שתף קטע נבחר

"בשוק האפור מאלצים חייבים למכור איברים"

חייבים שמבקשים לצאת לחו"ל כדי לתרום כליה, עבריינים שמגיעים ללשכת ההוצאה לפועל ואנשים שמצהירים שיעבדו בזנות אם לא יוכלו לצאת מהארץ. זו התמונה המבהילה שעולה ממכתבו של מנהל רשות האכיפה והגבייה, שנשלח למשנה ליועץ המשפטי לממשלה: "ישנו חשש לעושק חייבים לתשלום בגופם"

"בעלי חוב מנמקים את בקשתם לצאת לחו"ל לצורך מכירת איברים, בשל חובות לשוק האפור". כך עולה ממכתב ששלח לפני כמה ימים דוד מדיוני, מנהל רשות האכיפה והגבייה, לאבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, והגיע לידי ynet.

 

המכתב, שכותרתו "שידול חייבים על ידי גורמים בשוק האפור למכור איברים בניגוד לחוק השתלת איברים", מצייר תמונה קשה מאוד. על פי הנטען בו, בעלי חוב שתיקיהם מתנהלים בהוצאה לפועל מבקשים היתר לצאת לחו"ל, ומציינים כי מטרת הנסיעה היא מכירת איברים כדי לממן את חובם לשוק האפור.

 

מתוך המכתב
מתוך המכתב

 

 

החייב הגיע עם אישור רפואי (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
החייב הגיע עם אישור רפואי(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
 

 

עוד בחדשות ynet:

 

מדיוני ציין במכתבו כי לאחרונה הגיעו כמה חייבים ללשכת תל אביב, וביקשו לבטל את ההגבלות על יציאתם מהארץ. הם נימקו זאת באומרם שהדבר נועד לצורך מכירת איברים בגלל חובות. "בירור עמם העלה כי כל אחד מהם מסובך בחובות לשוק האפור, מעבר לחובות הקיימים במערכת ההוצאה לפועל", נכתב במכתב שנשלח לליכט. "גורמים בשוק האפור 'המליצו' להם למכור כליה בחו"ל לצורך פירעון החובות, תוך שהם מאיימים על חייהם אם לא יעשו כן".

 

מדיוני מתאר מקרה מיוחד של אישה שחייבת 200 אלף שקל, ועל פי העובדת שטיפלה בה נראתה במצב קשה. "היא ציינה כי קיים איום על חייה וכי בידיה מסרון ובו הצעה למכור כליה כדי להציל את חייה. היא הוסיפה כי אם הרשם לא ייעתר לבקשתה לא יהיה לה מנוס אלא למכור את גופה לזנות", נטען.

 

מקרה נוסף שמובא מתאר סיטואציה שבה הגיע חייב ללשכה יחד עם גורמים הנראים עברייניים, שדיברו בשמו וביקשו להסיר את ההגבלה על יציאתו מישראל לצורך תרומת כליה בטורקיה. החייב הגיע מוכן עם אישור רפואי לפיו הוא נמצא מוכן לתרומת כליה. העובדים במקום התרשמו כי כופים עליו את הבקשה, ולאחר כמה ימים הם קיבלו אישור להערכתם, שעה שאותו חייב סיפר כי נמצא פגם בלבו שמנע ממנו למכור כליה.

 

"המקרים מצביעים על תופעה מבהילה, שהיא לכאורה בגדר עבירות על חוק השתלת איברים", טוען מדיוני במכתבו. "מעבר לכך, על פניו נראה כי מדובר בעבירות חמורות יותר של סחיטה באיומים ושל עושק חייבים ופגיעה בגופם לשם תשלום חובות".

 

מדיוני ציין כי הממונים על הרשמים קיבלו עדכון על התופעה, אך מעבר לכך נדרש טיפול של גורמי אכיפת החוק. כך מציין מדיוני כי מצא לנכון להביא את הדברים לידיעת ליכט כדי שישקול "אם לערב את גורמי אכיפת החוק או כל גורם אחר". 

 

באחרונה נחשפה פרשה דומה שבה נטען כי תושב באר שבע נחשד בתיווך בין נשים בשנות ה-40 לחייהן שהיו זקוקות להשתלת כליה לבין צעירות בנות 20-18, שקיבלו כסף עבור ההליך. ככל הנראה ההליך הרפואי התקיים בטורקיה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים