שתף קטע נבחר

הקיפאון בצריכה הפרטית מחסל את העסקים

הירידה בנכונות של יזמים ועצמאים ליטול אשראי כדי להסתכן בפתיחת עסקים קטנים ובינוניים - מהווה סימן אזהרה מדאיג במיוחד עבור המשק בכללותו. הגיע הזמן שהממשלה תרתם לטיפול בנושא. דעה

בנק ישראל פרסם לאחרונה את נתוני התפתחות החוב של המשק ברבעון הראשון של שנת 2014. לרוב, נוטה השיח הכלכלי הנוגע לחוב המגזרים העסקי והפרטי לנושא המשכנתאות שניטלות בקצבים מהירים מאוד וחריגים. אכן, התפתחות המשכנתאות מדאיגה וכבר זוכה לטיפול שורש מבית היוצר של בנק ישראל, אך מדאיגה לא פחות ולא זוכה למענה כלל, התכווצות האשראי הנלקח במגזר העסקי בישראל ובמיוחד בקרב העסקים הקטנים והבינוניים.

 

בשנת 2013 כולה חלה עלייה של שברירי אחוזים בהיקף האשראי העסקי בישראל. אם נתחשב בכך שחלק גדול מהאשראי הוא צמוד מדד, נוכל בקלות להיווכח שהאשראי העסקי בישראל במגמת התכווצות. 

 

מפתיע לגלות שגם ברבעון הראשון של 2014 גדלו חובות המגזר העסקי בישראל ב-0.4% בלבד - כלומר הקיפאון נמשך. המשמעות היא שבניכוי העלייה באינפלציה בישראל, החוב של המגזר העסקי קטן ולא גדל.

 

מבחינת המשק, שמגזר העסקים הקטנים והבינוניים מהווה נדבך חשוב של יזמות והפיכת עסקים לחברות גדולות הנסחרות בבורסה המקומית ואף מייצאות ומונפקות בחו"ל - מדובר לא פחות מסימן אזהרה מדאיג במיוחד.

 

לא מדביקים את הצמיחה

הנתונים קשים עוד יותר, כשלוקחים בחשבון שבשנת 2013 הוסיפה הריבית הממוצעת במשק לרדת, דרך הלוואות הניטלות בריבית פריים ובעקבות הפחתות ריבית נוספות מצד בנק ישראל. במצב שכזה היינו מצפים מעסקים ליטול יותר אשראי בגלל ירידת מחירו, אך משהו אחר מתרחש.

 

די לבחון למשל את ענף הריהוט כדוגמה לענף הסובל מקשיים. מספר עסקים בענף סגרו את שעריהם בשנה האחרונה, כסימפטום למצבם של עסקים בינוניים בענף. אם לא די בכך, נראה שהתוכנית של לפיד לביטול המע"מ לדירה ראשונה לזוגות צעירים תחת מספר מגבלות יוצרת קיפאון בענף הבנייה וכן תביא לקשיים נוספים בענפים הנגזרים כמו כלי בית וציוד לעיצוב הבית.

 

בכלכלה בריאה, אנחנו נצפה שקצב גידול האשראי של המגזר העסקי יעמוד לפחות על קצב הצמיחה במשק, אם לא יותר מכך. המגזר העסקי זקוק לאשראי כדי לבצע השקעות חדשות, במידה שהאשראי מתכווץ ההשקעות נעצרות, כך שהמשמעות היא האטה נוספת בקצב הצמיחה בחודשים הקרובים.

 

קיפאון בצריכה הפרטית

קצב הצמיחה בישראל הואט מאוד במהלך השנתיים האחרונות והמצב משפיע על החלטות השקעה של בעלי עסקים ועל הנכונות שלהם ליטול אשראי להסתכן בפתיחת עסקים חדשים, כאשר האופק אינו ברור.

 

מה שמשפיע על האשראי העסקי יותר מכל, הוא הקיפאון בצריכה הפרטית בישראל, די להסתכל על הסקרים בתקופת חג הפסח כדי להיווכח שהצרכנים בישראל מצמצמים צריכה דווקא בתקופות בהם אמורה הצריכה לגדול. כך למשל, עסקים בתחום המזון והקמעונאות מקפיאים מהלכי התרחבות משמעותיים מחשש שמא ההשקעות הללו יירדו לטימיון.

 

ממשלת ישראל חייבת להרים את הכפפה ולבנות מנגנונים שיסייעו לעסקים ליטול אשראי בצורה זהירה דרך המערכת הבנקאית. כפי שמסייע משרד האוצר למשקי בית לרכוש את דירתם הראשונה, חייב משרד האוצר לסייע גם לאותו משק בית ששני בני הזוג בו מומחים בתחום עיסוקם והם מעוניינים לפתוח את העסק הראשון בחייהם שאולי ביום מן הימים יהפוך לחברה גדולה שתעסיק עובדים רבים במשק.

 

הכותב הוא מנכ"ל פריקו פתרונות מימון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
מריאנו פטסינסקי
צילום: יח"צ
מומלצים