו לא הכיר ארדואן רשמית כי מדובר ברצח עם, כינה אותם "סבל משותף" ולא קיבל בשם טורקיה את האחריות להרג.

האירועים היו "לא אנושיים". ארדואן  (צילום: AP) (צילום: AP)
האירועים היו "לא אנושיים". ארדואן (צילום: AP)

"עם תקווה ואמונה, אנו מפללים כי הארמנים שאיבדו את חייהם בעימותים שאירעו בתחילת המאה ה-20 ינוחו על משכבם בשלום, ואנו מעוניינים להביע את תנחומינו בפני נכדיהם", נאמר בהודעה. "אירועים אלה, שלהם היו השלכות בלתי הומניות - כדוגמת עקירה מבתיהם - במהלך מלחמת העולם הראשונה, אסור שימנעו מהטורקים והארמנים להביע חמלה ויחס אנושי הדדי אלה כלפי אלה".

 

גורם רשמי בממשלת טורקיה אמר כי מדובר בפעם הראשונה שבה ראש ממשלה הביע תנחומים באופן ישיר, אך טרם ברור אם יהיה זה מספיק כדי להפשיר את היחסים הקרים שבין אנקרה לשכנתה. קנה המידה ואופי האירועים שהחלו ב-1915 עדיין שנויים במחלוקת וממשיכים עד היום להוות חיץ בין יחסי טורקיה וארמניה, שהייתה שייכת בעבר לגוש הסובייטי.

 

הבעת צער, לא לקיחת אחריות

טורקיה מאשרת כי ארמנים רבים מתו בעימותים, אולם מאז ומתמיד הכחישה שמספר ההרוגים הגיע ל-1.5 מיליון בני אדם וכן את העובדה כי מדובר ברצח עם - מונח שהיסטוריונים מערביים ופרלמנטים זרים כן משתמשים בו לתיאור המאורעות האלו. בתחילת אפריל למשל, ועדת הסנאט של ארה"ב קיבלה החלטה לפיה יש להתייחס לטבח העם הארמני כאל רצח עם.

 

הצהרת ארדואן - שבאופן נדיר פורסמה בתשע שפות שונות, בהן ארמנית - חוזרת על קריאות קודמות לדיאלוג בין שתי המדינות, וייתכן שתסלול הקמת ועדה היסטורית לחקירת האירועים שהובילו להרג ההמוני. 

 

למרות הטון הפייסני, שב ארדואן על העמדה הטורקית רבת השנים לפיה מותם של מיליוני בני האדם במהלך התקריות האלימות באותה תקופה "צריך להיחרט בזיכרון" ללא חלוקה לפי דת או אתניות. טורקיה היא מדינה מוסלמית בעוד ארמניה נוצרית.

 

"שימוש באירועי 1915 כתירוץ לעוינות נגד טורקיה והפיכת הנושא לסכסוך פוליטי בלתי קבילה", הוסיף ארדואן. ארמניה דחתה עד כה הצעות לוועדה היסטורית בשל יחסה לרצח העם כאל עובדה קיימת ומנהיגיה סבורים כי

טורקיה תנסה להשתמש בוועדה כדי לכפות את גרסתה לאירועים.

 

ארמניה מאשימה את הרשויות העותמאניות של אותה התקופה בטבח סיסטמתי של מאות אלפי ארמנים ולאחר מכן גירוש המוני שכלל נשים, ילדים, קשישים וחולים בצעדות המכונות "צעדות המוות".

 

בדצמבר האחרון ערך שר החוץ הטורקי אחמט דבואוטולו ביקור בארמניה - ביקור בדרג הגבוה ביותר שנערך על ידי נציג טורקי זה חמש שנים - שאישש את התחזיות להחייאת שיחות השלום בין היריבות ההיסטוריות. טורקיה ניתקה את קשריה עם ארמניה והשביתה את הגבול עמה ב-1993 בתמיכת אזרבייג'ן. הגבול מאז נותר סגור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"סבל משותף". ארדואן
צילום: AP
מומלצים