שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

צפו בתיעוד נדיר של ארץ ישראל תחת המנדט: התיישבות, פרעות, מעפילים וי-ם המושלגת

ארכיון בריטי פרסם סרטונים של חנוכת האוניברסיטה העברית ב-1925, ההתיישבות היהודית במהלך המרד הערבי, עזיבת צבא הוד מלכותה בתום המנדט, ואפילו משחק כדורגל של פלסטינה נגד אוסטרליה. ציונות בשחור-לבן

הלורד בלפור מגיע לטקס חנוכת האוניברסיטה העברית ב-1925, תוצאות הפיגוע במלון המלך דוד ב-1946, ושלג על ירושלים במהלך המצור על העיר במלחמת העצמאות : עד לא מזמן הייתה האפשרות לצפות בתיעוד מצולם של האירועים האלה מנת חלקם של היסטוריונים בודדים או משוגעים לדבר, אבל כעת החומר הזה נגיש לכל מי שבבעלותו חיבור לאינטרנט ומעט סקרנות. לפני כמה שבועות, בסמיכות מקרית ליום העצמאות ה-66 של ישראל, העלה הארכיון של חברת החדשות British Pathé לערוץ היוטיוב שלו 85 אלף סרטונים מכל העולם, ובין השאר הם כוללים גם תיעוד נדיר של היישוב היהודי בתקופת המנדט הבריטי - מכניסת צבא הוד מלכותה ב-1917 ועד לסיומו ב-15 במאי 1948.

 

 

חברת Pathé News הפיקה יומני חדשות לקולנוע ומגזיני קולנוע בבריטניה בשנים 1970-1910, וחלק מהסרטונים כאן הם למעשה חומר גלם שלא עבר עריכה ולא הוצמדה לו קריינות. פרופ' מוטי גולני, מומחה לתקופת המנדט וחוקר בחוג להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב, מסביר: "יומני החדשות של הסוכנות הבריטית Pathé הם אוצר ארכיוני למתעניין ומקור היסטורי איכותי להיסטוריון. מדובר בצילומים באיכות שמעטות כמותה נראו עד כה".

 

1. הלורד בלפור בירושלים (1925)

על פי פרופ' גולני, הסרטון "הרוזן בלפור בירושלים (1925)" מתמקד בטקס חנוכת האוניברסיטה העברית בירושלים באפריל 1925. "אלה צילומי תנועה ואווירה שמעטים כמותם", הוא אומר. "את הלורד ארתור ג'יימס בלפור, שבאותה התקופה כבר לא החזיק בתפקיד רשמי, רואים במטושטש". בטקס זה נאמו גם ד"ר חיים ויצמן, הרב קוק, הנציב העליון הרברט סמואל והמשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק.

 

2. תמונות ראשונות אחרי מאורעות תרפ"ט

מדובר בשני סרטונים לא ערוכים שצולמו לאורך כל שנות ה-20, והראשון ביניהם, על פי פרופ' גולני, כולל תמונות ראשונות שצולמו מיד אחרי מאורעות הדמים באוגוסט 1929.

 

3. בורחים מהנאצים, מגיעים לתל אביב (1939)

בשלהי העלייה החמישית הגיעו לארץ אחרוני היהודים שהצליחו לצאת מאירופה לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, כשחרב השואה כבר הייתה איום מוחשי מעל ראשיהם. פרופ' גולני: "הסרטון צולם שש שנים לאחר עליית הנאצים לשלטון, בשלהי המרד הערבי וערב מלחמת העולם השנייה. המצולמים הם מהיהודים האחרונים שהצליחו לצאת לברוח".

 

4. תוצאות הפיגוע במלון המלך דוד בירושלים (1946)

הסרטון הזה תיעד את המראות אחרי פיצוץ מלון המלך דוד על ידי אצ"ל ב-22 ביולי 1946, במסגרת תנועת המרי העברי נגד השלטון הבריטי. בפיגוע פוצץ האגף הדרומי של המלון שבו שהו אנשי מנהל השלטון המנדטורי. באירוע נהרגו 91 בני אדם, בהם 28 בריטים, 41 ערבים, 17 יהודים וחמישה "אחרים", לצד 45 פצועים. פרופ' גולני: "בסרטון זה הביא הצלם הבריטי דמויות של בריטים, ערבים ויהודים המתמודדים עם תוצאות המעשה – מחילוץ גופה מתחת להריסות ועד להלוויות. מעט מאוד חומרים באיכות כזו ראיתי קודם לכן. סיורם של הנציב העליון והמזכיר הראשי שניצל מהפיצוץ הוא קטע חזק במיוחד".

 

5. עימותים בין יהודים לערבים (1947)

מהומות, ביזה והצתות בראשית מלחמת העצמאות. הסרטון מהווה תיעוד אותנטי שאמנם היה מוכר להיסטוריונים, אך פחות לציבור הרחב, של ראשית האלימות היהודית-ערבית בשלהי 1947. פרופ' גולני: "הצלם מראה כיצד מנסים השוטרים הבריטים לבלום ערבים ויהודים שמתפרעים במרכז המסחרי החדש בממילא בירושלים ב-2 בדצמבר 1947".

 

6. מלחמת העצמאות: השיירות לירושלים (1948)

לדברי פרופ' גולני הסרטון הזה מציג את ראשית השיירות לירושלים, בלי לייפות את הסיפור: "עוצמתו של הסרטון היא בהיבט האזרחי השגרתי שהיה בתנועה מירושלים לתל אביב וחזרה, בשלהי 1947 וראשית 1948 - שגרה עם הרוגים. זאת לא הייתה שגרה הרואית אלא אנושית".

 

7. הקמת היישוב היהודי ולידתו של קיבוץ

פרופ' גולני טוען שהארכיון תיארך את הסרטון בטעות ל-1948, אף שהוא מתעד עלייה של יישובי חומה ומגדל: "פרטי הפרטים ונוכחות הצלם הבריטי קשורים לעובדה שהפרויקט הזה היה אחרי הכול ציוני-מנדטורי משותף. סביר יותר שתיעוד עליית הקיבוץ לקרקע הוא מהתקופה משנת 1937 עד 1939, במהלך המרד הערבי הגדול. בתקופה הזאת הקים היישוב היהודי, בעזרת הבריטים, את יישובי חומה ומגדל. ב-1948 לא העלו לקרקע יישובים בצורת חומה ומגדל ובשיתוף עם הבריטים".

 

8. הבריטים משתלטים על פלסטינה (1918)

בשלהי מלחמת העולם הראשונה תמו 400 שנות שלטון של העות'מאנים בפלסטינה, כשכוחותיו של פילדמרשל אדמונד אלנבי כבשו את הארץ. הסרטון הבא מתעד את הגעת כוחות הצבא.

 

9. סוף המנדט: הבריטים עוזבים (1948)

הסרטון מתעד את יריית הפתיחה בחייה של המדינה היהודית ואת עזיבת הכוחות הבריטיים. גולני: "זהו יום סיום המנדט בחיפה, 14 במאי 1948. הסרטון הזה כולל חומרים חדשים וברורים על טקס ידוע, אך עם פרטים שטרם נראו, ועיקרם תנועת הנציב העליון מהמטוס שהביא אותו מירושלים ועד הסירה שלקחה אותו אל המשחתת, שעמה יעזוב באותו הלילה בחצות את הארץ".

 

10. הבריטים עזבו, מדינה נולדה (1948)

סרטון מרגש המסכם את ההתרחשויות בשנים 1948-1947, מההכרזה באו"ם, הגעת אוניות מעפילים, סיום המנדט ועזיבת הכוחות הבריטים, על קריינות המתארת כיצד "אחרי 2,000 שנה נראה שהחלום המתוק סוף סוף מתגשם והעם הנווד חופשי להיכנס אל מולדתו העתיקה".

 

11. אוסטרליה נגד פלסטינה – כדורגל (1939)

הסרטונים בערוץ היוטיוב של British Pathé מתארים לא רק אירועים היסטוריים בעלי הקשר פוליטי-מדיני, אלא גם את חיי הפנאי. הסרטון הבא תיעד משחק כדורגל בין נבחרת אוסטרלית לנבחרת פלסטינה ב-1939. בשנה זו אכן התקיים משחק בלתי רשמי בין שתי הנבחרות, וכפי שמסביר הקריין, הוא נערך במגרש הקריקט בסידני, אוסטרליה. הנבחרת המארחת ניצחה את פלסטינה 7-5.

 

מעניין לציין שעל חולצות שחקני נבחרת פלסטינה מופיע בצד שמאל הסמל של מכבי. הנבחרת שנקראה "מכבי פלסטינה" השתתפה בשנה זו בסדרה של חמישה משחקים בארץ הקנגורו. רבים משחקני מכבי פלשתינה היו יהודים. שלושה מהם - אברהם רזניק, מנחם בצלאל בית הלוי ומנחם מרימוביץ' - החליטו בתום הסדרה להשתקע באוסטרליה. בית הלוי ומרימוביץ' התגייסו לצבא האוסטרלי ונפלו בקרבות נגד היפנים בגינאה החדשה במלחמת העולם השנייה.

 

 

12. שלג בירושלים (1948)

בחורף 1949, קצת לפני שהבריטים עזבו את ישראל, התכסתה ירושלים בלבן. הסרטון מספק הצצה לבילוי של תושבי העיר משלג נדיר, כולל בניית בובות שלג. "באותה השנה אכן ירד שלג", אומר פרופ' גולני. "אפשר גם לראות בסרטון את המשחקים בתור לחלוקת מים. כמו בשאר הסרטונים, גם סרטון זה מציג את ההיבט האנושי הנוגע ללב – במקרה זה של השתובבויות בשלג גם בזמן המצור על העיר".

 


פורסם לראשונה 05/05/2014 19:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבריטים עוזבים את הארץ. חיפה, 1948
צילום: אלעד גרשגורן
פרופ' מוטי גולני
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים