שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

השחקן שלא זכה לראות את הכרזת העצמאות

המגן השמאלי פנחס פידלר היה אחד מכוכבי נבחרת ארץ-ישראל, הופיע במשחקה הבינלאומי הראשון ואפילו קיבל הצעה מפתה לשחק במצרים. אך שבועיים לפני קום המדינה, הוא נהרג מנפילת פגז בירושלים. "כאשר נגע בכדור, היה נדמה שהבעיטות, הנגיחות והריצה שלו הן מוזיקה", אמרו עליו

פנחס פידלר, המגן השמאלי של נבחרת המדינה שבדרך, עבר הרבה ב-37 שנותיו. הצטיינות במגרש, חברות בהגנה. אבל הוא לא זכה לראות את מדינת ישראל קמה. ב-1.5.1948, שבועיים לפני ההכרזה של דוד בן-גוריון, פידלר נהרג מנפילת פגז ירדני בשכונת קטמון. דבר מותו הידהד בקרב אוהדי הכדורגל בארץ והעם כולו.

 

עשור לפני כן, אחרי משחק ידידות של נבחרת ארץ-ישראל באלכסנדריה, פידלר (יליד פורט-סעיד) קיבל הצעה שקשה לסרב לה: להישאר לשחק במצרים תמורת סכום עתק באותם ימים, 10 לירות מצריות לחודש, דירת פאר ועבודה במחלקת המדידות של הצבא הבריטי. בעניין האחרון לא הייתה שום בעיה, מכיוון שפידלר עבד באותה מחלקה בארץ-ישראל. אך למרות הכל, הוא סירב וחזר ארצה.

 

פנחס פידלר ז"ל (מתוך אתר "יזכור") (מתוך אתר
פנחס פידלר ז"ל(מתוך אתר "יזכור")

 

פידלר נולד ב-1911, וכשהיה בן תשע עלתה המשפחה לארץ-ישראל והשתקעה בירושלים. פנחס הצטיין בכל ספורט אפשרי כילד, אבל אהב כדורגל במיוחד. הוא נרשם למכבי ירושלים ושיחק בקבוצת "הצבי", בדרך לקריירה חובבנית מרשימה. בהמשך הצטרף לקבוצת הדגל של הכדורגל הארץ-ישראלי, מכבי "חשמונאי" ירושלים. האהדה שקיבלה "החשמונאי" הייתה דומה לזו של בית"ר ירושלים.

 

לצידו שיחקו פיגורות ובהן עקיבא "דוצי" צוובנר, אפרים סלנט, מימון עמיאל, יחיאל מרגובסקי, ישראל ועובדיה ליפקין, שמואל לוי ושמואל שמעוני. בשער ניצב פט ג'נינגס המצוין - לא, לא זה שהופיע בשער נבחרת צפון-אירלנד עשרות שנים מאוחר יותר. בנוסף להיותו שוער, ג'נינגס של חשמונאי היה גם נהגו האישי של הנציב הבריטי העליון בארץ-ישראל...

 

חיילים בירושלים במלחמת העצמאות (צילום: לע"מ) (צילום: לע
חיילים בירושלים במלחמת העצמאות(צילום: לע"מ)

 

תוך זמן קצר הפך פידלר לאחד ממנהיגי הקבוצה. הוא ניחן בתנועות גוף מושלמות שגרמו להטעיית מגיני היריב, הכדרור שלו היה מעולה, יכולת הפריצה הייתה מסחררת. מעבר לכך, כשקבוצות תל-אביביות אירחו קבוצות זרות למשחקי ידידות  הן הזעיקו את פידלר כשחקן חיזוק. ב-1932 הוא נבחר לשחק במדי נבחרת ארץ-ישראל במכביה. העיתונאי מאיר גבאי, שצפה בפידלר משחק, סיפר לאתר ההתאחדות לכדורגל: "כאשר נגע בכדור, היה נדמה שהבעיטות, הנגיחות והריצה שלו הן מוזיקה".

 

ב-1934 פידלר השתתף באירוע היסטורי, המשחק הרשמי הראשון של נבחרת ארץ-ישראל. הנבחרת התייצבה בפעם הראשונה למשחקי מוקדמות גביע העולם, צמד מפגשים מול מצרים. המשחק הראשון נערך בקהיר, ומה לעשות שהמצרים המצוינים הביסו את הבחורים מארץ-ישראל 1:7. קהל גדול ונלהב עודד את הנבחרת בגומלין, וחגג את השער המצמק בהפסד 4:1.

 

חיילים באימונים לפני קום המדינה (צילום: ארכיון המדינה ) (צילום: ארכיון המדינה )
חיילים באימונים לפני קום המדינה(צילום: ארכיון המדינה )

 

פנחס התחתן עם שושנה שטרן, ולזוג נולדו שני בנים, ישעיהו וירון, המתגוררים כיום בארה"ב. לאחר מותו, נקבר תחילה בבית העלמין בסנהדריה. שלוש שנים לאחר מכן הועברו עצמותיו לבית העלמין הצבאי בהר הרצל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך אתר "יזכור"
פנחס פידלר ז"ל
מתוך אתר "יזכור"
מומלצים