שתף קטע נבחר

נגישות בבית היא לא מותרות

לקשישים ולמוגבלים בתנועה איכות החיים מתחילה בסביבה עם נגישות נוחה. כיצד משפצים ומאבזרים את הבית כך שיהיה נגיש לבעלי מוגבלויות, היכן מתחילים ועל מה כדאי להקפיד?

הורה מבוגר המתקשה בתנועה, התאוששות מתאונת דרכים או פציעה פתאומית אחרת - הנגשת הבית לבעל מוגבלות תבוא לרוב עקב מאורע כואב ולא תסבול דיחוי. תכנון והתאמת הבית לצרכים החדשים הוא תהליך מורכב, שדורש ידע והשקעה כספית לצד תקופת ההסתגלות של בעל המוגבלות והסובבים אותו.

 

נגישות מעל לכל

אחת המשימות החיוניות בשיפוץ בית למטרת הנגשה, היא מציאת איזון בין צרכי בעל המוגבלות לבין צרכי בני המשפחה או המטפל הסיעודי המתגוררים איתו בבית. שיקול חשוב נוסף הוא הסיכוי להחמרה אפשרית במצב בעל המוגבלות.

 

עוד בנושא:

החלקה באמבטיה - זה קורה וזה מסוכן. יש מה לעשות

לא מתפנים - גרים בבית במהלך השיפוץ

רוצים להתקין מעקה בטיחות? לבעלי מקצוע מומלצים

 

ציון ברזילי, מנהל חברת השיפוצים "אבא לבית", אומר כי רבים מגיעים ישירות לקבלן השיפוצים: "לרוב מדובר בטלפון שמודיע 'אמא שלי שברה את האגן, אני צריך להתאים את הבית למצב החדש'. אם פניתם לקבלן שיפוצים, חשוב להקפיד על בעל מקצוע

 שמכיר את התחום ואת התקנות שיתכנן את השיפוץ עד רמת הסנטימטר, משום שחשוב במקרים כאלו להפיק את המיטב מהמצב הקיים".

 

כיום ניתן למצוא עזרים רבים שהופכים את חיי בעלי המוגבלויות לקלים יותר בהתנהלות היום-יומית בבית: רמפות בנוסף למדרגות בכניסה, התאמת מקלחות ושירותים לנכים, התקנת ידיות אחיזה, התאמה פרסונלית של המטבח ופינת האוכל, הנגשה של דרכי הכניסה לבית, התאמות שונות לחדר השינה, הנמכת נקודות חשמל ומים ועוד.

 

מה אפשר להנגיש בבית

חדר חשוב ורגיש במיוחד כשמדובר בנגישות, הוא חדר האמבטיה. עצמאות בעת מקלחת והליכה לשירותים היא חיונית ביותר עבור בעלי מוגבלויות. "בשיפוצי הנגשה מאחדים את חדר השירותים וחדר האמבטיה אם הם ממוקמים בחדרים שונים. חדר שירותים נפרד הוא לרוב חדרון קטנטן שלא ניתן להתקין בו אמצעי עזר לנגישות, כך שחייבים לשבור את הקירות ולאחד אותו עם האמבטיה", מסביר ברזילי. "עוד פעולה הכרחית היא ביטול מדרגות ומפלסים שקיימים בחלק מהאמבטיות, והתקנה של שיפוע עדין על פי התקנים. המלצה נוספת היא החלפת הרצפה באריחים מחוספסים, כדי למנוע החלקה".

 

במקרים של דיירים מבוגרים או בעלי מוגבלויות ניתן להתקין אמבטיה שבה ניתן לשבת על מדרגה. אל אמבטיית הישיבה כדאי להוסיף מאחז יד כדי להקל על הכניסה והיציאה. "ניתן לבנות כיסא מובנה מבטון, מצופה קרמיקה", מפרט ברזילי, "גם קשיש או בעל מוגבלות שיכולים לעמוד בכוחות עצמם, צריכים לנוח באמצע מקלחת ולשם כך מיועד הכיסא, שנותן גם אופציה למקלחת שלמה בישיבה. גם אם כרגע המצב הפיזי הוא יחסית טוב, כדאי לחשוב קדימה ולתת את כל האפשרויות להיות עצמאי ככל הניתן גם בעתיד. כחלק מאותו תכנון לעתיד, אני ממליץ תמיד ללקוחות לבטל את האמבטיה ולהתקין מקלחת בלבד. גם אנשים צעירים ובריאים עלולים להחליק באמבטיה, אז חשבו על אותו אדם עם מגבלה שיכולה להחמיר".

 

אם בחרתם להתקין מקלחון, יש להתקין אחד גדול מספיק על מנת להכיל כיסא גלגלים מיוחד המותאם לבעלי מוגבלויות במקלחת. "אלא אם יש לכם שטח עצום בחדר האמבטיה, אין צורך ממשי במקלחון נוסף", אומר ברזילי. "הפתרון הרצוי הוא וילון אמבטיה". הווילון המתאים ביותר הוא וילון מטריה, שאותו נוח לסגור ולפתוח לבד.

