שתף קטע נבחר

אובמה: "ייתכן שדרושה הפסקה במו"מ"

נשיא ארה"ב הגיב להחלטת ישראל להפסיק את המו"מ בעקבות הסכם הפיוס הפלסטיני אותו הגדיר כ"צעד לא מועיל". "שני הצדדים לא הראו רצון פוליטי לקבל החלטות קשות", אמר אובמה שלא צופה פריצת דרך גם בעוד חצי שנה

נשיא ארצות הברית ברק אובמה הגיב היום (ו') לראשונה להחלטת ישראל להשעות את המשא ומתן עם הפלסטינים בתגובה להסכם הפיוס בין פתח לחמאס. לדבריו, ייתכן שהפסקת השיחות דרושה כדי ששני הצדדים ישקלו את האלטרנטיבות למו"מ.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

אובמה הוסיף ואמר כי השעיית השיחות מדגישה כיצד אף אחד מהצדדים לא הראה רצון פוליטי לקבל החלטות קשות שישמרו על קיום המו"מ. "עד כה ראינו תנועה מסוימת בשני הצדדים שמכירים בכך שיש משבר ארוך טווח שצריך להיפתר", אמר אובמה. "אבל מה שלא ראינו, בכנות, הוא סוג הרצון הפוליטי שדרוש כדי באמת לקבל החלטות קשות. וזה נכון לגבי שני הצדדים".

 

לדבריו, הסכם הפיוס בין פתח לחמאס הוא הדוגמה האחרונה ל"צעדים שאינם עוזרים" ומערערים על המו"מ. אובמה אמר כי ארה"ב תמשיך להציע לצדדים "גישות בונות", אך גם הודה כי "ייתכן שהגענו לנקודה שבה פשוט צריך לקחת הפסקה וששני הצדדים ישקלו את האלטרנטיבות".

 

הנשיא האמריקני תיאר את המצב באופן ציורי: "אנשים יכולים להעמיד פנים, אנשים יכולים להיצמד לעמדות קיצון, אבל מבחינה מציאותית ישנה דלת אחת שדרכה שני הצדדים ייכנסו ויישבו ביחד ויבצעו ויתורים פוליטיים מאוד קשים כדי להבטיח את העתיד של הישראלים והפלסטיינים בדורות הבאים. האם אני מצפה שהם ייכנסו בדלת הזאת בשבוע הבא, בחודש הבא או אפילו בחצי השנה הקרובה? לא". אובמה אמר את הדברים במהלך מסיבת עיתונאים בסיאול עם נשיאת דרום קוריאה פארק גן-הייאה.

מרים ידיים? אובמה היום בסיאול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרים ידיים? אובמה היום בסיאול(צילום: רויטרס)
 

דבריו של אובמה נאמרו לאחר שאתמול מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי שוחח עם אבו מאזן במאמץ להשיב את המשא ומתן לשולחן, ובמקביל השליח המיוחד מרטין אינדיק ממשיך בפעולותיו בירושלים וברמאללה. דוברת מחלקת המדינה, ג'ן סאקי, אמרה אמש כי "מתחילת התהליך זה היה עניין של הצדדים לקבל החלטות לקידום השלום. במהלך תשעה חודשים ננקטו צעדים מזיקים מצד שני הצדדים. קרי דיבר עם אבו מאזן והבהיר את עמדת ארה"ב, שלפיה היא מאוכזבת מהסכם הפיוס. קרי הודיע לאבו מאזן שלכל ממשלה פלסטינית צריכות להיות העקרונות שהוא תמך בהם: מחויבות לאי אלימות, הכרה בישראל ובהסכמים קודמים".

 

הממשל האמריקני קרא לכל הצדדים לשמור על איפוק ולהימנע מצעדים שעלולים לדרדר את המצב. האמריקנים אף הזכירו כי בעבר נמסרו הודעות על איחוד בין פתח לחמאס שהסתיימו בלא כלום. בשל כך השליח אינדיק יישאר באזור. 

 

  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אתמול: הקבינט התכנס במשך 6 שעות

אתמול התכנסו שרי הקבינט במשך שש שעות שבסופן קיבלו החלטה פה אחד על הפסקת השיחות המדיניות, פתיחה בקמפיין הסברתי נגד הרשות הפלסטינית ונשיאה אבו מאזן והטלת סנקציות כלכליות. בדיון נערך ויכוח ארוך על אופי ההודעה הפומבית שתתפרסם בתום הישיבה. השרה הממונה על המשא ומתן ציפי לבני התעקשה למתן את התגובה הישראלית, על מנת לא לשבור את הכלים וכדי להשאיר פתח לחידוש המשא ומתן המדיני במקרה של כישלון המגעים בין החמאס והרשות.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט רצו תגובה חריפה יותר, שתשלול דיאלוג עם אבו מאזן, ואחד המשתתפים הגדיר את הדיון - "חפירות ארוכות ומתישות". אנשי מערכת הביטחון הציגו את עמדתם בנוגע למצב החדש שנוצר, אולם השרים נותרו לבדם במהלך הדיון. נוכחים בישיבה העידו כי הישיבה התארכה גם בשל דרישת לבני למתן את ההודעה.

  

בסופו של דבר, ההודעה שפורסמה היא זו: "הקבינט החליט פה אחד שממשלת ישראל לא תנהל משא ומתן עם ממשלה פלסטינית שנשענת על החמאס, ארגון טרור הקורא להשמדת ישראל. בנוסף ישראל תגיב לצעדים החד-צדדיים של הרשות הפלסטינית בשורת פעולות". מיד אחרי הישיבה החל הבליץ התקשורתי. נתניהו התראיין ל-MSNBC ואמר כי "הסכם הפיוס הורג את השלום", ובמקביל פורסם סרטון שיופץ בעולם נגד אבו מאזן. 

 

ביום רביעי אמר אבו מאזן כי הסכם הפיוס הפלסטיני לא סותר את השיחות המדיניות עם ישראל. "אין סתירה בין הדברים, בעיקר מאחר שאנחנו מחויבים לשלום המבוסס לפתרון שתי המדינות, בהתאם לחוק הבינלאומי", אמר נשיא הרשות הפלסטינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים