שתף קטע נבחר

"אם נתחתן לא נוכל לקנות דירה ב-0% מע"מ"

יש כאלה שהחליטו לא לחכות עם קניית דירה עד להכרעת הממשלה לגבי חוק המע"מ - וכעת נראה שיש מי שמעדיף לחכות עם החתונה. "אם נינשא, נאבד את הזכאות ל-0% מע"מ", טוען בפני ynet זוג מהמרכז. למה מומחים סבורים שתוכנית המע"מ פולשנית, ואיך היא פוגעת בידועים בציבור ובמגזר הדתי?

לא רק שוק הנדל"ן בקיפאון בעקבות חוק המע"מ שמקדם שר האוצר יאיר לפיד; נראה כי גם שוק החתונות עובר תהליך דומה. בני זוג ממרכז הארץ חשפו בפנייה ל-ynet את החלטתם לדחות את חתונתם הצפויה, שהייתה אמורה להיערך בחודשים הקרובים, כדי להשתייך לזכאי חוק המע"מ. נזכיר במסגרת התוכנית של לפיד, רוכשי דירה ראשונה מקבלן ייהנו ממע"מ בשיעור של 0% - אם הם זוגות מחוסרי דיור או רווקים מעל גיל 35 מחוסרי דיור.

 

הטבת המע"מ - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :

 

בני הזוג גבי (35) ושרית (36) מספרים כי לגבי דירה בבעלותו, בה שניהם מתגוררים כיום. "אם נתחתן עכשיו, נאבד את הזכות לרכוש דירה עם מע"מ בשיעור של 0%. אבל אם נחכה - שרית תוכל לרכוש כך דירה, שתשמש עבורנו להשקעה", מסביר גבי. לדברי השניים, הם מעדיפים להמתין עד שיתבהרו החלטות הממשלה מאשר להתחתן עכשיו ולספוג הפסדים כלכליים.

 

"זה לא מקרה חריג", אומר עו"ד יואב שמשוני ממשרד עוה"ד שמשוני-שרון המתמחה בנדל"ן ובדיני משפחה. לדבריו, לאחר ההכרזה על תוכנית המע"מ פנו אליו כמה לקוחות שביקשו סיוע בתכנון כלכלי בהקשר נישואין - ואז עלתה האפשרות לעיכוב החתונה. "תכנון חתונה מהיבטים כלכליים הוא שכיח", מוסיף עו"ד שמשוני, "כפי שיש זוגות שמתחתנים בחורף או מזיזים את החתונה ליום פחות מבוקש - כך גם סוגיה נדל"נית מצריכה מחשבה מעמיקה".

 

לדבריו, גיל הנישואין בישראל עולה בהתמדה ושכיח למדי להיות רווק או רווקה בני 35. "גילאים אלו מאופיינים בצבירה מסוימת של נכסים, לפחות על ידי אחד מבני הזוג, ולכן נהוג לערוך הסכמי ממון טרום נישואין", הוא אומר. "יש לא מעט זוגות שלאחד מהם יש דירה, ואם הם יתחתנו - לא יהיו זכאים ל-0% מע"מ. זו הטבה שיכולה להגיע למאות אלפי שקלים, ועם כל הצער שבדבר ראוי לשקול תכנון מס בהקשר זה, גם אם מדובר בעיכוב ברית החתונה".

 

מה עם הידועים בציבור ומדוע התוכנית מקפחת דתיים?

שמשוני מסביר שיש סוגיות נוספות לא פתורות בנושא חוק המע"מ ונישואין. "נקודה נוספת שראוי לתת עליה את הדעת היא זוגות ללא דירה", הוא אומר. "אמנם זוגות אלו לא מעיזים לחשוב בדרך כלל על רכישת שתי דירות, אך כאשר שני בני הזוג מעל גיל 35 ושניהם ללא דירה - עם חתונתם הם מפחיתים את הזכאות לפטור לדירה אחת במקום לשתיים. אם וכאשר בני הזוג יכולים לרכוש דירה בנפרד - זה יכול להיות עבורם מנוף עצום לרווחה כלכלית עתידית", הוא מסביר.

 

לדבריו, מי שעלול להיפגע מהתוכנית של שר האוצר הם בני זוג שנחשבים "ידועים בציבור". "התוכנית לא מדברת על ידועים בציבור ואני צופה מבול של פניות לבית המשפט לענייני משפחה בדבר הכרה או אי הכרה כידועים בציבור בעקבות התוכנית", טוען שמשוני. לדבריו, הבעיה עם ידועים בציבור היא שתוכנית המע"מ לא דנה בשאלה האם חלים עליהם הטבות, כפי שחלות הטבות על בני זוג שנישאו.

 

נשאלת השאלה האם המדינה תמנע מהם הטבה כפולה, בהנחה ששניהם רווקים מעל גיל 35 או שתתייחס אליהם כאל זוג נשוי; או לחילופין, האם ידועים בציבור יקבלו בגיל 27 הטבה לרכוש דירה עם מע"מ בשיעור של 0%. "נראה שתוכנית הממשלה מתערבת בצעדים פולשניים בתכנון המשפחה ואני בטוח שפקידי האוצר לא חשבו על השלכות הרות גורל אלו", אומר שמשוני.

 

אוכלוסייה נוספת שעלולה להיפגע מהתוכנית היא הציבורי החרדי, שכן אחד הקריטריונים לקבלת ההטבה לפוי להיות שירות בצה"ל. ביקורת בנושא כבר הופנתה ללפיד, ולדברי שמשוני קיים מכשול נוסף שעלול ליצור אפלייה גם בקרב המגזר הדתי. "בניגוד לחילונים, דתיים לא גרים יחד לפני החתונה ולא מביאים יחד ילדים", הוא אומר. "לכן מגזרים אלו לא יוכלו לבצע תכנוני מס כלכליים לפני החתונה, ואני לא פוסל שגם עניין זה יגיע למפתנו של בית המשפט העליון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כדאי לדחות את החתונה בשביל חלום הדירה?
צילום: shutterstock
צילום: עמית שאבי
יאיר לפיד. יגרום לקיפאון בשוק החתונות?
צילום: עמית שאבי
צילום באדיבות משרד עוה"ד שמשוני שרון
עו"ד יואב שמשוני
צילום באדיבות משרד עוה"ד שמשוני שרון
מומלצים