שתף קטע נבחר

שעות לאחר הפיוס: מתקפת רקטות מהרצועה

ניסיון לחסל פעיל ג'יהאד בזמן ההכרזה על פיוס בין פתח, חמאס והג'יהאד האיסאלמי הוביל לירי רקטה לחוף אשקלון, אזעקה נשמעה גם בשדרות. גורם אמריקני על הפיוס: "כל ממשלה פלסטינית חייבת להכיר בישראל. נעניק לה סיוע בהתאם לכך"

מתקפת רקטות מרצועת עזה, שעות לאחר ההכרזה על הסכם פיוס דרמטי בין חמאס, פתח והג'יהאד האיסלאמי: אזעקת "צבע אדום" נשמעה במועצה האזורית חוף אשקלון בעקבות ירי רקטה לאזור, דקות לאחר מכן נשמעו אזעקות גם בשדרות ובמועצה האזורית שער הנגב. ככל הנראה נורו חמש רקטות מעזה, ארבע מהן התפוצצו בשטחים פלסטיניים.

 

 

הירי מהרצועה אירע לאחר שבזמן מסיבת העיתונאים עצמה, חיל האוויר תקף אופנוע שנסע בבית להיא שבצפון רצועת עזה. לפי הדיווחים, 12 פלסטינים נפצעו מהתקיפה האווירית, אך היעד של התקיפה - פעיל של הג'יהאד האיסלאמי - ניצל מניסיון החיסול. בין הנפגעים גם ילדים. התקיפה האווירית בוצעה בעקבות מידע מודיעיני שהגיע לשב"כ לגבי כוונת היעד להוציא לפועל שיגור רקטות לישראל. דובר צה"ל מסר כי "בפעילות משותפת של צה"ל ושירות הביטחון הכללי לסיכול טרור, בוצעה תקיפה בצפון הרצועה. לא זוהתה פגיעה".

 

תקיפה זו בוצעה במקביל למסיבת העיתונאים שבה חתמו הפלגים הפלסטיניים על הסכם פיוס היסטורי. נציגי חמאס ופתח הודיעו על יישום הסכמי הפיוס שנחתמו בעבר בדוחא ובקהיר, ועל צירוף חמאס והג'יהאד האיסלאמי לאש"ף. ראש ממשלת חמאס ברצועה, איסמעיל הנייה, אמר לתקשורת לאחר מכן כי "אלה חדשות טובות לעם שלנו. תקופת הפילוג הסתיימה".

מעמד החתימה. בישראל מגנים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מעמד החתימה. בישראל מגנים(צילום: רויטרס)

על פי ההסכם, תוקם תוך חמישה שבועות ממשלת אחדות פלסטינית כשחמאס והג'יהאד האיסלמי יצורפו לאש"ף. כמו כן, ייערכו בחירות  לנשיאות, למועצה המחוקקת ולמועצה הלאומית הפלסטינית תוך חצי שנה ויישומו הסכמי פיוס קודמים. 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב להתפתחויות וטען כי המהלך מעיד שאבו מאזן לא מעוניים בשלום. "אמרתי הבוקר כי אבו מאזן צריך לבחור בין שלום עם ישראל לבין הסכם עם חמאס, ארגון טרור רצחני הקורא להשמדת מדינת ישראל ומוגדר הן בארה"ב והן באיחוד האירופי כארגון טרור", אמר נתניהו. "בזמן שעדיין מתנהלות שיחות להארכת המשא ומתן, אבו מאזן בחר בחמאס ולא בשלום. מי שבוחר בחמאס לא רוצה שלום".  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

שרת המשפטים ציפי לבני אמרה בתגובה שההסכם הפנים-פלסטיני מהווה "התפתחות בעייתית מאוד שפוגעת במאמצי השלום שמתקיימים באינטנסיביות ובסיכוי שנוצר רק לאחרונה. חמאס מסרבת לקבל במשך שנים את תנאי הקוורטט הכוללים הכרה בישראל, הפסקת האלימות והכרה בהסכמים שנחתמו בין ישראל לפלסטינים. נוכח המצב החדש, ישראל צריכה לבחון את המשמעויות ולשקול בהתאם את צעדיה".

 

ראש האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה, ח"כ יצחק הרצוג, הטיל את חלק מהאחריות על ראש הממשלה: "ההסכם הזה, שלא ברור עדיין עד כמה יחזיק מעמד, הוא תוצאה של היעדר יוזמה מדינית של נתניהו. נטל ההוכחה לגבי משמעותו הוא על אבו מאזן. יתרונו האפשרי הוא בכך שיכניס בעתיד את עזה למשוואה של הסכם עם הפלסטינים".

 

גם הממשל האמריקני עוקב אחר הדיווחים על הפיוס. גורם אמריקני אמר ל-ynet: "הבהרנו בעבר את העקרונות שחייבים להנחות את הממשלה הפלסטינית כדי שהיא תוכל למלא תפקיד מועיל בהשכנת שלום ובניית מדינה עצמאית. כל ממשלה פלסטינית חייבת בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים להיות מחויבת לאי אלימות, הכרה במדינת ישראל וקבלת ההסכמים הקודמים". בממשל האמריקני הוסיפו: "אם תכונן ממשלה פלסטינית חדשה, אנחנו נעריך אותה על סמך דבקותה בעקרונות הללו, המדיניות שלה ומעשיה, ונחליט על השלכותיה על הסיוע שלנו בהתבסס על החוק האמריקני".

 

הפיצול בין פתח לחמאס החל בעשור הקודם. שורשיו טמונים בניצחון חמאס בבחירות המוניציפאליות ברשות הפלסטינית ובבחירות למועצה המחוקקת בשנים 2005 ו-2006. העימותים בין הצדדים החריפו והלכו עד שביוני 2007 הצליח חמאס להשתלט על מרבית מבני מנגנוני הביטחון הפלסטינים ועל שטחים נרחבים ברצועת עזה. בתגובה עצרו מנגנוני הביטחון בגדה המערבית מאות אנשי חמאס ובזזו את בתיהם. 

 

בשנים שעברו ניסו הפלסטינים להגיע לפיוס כמה פעמים ללא הצלחה. הסכמים שאליהם הגיעו הצדדים בקהיר ובדוחא לא יושמו, ומאז נכנסו מאמצי הפיוס לקיפאון ארוך ש(אולי) הסתיים היום.


פורסם לראשונה 23/04/2014 19:06

 

בהכנת הכתבה השתתפו מתן צורי, יצחק בן-חורין, יואב זיתון, אליאור לוי, אטילה שומפלבי ומורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
רסיסים בבית להיא, לאחר התקיפה האווירית של צה"ל
צילום: AFP
מומלצים