שתף קטע נבחר

יהודים עוזבים את אוקראינה: 'רוצים עתיד טוב'

בצל המתיחות בין רוסיה לשכנתה והעלייה בדיווחים על תקיפות אנטישמיות, נחתו בנתב"ג כ-20 עולים מאוקראינה. "כל הזמן חששנו שם מאלימות"

"החלטנו להגיע לישראל כי אנחנו רוצים עתיד טוב יותר וביטחון לילדים שלנו". על רקע המתיחות הגוברת בין רוסיה לאוקראינה נחתו אתמול (יום א') בנמל התעופה בן גוריון כ-20 עולים מהמדינה שחוששת לאבד את ריבונותה למשטרו של ולדימיר פוטין. במסגרת מבצע שארגנה הסוכנות היהודית בשיתוף השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים צפויים להגיע בחודשים הקרובים עשרות עולים נוספים מאוקראינה.

 

עדכונים נוספים - בפייסבוק שלנו

"המצב מסובך". העולים מאוקראינה בנתב"ג (צילום: ICEJ Staff Photo) (צילום: ICEJ Staff Photo)
"המצב מסובך". העולים מאוקראינה בנתב"ג(צילום: ICEJ Staff Photo)

"המצב באוקראינה לא טוב, אני לא רואה עתיד שם גם בגלל המתיחות וגם בגלל המשבר הכלכלי", סיפרה דריה גרנובסקי (23), שעלתה לארץ מקייב. גם טטיאנה וולדימיר קוחן ושני ילדיהם עלו לארץ מקייב. "המצב באוקראינה מסובך וקשה מאוד", סיפר ולדימיר, "יש חוסר ביטחון, השלטון לא יציב וכל הזמן יש חשש מאלימות".

 

עם תחילת המשבר הנוכחי באוקראינה, נרשמה עלייה חדה בדיווחים על מקרי אנטישמיות המופנים כלפי חברי הקהילה היהודית במדינה. הסוכנות היהודית אף דיווחה כי חלה עלייה משמעותית במספר האנשים שביקשו לעלות לישראל, קרוב לפי שניים, בהשוואה לנתוני שנת 2013. בשנים האחרונות סייעה השגרירות הנוצרית לעלייתם לישראל של 115,000 יהודים, מתוכם כ-42,000 שעלו מאוקראינה.

 

הרב אברהם וולף, רבה הראשי של אודסה ודרום אוקראינה ושליח חב"ד בעיר, סיפר כי מאז שהחל את שליחותו במדינה בשנת 1992 לא נרשם ביקוש כה גדול לעלות לישראל. "היו פה שנים של רעב, מלחמות ובכל השנים האלו מעולם לא שמעתי כל הרבה דיבורים על עלייה כמו עכשיו", אמר ל-ynet. "70 אחוז מחברי הקהילה היהודית באוקראינה שוקלים היום לעלות לישראל. הם צובאים על הקונסוליה ומבקשים אשרות שיאפשרו להם להגיע.

 

"זו תופעה שלא נראתה כדוגמתה מאז העלייה הגדולה מברית המועצות בתחילת שנות ה-90. כבר כמה חודשים שהכלכלה פה נרמסת ותחושת הביטחון נמצאת ברמה הנמוכה ביותר שיכולה להיות". הרב הוסיף וסיפר כי בינתיים אין השפעה ישירה על הקהילה היהודית והשנאה היא בין רוסים לאוקראינים. "העיר במלחמה והפכה לעיר רפאים", אמר. "אנשים לא יוצאים מהבית וממש יש תחושה של הסגר. נאלצנו להגביר את הביטחון עם שומרים שעובדים בעסקים של יהודים ומול בית הכנסת הצבנו 50 שומרים חמושים בתפילת יום שישי. השבוע הגיעו 100 מתפללים במקום 300. על האוניברסיטה היהודית ובתי הספר הגברנו את השמירה והוספנו נשק מכוניות שמפטרלות ואנחנו מנסים להחזיר את הקהילה היהודית למצב תקין".

 

הוא הוסיף וסיפר כי "מתחילים להיות נצנוצים של אנטישמיות וכבר מאשימים את המושל היהודי ואת אחד המתמודדים לראשות העיר, שגם הוא יהודי. הטוקבקים מלאים באנטישמיו, אבל אנחנו מקווים שזה ייעצר כאן ולא ימשיך בפגיעה ממשית".

 

מנכ"ל השגרירות הנוצרית בישראל, ד"ר יורגן בולר, אמר: "המשבר שמתחולל באוקראינה גורם להרגשת חוסר ביטחון לעתיד הקהילה היהודית במדינה, לכן פעלנו כהרגלנו במהירות כדי להביא יהודים נזקקים הנמצאים בסכנה למולדתם מאזורים בעייתיים. זה כבוד גדול עבורנו לקבל את פני הקבוצה הראשונה שחוזרת הביתה".

 

אירועי הימים האחרונים הגבירו עוד יותר את המתיחות בין שתי המדינות השכנות, והחשש ממלחמת אזרחים אוקראינית שריר וקיים - ואיתו גם החשש מעימות בין המדינות. מפה שפורסמה אתמול ב"וושינגטון פוסט" ומתבססת על נתונים של מכון המחקר RUSI, הציגה את הכוחות העצומים שריכזה רוסיה בגבול - 45 אלף חיילים, בנוסף למטוסי קרב, טנקים ויחידות מיוחדות.

 

הכיבוש הזוחל במזרח אוקראינה הביא לאיומים מצד השלטון בקייב, אבל רק ביום שישי החלה תגובת הנגד הצבאית. זה התחיל עם ניסיון לכיבוש מחדש של העיר המרכזית סלביאנסק, ניסיון שבמהלכו הופלו שני מסוקים. בהמשך כבש הצבא גם את מטה הביטחון בעיר המזרחית קרמטורסק, לאחר שהבדלנים השתלטו עליו לפני כשלושה שבועות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ICEJ Staff Photo
"יש חוסר ביטחון". העולים מאוקראינה בנתב"ג
צילום: ICEJ Staff Photo
מומלצים