שתף קטע נבחר

תערוכה: משביתת הימאים להפרטת הנמלים

במוזיאון העיר חיפה נפתחה תערוכה חדשה בשם "מעמד אחד - עם אחד" העוסקת במעמדו של האדם העובד בישראל ובעולם לאורך השנים. הצצה

"מהנדסים ב-100 רובל, רופאים של בקבוק וודקה. אנחנו נגדיל לכם את הארוחה בשקל תשעים". כך כתוב על גלויה עם בול ישראלי, שפורשת את משנתו של ג'וני ספקטור על מעמד הפועל הישראלי נכון ליום הפועלים 2014. הגלויה היא רק אחת ,מתוך שמונה יצירות בתערוכת "מעמד אחד – מאבק אחד", שנפתחה אמש (ה-1 במאי) במוזיאון העיר חיפה ועוסקת במעמדו של האדם העובד בישראל ובעולם. לפניכם הצצה לתערוכה:

 

 

התערוכה כוללת יצירות טקסטואליות בצד ציורים, צילומים, עבודות וידיאו, פיסול, יצירת לוגואים ועוד. באופן טבעי, בשל מיקומה של התערוכה בחיפה, "העיר האדומה" עוסקים חלק מהמוצגים במעמד העובדים ובמאבקם בעיר, בין השאר על רקע שביתת הימאים הגדולה שהסעירה את המדינה ב-1951, הפרטת הנמלים כיום ותפקידה של ההסתדרות.

 

אחת העבודות, "מדריך לעובד" היא של ישראל חינטיייב, בן 31, תושב חיפה ועובד קבלן בנמל חיפה, נמל אשדוד ולעתים ברכבת ישראל. במהלך שנות עבודתו צילם חינטייב תמונות שלו ושל חבריו בטלפון הסלולרי, ואיחד אותן בתוכנה פשוטה לכדי מצגת אחת, מלווה בקריינות ומוסיקה. "העבודה עוסקת בעובד בישראל, וזה לא משנה אם הוא מאורגן או לא מאורגן. היא מציגה אותו במקום שבו הממשלה והתקשורת מציגים את העובד בארץ, כמי שעבודה היא מהות החיים שלהם".

 

העבודה של ישראל חינטייב: 

 

המסר לדבריו, בא לידי ביטוי גם בטכניקה המינימליסטית, נטולת הסגנון והליטוש. "אלה תמונות שנלקחו מסלולרי, מאינסטגרם, ונערכו בוידיאו-מייקר. אין לי ציוד ותוכנות מתוחכמות, אני לא יכול להרשות את זה לעצמי ברמה הכלכלית. לא את הציוד ולא את הלימוד, למרות שאני עובד בלי הפסקה. אני חובב את התחום אבל לא יכול להרשות לעצמי לעבוד בזה".

 

אפרת לוין, האוצרת את התערוכה עם רפי קמחי, אמרה כי התערוכה היא הזדמנות לבחון סוגיות מעמדיות באמצעים חזותיים. "דווקא כעת, בעיר חיפה שבה התקיימו אירועים מכוננים בהתפתחות של מעמד העובדים בארץ, אפשר לבחון את הסוגיות השונות בנושא המעמד והמאבק לקידומו, את התודעה קולקטיבית של מעמד העובדים ואת המאבק המעמדי המתמשך מול כוחות ההון".

 

לדבריה, העיתוי של פתיחת התערוכה תואם למה שכינתה המתקפה על העבודה המאורגת. "כל עוד שולטת השיטה הקפיטליסטית, העובדים יהיו נתונים במאבק", אמרה. "כל ההצלחות וההישגים נתונים למתקפות, כאשר הכלכלה מאיטה או כשיש איזשהו משבר, כמו המשבר העולמי שאנחנו נתונים בו מאז 2008. הישגים בתחום העבודה המאורגנת, שהושגו בשנות ה-50, נתונים כיום למתקפה והעשורים האחרונים יצרו פה מעמד חדש של עובדים, לא מאורגנים, עובדי קבלן שהיכולת שלהם לדרוש זכויות, כלל לא קיימת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נמל חיפה בשנות ה-40 של המאה ה-20. מתוך התערוכה (תרומתה של הגב' רבקה גיל שפילברג לזכרו של אביה)
מומלצים