שתף קטע נבחר

ישראל עוצרת כספים, עוד עימות עם ארה"ב

איימו בסנקציות, ומיישמים: מהשבוע יקוזזו חובות הפלסטינים לישראל מכספי המסים שגובים עבורם. בכיר ישראלי: אובמה הבטיח בעבר לתמוך בעמדתנו לא לדון עם חמאס. יממה לאחר איום קרי שישראל תהפוך למדינת אפרטהייד, מזכיר המדינה מכחיש בתוקף את ההתבטאות: "עיוותו את דבריי"

ישראל איימה בסנקציות על הפלסטינים בעקבות הצטרפותם לאמנות בינלאומיות וחתימתם על הסכם פיוס עם חמאס - ועכשיו היא מתחילה ליישם. גורם פלסטיני בכיר מסר ל-ynet אמש כי ישראל עדכנה לפני יומיים את ההנהגה הפלסטינית על כך שבסוף החודש הנוכחי יקוזזו חובות של הרשות לישראל מכספי המסים שישראל גובה עבורם, כעונש על צעדיהם האחרונים. ובזמן שירושלים מענישה את הפלסטינים, העימות עם וושינגטון רק מחריף.

 

סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

"בניו יורק טיימס" טען בכיר ישראלי כי ממשלת נתניהו קיבלה בעבר "הבטחה מפורשת מהממשל האמריקני" על תמיכה בעמדה לא לדון עם ממשלת פלסטינית שנתמכת על ידי חמאס. הצהרה זו עומדת בסתירה יחסית לאיתותים האחרונים מוושינגטון. הבכיר הישראלי אמר כי ההתחייבות ניתנה לישראל במהלך תקופת הכהונה הראשונה של נשיא ארצות הברית ברק אובמה. הוא לא מסר אם היא ניתנה בכתב או אם הועברה על ידי הנשיא עצמו.

מזכיר המדינה קרי. ישראל מסתכנת בהפיכתה למדינת אפרטהייד (צילום: AP) (צילום: AP)
מזכיר המדינה קרי. ישראל מסתכנת בהפיכתה למדינת אפרטהייד(צילום: AP)
 

לדברי הגורם הישראלי, ממשל אובמה גיבה בהתחייבות זו את עמדת ישראל - התנגדות למשא ומתן עם ממשלת אחדות פלסטינית, אלא אם חמאס יקבל את הדרישות שניסחו בעבר מדינות המערב: הכרה בזכותה של ישראל להתקיים, הפסקת כל הפעולות האלימות וקבלת ההסכמים הקודמים. אמנם האמריקנים לא דרשו מישראל לדבר עם חמאס, אבל בירושלים קיימת אכזבה מהתגובה האמריקנית להסכם הפיוס הפלסטיני - בוושינגטון לא יצאו במפורש ובצורה חריפה נגד הממשלה החדשה. בכיר בממשל האמריקני אמר בתגובה כי הממשל "לא מתכוון לחשוף פרטים משיחות פרטיות".

 

קרי מכחיש: "לא כיניתי את ישראל מדינת אפרטהייד"

בינתיים, יממה לאחר הפרסום ב"דיילי ביסט" שלפיו מזכיר המדינה ג'ון קרי הזהיר שכישלון השיחות עלול להפוך את ישראל למדינת אפרטהייד, קרי עצמו מפרסם הלילה (ג') הודעה הכחשה תקיפה. "לא אמרתי בפומבי או בשיחות סגורות שישראל היא מדינת אפרטהייד או שהיא עומדת להיות כזו. דברי עוותו והוצאו מהקשרם", נכתב בהודעתו של קרי.

 

קרי המשיך ותקף: "במשך 30 שנה בסנאט האמריקני לא רק השמעתי מילות תמיכה בישראל אלא גם עשיתי כשהגיעה השעה להצביע וכשהגיע הזמן להילחם. ביליתי כמזכיר מדינה אין ספור שעות עבודה עם ראש הממשלה נתניהו והשרה לבני כי אני מאמין בעתיד שישראל לא רק רוצה אלא ראויה לו. אני רוצה לראות פתרון של שתי מדינות שיביא למדינה יהודית ומוגנת ומדינת פלסטינית משגשגת ועבדתי למען זה".

 

מאז פרסום הדברים התפרסמו גינויים בעיקר מפוליטיקאים מהמפלגה הרפובליקנית, בהם מנהיג הרוב בבית הנבחרים אריק קנטור שדרש מקרי להתנצל כלפי ישראל. הסנאטור טד קרוז, שמוזכר כמועמד לנשיאות בשנת 2016 מטעם הרפובליקנים, הרחיק לכת וקרא למזכיר המדינה להתפטר. גם הגף היהודי במפלגה הדמוקרטית, שלא מרבים להפנות ביקורת כלפי אנשים בתוך המפלגה, דרשו מקרי להתנצל.

 

מזכיר המדינה עצמו הזהיר כי לא ייתן להעמיד בספק את המחויבות שלו לישראל, במיוחד למטרות מפלגתיות ופוליטיות. "אני רוצה להיות ברור לחלוטין במה אני מאמין ובמה לא. ישראל היא דמוקרטיה מלאה חיים ומעולם לא הצהרתי שהיא מדינת אפרטהייד או עומדת להיות כזו. כל מי שיודע משהו עליי יודע את זה בלי בדל של ספק".

 

קרי הבהיר בהודעתו שהוא נמצא מספיק זמן באווירה הציבורית של וושינגטון כדי לדעת את הכוח של מילים ביצירת רושם מוטעה, אפילו באופן בלתי מכוון ורומז לאפשרות שאולי כן השתמש במילה "אפרטהייד". "אילו הייתי יכול להחזיר את הדברים לאחור, הייתי בוחר במילה כדי לתאר את האמונה האיתנה שלי שהדרך היחידה לאורך זמן שישראל תהיה מדינה יהודית, היא כששתי אומות ושני עמים חיים אלה לצד אלה בשלום ובביטחון".

 

מזכיר המדינה הזכיר את התבטאויות העבר של ראשי הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט ואהוד ברק, וכן של ציפי לבני שהשתמשו במושג אפרטהייד "כדי להדגיש את הסכנות למדינה אחת בעתיד. זוהי מילה שנשארה מחוץ לוויכוח כאן בבית".

 

בעקבות דבריו של קרי חלה הידרדרות נוספת ביחסים בין ירושלים לוושינגטון. דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי ניסתה למתן את עוצמת הדברים וטענה: "קרי לא אמר שישראל היא מדינת אפרטהייד, הוא מאמין שישראל היא מדינה עם דמוקרטיה נמרצת של כל אזרחיה".

 

בישראל מאוכזבים מההתבטאות של קרי, אולם נמנעים בשלב זה מתגובות חריפות. "מדובר בעוד אמירה שכבר שמענו בעבר, וזה לא מפתיע. קרי דיבר על הבידוד העתידי של ישראל במינכן, והוא עורר עליו זעם בישראל. בסופו של דבר, הוא הבהיר היום את דבריו, אבל האמירה עצמה במציאות המדינית שנוצרה - לא הוגנת".

 

השדולה למען ישראל איפא"ק הביעה דאגה עמוקה מהדיווח על דבריו של קרי. "כל הצעה שישראל הינה או בסכנה של הפיכה למדינת אפרטהייד היא דוחה ובלתי הולמת. המדינה היהודית היא אור בוהק של חופש והזדמנויות באיזור הנגוע בטרור, שנאה ודיכוי". גם ארגונים ישראלים אחרים, ובהם הליגה למניעת השמצה, גינו את הדיווח על הדברים המיוחסים למזכיר קרי. בינתים הפסיקו האמריקנים זמנית את התיווך בין ישראל והפלסטינים, לפחות עד שיתברר גורל המאמצים לכונן ממשלת אחדות פלסטינית בהשתתפות חמאס. השליח המיוחד מרטין אינדיק וצוותו חזרו לארצות הברית.

 

132 מיליון שקל יקוזזו מהרשות

ובחזרה לסנקציות, שישראל החלה להטיל על הרשות. בכל חודש ישראל גובה עבור הרשות הפלסטינית סכום שנע בין חצי מיליארד ל-600 מיליון שקל של מכסים שונים ומע"מ על מוצרים שמיועדים לגדה המערבית ולרצועת עזה ועוברים במעברי הגבול ובנמלים. על פי הבכיר הפלסטיני, ישראל מקזזת באופן קבוע סכום ממוצע של 100 מיליון שקל מכספי המסים הפלסטינים בגין חובות של הרשות לחברת החשמל וכן בעבור אספקת שירותי מים וביוב, אלא שהפעם ישראל הודיעה כי היא הגדילה את סכום הקיזוז ל-132 מיליון כסנקציה נגד הרשות הפלסטינית.

 

הרשות הפלסטינית נמצאת במשבר כספי חמור בשנים האחרונות וניכוי של רבע מכספי המסים הפלסטינים מהווה מכה עבורה, משום שבאמצעות כספי המסים היא משלמת את המשכורות לפקידיה. אולם גודל הקיזוז הנוכחי לא צפוי להוביל לכך שפקידי הרשות ואנשי מנגנוני הביטחון לא יקבלו את משכורותיהם. בנוסף, עוד קודם לחתימה על הסכם הפיוס, הרשות ביקשה מהליגה הערבית שתספק לה רשת ביטחון כלכלית בסכום חודשי של 100 מיליון דולר, מחשש שישראל תפסיק להעביר כעונש את כספי המסים.

 

על פי הגורם, ההודעה הישראלית הועברה לראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה וכן למספר מצומצם של בכירים פלסטינים על ידי מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי. בתיאום פעולות הממשלה בשטחים סירבו להגיב לתוכן הדברים והסתפקו בתגובה קצרה ולפיה תיאום פעולות הממשלה בשטחים נעשה על פי הנחיות הדרג המדיני.

 

כבר שלשום נחשפה אחת מהסנקציות הישראלית נגד הרשות, בעקבות הפיוס עם חמאס. מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף מרדכי, אמר בוועדת המשנה לענייני יהודה ושומרון בכנסת כי תוכניות המתאר עבור האוכלוסייה הפלסטינית הוקפאו בעקבות פניית אבו מאזן לסוכנויות האו"ם.

 

פרט לקיזוז כספי המסים ולהקפאת תוכניות המתאר, הסנקציות הצפויות הן אלו: 

1. ביטול האישור להקמת תשתית דור 3 (3G) לרשתות הסלולר הפלסטיניות בגדה המערבית.

2. ביטול האישור להרחבת פעילותה של חברת הסלולר הפלסטינית "ווטניה" לרצועת עזה.

3. הקפאת כל המפגשים בדרג של שרים ומנכ"לים של משרדים ממשלתיים בישראל עם מקביליהם הפלסטינים.

4. הקפאת תוכנית שנעשתה בשיתוף עם ארגונים בינלאומיים להקצאת 14 אלף דונם באזור C והפיכתם לשטחים חקלאיים.

5. הקפאת הקידוחים והעבודות בשדה הגז הטבעי הפלסטיני "מרין" שנמצא מול חופי רצועת עזה.

6. עצירת העברת הצטברות הכסף המזומן שנאגר בבנקים פלסטינים לבנקים בישראל.

7. פגיעה בחופש התנועה של בכירים ולבטל את תעודות ה-VIP של בכירים פלסטינים ואנשי עסקים.


פורסם לראשונה 28/04/2014 22:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
. צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
נתניהו וקרי. העימות מתרחב
. צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
מומלצים