שתף קטע נבחר

חיות על המנגל: הביס שלכם, הסבל שלהן

בעלי החיים משלמים את המחיר הכואב של חגיגות "על האש" ביום העצמאות. אנחנו חייבים לעשות את הקשר בין הביס שלנו לסבל שלהם, לחבר בין חתיכת הסטייק והשיפוד לבין החיה שפעם נשמה והרגישה. גם העגל והתרנגולת סובלים ומרגישים, בדיוק כמו הכלב שלכם

הנה אנחנו שוב עומדים בפני יום העצמאות, החגיגות, הדגלים, החברים וכמובן, איך אפשר בלי המנגלים? באמת שאין כמו "על האש" של יום העצמאות – זו מסיבה אמיתית.

 

השנה אני מבקש מכם להצטרף אליי ולחשוב עוד דקה אחת לפני שאתם מוסיפים את הסטייק לגריל. רגע, מאיפה בעולם הגיע הסטייק? האם זה באמת בריא לי ולמשפחתי לצרוך כל כך הרבה בשר? כמה סבל עבר העגל בכדי שאוכל ליהנות מהביס הבא, והאם זה באמת הכרחי?

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אני יודע, "גברים אמיתיים עושים על האש". אבל האם אנחנו באמת צריכים לאכול את כל הבשר הזה? אני טוען שעם קצת חשיבה מעמיקה, כזו המבוססת על עובדות מוצקות – נגיע כולנו למסקנה שלכל הפחות כדאי לנו מאוד לצמצם את צריכת הבשר שלנו.

 

האם גבר שעושה על האש חצילים, פטריות, טופו והמבורגרים מסייטן הוא באמת פחות גבר? או שבעצם הוא מתחשב בסביבה אותו הוא ישאיר לילדיו, ובבריאות שלו ושל הקרובים לו? האם צמצום סבלם של בעלי החיים עושה מישהו פחות "גבר"? לא נראה לי.

 

יש מחיר סביבתי לצריכת הבשר

על פי דוח האו"ם "צילו הארוך של משק החי", צריכת הבשר העולמית אחראית לכ-18 אחוז מפליטת גזי החממה – יותר מכל המטוסים, הרכבות, הספינות והרכבים גם יחד!  

 

בנוסף, תעשיית הבשר צורכת כמויות אדירות של מים, וגורמת להרס יערות על מנת לגדל מזון בשביל התעשייה. תחשבו על זה, פרה אוכלת כ-25 קילו מזון ושותה כ-100 ליטר מים כל יום.

 

מאיפה המים האלו מגיעים ועל חשבון מי המזון הזה? היום יותר משתלם כלכלית לחקלאי לגדל סויה ותירס להאכלת בע"ח – כתוצאה מכך מחירן לבני האדם עולה והנפגעים העיקריים הם כמובן אזרחיה הרעבים במדינות העולם השלישי. בממוצע פרה מייצרת מעל ל-50 קילוגרם  צואה כל יום ועוד כ-20 ליטר שתן – לאן נראה לכם שהכול מתנקז? וזה לפני שדיברנו על גז המתאן אותו הם פולטים.

 

ומה לגבי הבריאות שלנו? היום כבר ברור שצריכה מוגזמת של חלבון ושומן מן החי גורמת להשמנה, עלייה בכולסטרול ולמחלות לב - שאת כולן ניתן לצמצם ככל שנצמצם את צריכת הבשר שלנו. וזה לפני שבכלל דיברנו על האנטיביוטיקה, כימיקלים מסרטנים וחיידקים שמסתתרים בבשר. לא ניתן להתעלם מהעובדה שתעשיית הבשר תורמת לרעב של מדינות העולם השלישי ולמחלות של העולם הראשון. כשמסתכלים על התמונה הגדולה – הכול מתבהר.

 

 (צילום: אמיר לוי)
(צילום: אמיר לוי)

 

הקשר בין הביס שלנו לסבל שלהם

ומה לגבי בעלי החיים, האמת היא שהם אלו המשלמים את המחיר האמיתי והכואב של המנגלים שלנו. לא צריכים יותר מכמה דקות שוטטות באינטרנט על מנת לראות ולהפנים את הסבל והזוועות אותן עוברות בעלי החיים בדרכן לגריל שלנו - במיוחד בעידן של משק החי התעשייתי.

 

אנחנו חייבים לעשות את הקשר בין הביס שלנו לסבל שלהם. לחבר בין חתיכת הפילה האדום, לבין החיה שפעם נשמה והרגישה. וכמו הכלב שלכם, גם העגל סובל, כואב ומרגיש.

 

לשיפוד שלנו, או יותר נכון למה שנמצא עליו יש הרבה השפעה. אני מודע לכך שלא כולם מעוניינים לעבור ביום אחד למנגל צמחוני, אבל אולי בכל זאת תוכלו לצמצם קצת את כמות הבשר השנה? מנגל צמחוני לא רק שמפחית את הסבל בעולם, תורם לבריאות ולסביבה אלא גם מוסיף צבע למנגל. לצד קילוגרם הבשר קנו שני קילוגרם ירקות – כולם ירוויחו. זה הרבה יותר קל וטעים ממה שאתם חושבים. חג עצמאות שמח!

 

​חבר הכנסת, הרב דב ליפמן, (יש עתיד), יו"ר שדולת "שני ללא בשר" בכנסת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עדר בקר אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: ירון ברנר
ח"כ הרב דב ליפמן.
צילום: ירון ברנר
מומלצים