 

ידיות אחיזה

רצפת חדר האמבטיה עלולה לסכן אדם שאינו יכול לעמוד בצורה יציבה. לכן, מומלץ להתקין מאחזים בכל מיקום בו בעל המוגבלות צריך להתיישב או לקום. ניתן למצוא מאחזים מיוחדים מנירוסטה, שאינם מחלידים וניתנים להברגה אל הקיר. חשוב להתאים את סוג המאחז והמיקום שלו לבעל המוגבלות באופן אישי.

 

"באופן כללי, כדאי להתקין מאחזי יד בכל מקום שניתן לשער כי הדייר ישהה בו. במקלחון, ליד השירותים וגם במקום בו הוא מתלבש בחדר השינה וכל מקום נוסף שבו הוא יצטרך להיעזר בתמיכה", ממליץ ברזילי.

 

ברזים וכלים סניטריים

לבעלי מוגבלות חמורה, שמתקשים להפעיל ברז, ניתן להחליף את הברז בברז חשמלי המופעל באמצעות קרני לייזר, ללא מגע יד אדם. ברזילי ממליץ גם על התקנת אינטרפוץ (שפופרת עם זרם מים) ליד השירותים. "לבעלי מוגבלויות וקשישים יש יכולת מוטורית מוגבלת, ולפעמים הם מתקשים לנקות את עצמם. לטובת הכבוד העצמי שלהם, אני נוהג להתקין ברז אינטרפוץ ליד האסלה, כדי לאפשר להם עצמאות מקסימלית, במיוחד בחדר השירותים".

 

אסלה

התאמת האסלה וסביבתה לאדם בכיסא גלגלים היא משימה שעשויה להיות מסובכת בחדר אמבטיה בעל שטח מצומצם. "לפעמים לא ניתן להזיז את האסלה מהמקום", אומר ברזילי. "יש בשוק עגלות לאנשים מוגבלים שמתלבשות מעל האסלה הקיימת. התקן במבנים ציבוריים הוא מרווח של 2 מטר, שהוא יעד בלתי מציאותי ליישום בדירות רגילות. לכן, אנשי המקצוע צריכים להילחם על כל סנטימטר כדי שלא ליצור סיטואציה לא נעימה לאחר מכן, לבעל המגבלה ולסועד אותו, שצריך גם הוא מקום כדי לסייע בפעולה. פירוט ושרטוט מדויק של השיפוץ הוא אלמנט חיוני במשימה הזו".

 

דלתות

בבתים רבים הדלתות צרות ולא מאפשרות מעבר של כיסא גלגלים. "ברוב הבתים צריך להרחיב את הדלתות למינימום של 80 ס"מ, מתוך מחשבה על הקשיש וגם על הסועד שאיתו", אומר ברזילי. ההרחבה מתבצעת על ידי הסרת המשקוף הקודם, הרחבה של הפתח והתקנה של משקוף ודלת חדשים ורחבים יותר.

 

מדרגות

מדרגות הן אתגר בלתי אפשרי עבור אנשים עם מגבלה פיזית שמצריכה כיסא גלגלים. ההתמודדות עם גרם מדרגות חיצוני המוביל אל הבית הוא הפיכתן לכבש משופע, שעליו יכול בעל המוגבלות להגיע בנוחיות עד לפתח הבית. ניתן גם לצקת כבש עשוי בטון או לבנות רמפה מעץ על גבי המדרגות הקיימות או להוסיף לצד המדרגות גם רמפה, אם הן רחבות מספיק. אפשרות יקרה יותר היא מעלית קטנה, שמחליפה את העלייה בכבש מיוחד או במדרגות. ניתן להתקין גם מעלית שכזו בבית לצד המדרגות, אך יש לזכור כי מדובר בפתרון יקר שלא מתאים לכל בית.

 

תאורה ומראות

אדם היושב בכיסא גלגלים לא תמיד יכול להגיע אל מפסקים גבוהים, לכן יש להנמיך את המפסקים והשקעים על מנת שיוכל לתפעל את התאורה ולחבר מכשירי חשמל לתקעים. "בנוסף צריך להוריד את המראות בבית כדי שיתאימו לאדם שנמצא במצב ישיבה", מזכיר ברזילי.

 

יש מי שיעזור?

משרד השיכון מעניק סיוע הנקרא "סיוע לשיפור תנאי הדיור לאנשים

 עם מוגבלויות בניידות", שמיועד בדיוק לשיפוצים מהסוג עליו אנחנו מדברים. הסיוע יכול לכלול שיפוצים שונים כגון התאמת פתחים ודלתות, הקמת שבילים, שינויים בשירותים הסניטריים והקמת מעלון.

 

את הבקשה לסיוע מעבירים לעובדת הסוציאלית בלשכת הבריאות המחוזית, שמרכזת את הבקשות. הסיוע ניתן באמצעות העברה של עד 50% מגובה הסיוע לפני תחילת העבודה, תוך התחייבות המבקש לסיום העבודה תוך שישה חודשים. לאחר סיום העבודה וקבלת אישור עובד שיקום מטעם המוסד, מועברים 50% הנותרים של הסיוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להגיע לכל מקום. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים