שתף קטע נבחר

טיבי על חוק הלאום: הארץ הזו - ביתנו הלאומי

נתניהו החליט ליזום חוק יסוד שיגדיר את ישראל כבית הלאומי של העם היהודי, ח"כ אחמד טיבי עונה לו: "חוקים יכולים לעוות את ההיסטוריה, אך לעולם לא יוכלו לשנות אותה"

"שום חוק יסוד לא יבטל את עובדת היותה של הארץ הזאת ביתנו הלאומי". כך אמר ח"כ אחמד טיבי מרע"מ-תע"ל, בעקבות כוונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ליזום חוק יסוד שיגדיר את ישראל כבית הלאומי של העם היהודי. בעקבות הודעת נתניהו אתמול (יום ה'), אמר טיבי: "נתניהו מנסה באובססיביות לצמצם את המרווח הדמוקרטי של המדינה ואת הדגשת הפן היהודי תוך עיוות מביך של ההיסטוריה".

 

ח"כ טיבי טען כי "רק תנועה לאומית שאינה בטוחה בצדקתה דורשת כל שני וחמישי להכיר ביהדותה של הארץ מול נרטיב היסטורי ולאומי של קולקטיב אחר, ערבי פלסטיני, המבקש חיים משותפים על בסיס של שוויון אזרחי ולאומי. שום חוק יסוד בכנסת או מחוצה לה לא יבטל את עובדת היותה של הארץ הזאת ביתנו הלאומי, הבית שבו נולדנו ובו שרדנו לאחר הנכבה, הבית שבו אנו חיים תוך כדי מאבק מתמיד כדי להיות אזרחים שווים, וזאת ללא הצלחה. חוקים אידיאולוגיים יכולים לעוות את ההיסטוריה, אך לעולם לא יוכלו לשנות אותה".

 

לדברי טיבי, יוזמת נתניהו "מזכירה את האמירה הנוראה - 'עם ללא אדמה לאדמה ללא עם'. הארץ הזאת מעולם לא הייתה ריקה ולנו יש זכויות על הארץ הזאת ולא רק זכויות בארץ הזאת. המאבק שלנו להיות שווים יימשך למרות ההדרה והדחיקה לשוליים. נתניהו מוכיח כי ציונות, שוויון ודמוקרטיה לא יכולים לדור יחד".

 

ח"כ ד"ר באסל גטאס (בל"ד) אמר: "זהו מהלך מסוכן ביותר העשוי לקבע סופית את שליטת הרוב היהודי במיעוט הערבי ולתת תוקף חוקי למשטר אפליה על בסיס גזעי, ולסלול את הדרך לחקיקת חוקים גזעניים ומפלים נגד האזרחים הערבים מבלי לעמוד בביקורת שיפוטית. אחרי ששה עשורים וחצי ישראל הופכת יותר ויותר למדינה פנאטית גזענית ודתית-משיחית המדירה מתוכה מיעוטים וזרים. אין להתעלם מהעיתוי של דברי נתניהו, העובדה שמדובר בתקופה שבה המשא ומתן עם הפלסטינים הגיע למבוי סתום כתוצאה מהדרישה הישראלית להכרה פלסטינית בישראל כמדינה יהודית, מראה כי הכוונות האמיתיות של ממשלת ישראל היא להנציח את השליטה היהודית וההפרדה הגזעית מהפלסטינים בכל הסדר עתידי אפשרי".

 

חבר הכנסת לשעבר טאלב אלסאנע אמר: "היוזמה הזו מסוכנת מאוד לדמוקרטיה ודוחקת את הציבור הערבי אל מחוץ לגבולות המדינה במובן המשפטי. היא מנציחה את הנחיתות והשוליות של הערבים, והיא מרשם בטוח לעימות. יוזמה זו מהווה קו פרשת המים בין הציבור הערבי למדינת ישראל, מאחר שמיעוט הלאומי הערבי יתחיל להעלות שאלות ותהיות מתחייבות לגבי מעמדו במדינה זו. היוזמה הזו היא תג מחיר פוליטי".

 

פרט לחברי כנסת, גם אישים ערביים הביעו כעס על החלטת נתניהו לקדם את חוק היסוד. אמש אמר ל-ynet השחקן מוחמד בכרי: "המדינה הזו היא לא ליהודים, אלא לכל האזרחים. העם היהודי הקים מדינה רק בשנת 1948 והיה מיעוט במדינה הפלסטינית. אין להם זכות לכבוש את האדמות ולגרש את האזרחים הערבים. אסור להסכים עם החלטה גזענית כזו".

 

היוזמה שבמחלוקת הובילה גם לסערה פוליטית, ולמחאה אף מהקואליציה של נתניהו. שרת המשפטים ציפי לבני כבר הבהירה שתתנגד ליוזמה: "כמו שהתנגדתי בעבר ליוזמות כאלה אעשה זאת ולא משנה זהותו של המציע. אמשיך להגן על ערכיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ובשום אופן לא נאפשר להחליש את הערכים הדמוקרטיים ולהכפיף אותם ליהודיים - זו מהות מגילת העצמאות וזה בסיס קיומנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי ויוגב אטיאס
ח"כ אחמד טיבי
צילום: אבי חי ויוגב אטיאס
מומלצים