שתף קטע נבחר

החזון שהפך למציאות: תמונות מימי הדסה הראשונים

היום הדסה היא שם דבר בישראל ובעולם, אבל ההתחלה הייתה צנועה והפכה למציאות הודות לנחישות ולהתמדה של הנרייטה סולד שהקימה את "נשות הדסה", שמהוות עד היום ארגון התומך בהדסה ובקיומה למען כולנו

הדסה התחילה, כמו עוד הרבה רעיונות גדולים, מחזון של אדם אחד. במקרה הזה היה מדובר באישה אחת אמיצה - הנרייטה סולד. היא הגיעה לארץ עם אמה בשנת 1909 ועד פטירתה בשנת 1945 הייתה כולה מחויבת לבניית הדסה.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

היא הגיעה לכאן להתאושש משברון לב, והחזון שלשמו נרתמה השכיח את בן הזוג שנטש. ברברה סופר דוברת ארגון הדסה, מספרת כי כשסולד ואמה סופי ראו ילדים כשעיניהם מכוסים זבובים והם אפילו לא מנסים לגרש אותם, הן היו מזועזעות.

 

אחיות הדסה מטפלות הילדים בשנות ה-20 (צילום: באדיבות הדסה)
אחיות הדסה מטפלות הילדים בשנות ה-20(צילום: באדיבות הדסה)

 

"הן הגיעו מארה"ב ושם לא ראו מראות כאלה", היא מסבירה. כשהמשיכו לנסוע בארץ, ראו שישנם אזורים ששם אין הזנחה כזו, הן ראו כי יש אחיות שמגיעות ומטפלות בילדים ושוטפות את עיניהם. סולד הבינה שהיא חייבת לעשות משהו למען הילדים ונסעה לארה"ב כדי לנסות ולמצוא פתרון.

 

אי אפשר בלי הדסה

'ירושלים זה הכותל והדסה': מתגייסים להצלת ביה"ח

הדסה שלי: ניר ברקת על ביה"ח שאסור שייסגר

השיקום של דביר: נפגע ממוקש והיום מתנדב בהדסה

 חנוך דאום: הדסה מצילה חיים. צריך להציל את הדסה

"זה כל מה שרציתי להיות - רופא בהדסה"

 

סולד החלה לנסוע ברחבי ארה"ב ולנסות לגייס נשים יהודיות למען המטרה. "זה לא היה פשוט", מסבירה סופר, "צריך להבין על איזו תקופה מדובר. נשים אז לא היו כל כך עצמאיות ורובן היו אמהות בבית". ובכל זאת הרעיון שלה נשא פרי וב-1912 היא הקימה את ארגון "נשות הדסה". הארגון קיבל את שמו ממלכת אסתר, ששמה העברי היה הדסה.

 

פתיחת הדסה עין כרם ב-1962 (צילום: באדיבות הדסה) (צילום: באדיבות הדסה)
פתיחת הדסה עין כרם ב-1962(צילום: באדיבות הדסה)

 

נשים אוספות כסף למען נשים וילדים

אז איך אישה הצליחה לגייס את הכסף לבדה? סופר מסבירה: "אם בבית יש אוכל ובגדים שאפשר לתרום, אז הן עשו זאת. הן החלו לאפות עוגות ולמכור את זה והחלו לאסוף את הכסף שנאסף. היום אגב, זו דרך פעולה לגיטימית לגמרי.

 

"הן היו הראשונות שפיתוח את שיטת "חנויות יד שנייה". בגדים שלא התאימו לבני הבית, הועברו לחנויות הללו והכסף מהמכירות החל להיאסף בארגון. כזה זה עובד", אומרת סופר", אם נשים אוספות את הכסף זה מגיע לנשים ולילדים".

 

הנרייטה סולד עם ילדי עולים בשנות ה-40 (צילום: באדיבות הדסה) (צילום: באדיבות הדסה)
הנרייטה סולד עם ילדי עולים בשנות ה-40(צילום: באדיבות הדסה)

 

שנה אחר כך, הכסף כבר הספיק כדי לשלוח לארץ 2 אחיות מקצועיות שהחלו לטפל בילדים. אבל לא רק, הן סייעו לאמהות בטיפול בילדים, והקימו את הבסיס המקצועי להקמת טיפת חלב מאוחר יותר.

 

ב-1918 הגיעה לארץ קבוצה גדולה יותר של רופאים ואחיות שהיו ממקימי מערכת הבריאות בארץ. הם הקימו את בית הספר לאחיות בהדסה שמשך אליו את מיטב הנשים הצעירות של אותה תקופה. "זו הייתה הזדמנות מעולה לנשים לקבל מקצוע מרתק ולעסוק בתחום, זה היה ממש מוקד עלייה לרגל מכל הארץ", מספרת סופר.

 

באותה תקופה, הועבר לידי נשות הדסה בית החולים של הברון רוטשילד ברחוב הנביאים בירושלים, ובית החולים הדסה יצא לדרך.

 

אחיות הדסה ב-1948 (צילום: באדיבות הדסה) (צילום: באדיבות הדסה)
אחיות הדסה ב-1948(צילום: באדיבות הדסה)

 

מנהלי המחלקות שברחו מאימת הנאצים

סולד המשיכה בפעילותה למען הדסה ונשות הדסה הפכה להיות אחד הארגונים החזקים בארה"ב, עד היום. כשרוחות המלחמה החלו לנשב באירופה, רופאים בכירים רבים שבן יום איבדו את מקום עבודתם, ברחו מגרמניה עם בני משפחותיהם, הגיעו לירושלים.

 

ב-1939 נפתח המרכז הרפואי בהר הצופים והרופאים האלה שהיו בכירי הרופאים באירופה, מצאו בו בית חם. "בית החולים הפך מהר מאוד לבית החולים המוביל במרח התיכון. הגיעו לפה עשירי האזור, לקבל את הטיפול הטוב ביותר", מספרת סופר בגאווה.

 

"חשוב להבין שהכסף שהגיע לפתיחת הר הצופים הגיע אחרי המיתון הגדול והוא לא בא מתורמים גדולים, אלא דווקא מהעם. הדסה הפכה להיות מילה קדושה של ממש. בכל הבתים היהודים תרמו להדסה, זה היה חלק מהחיים".

 

היום, ארגון נשות הדסה כולל 330 אלף חברות, והוא נחשב לארגון היהודי הגדול ביותר בעולם. "עד היום, ההחלטות הגורליות נעשות על ידי המתנדבות שרבות מהן כבר הגיעו לגבורות, וכל הזמן יש מתנדבות חדשות, הדסה ממשיכה להיות המוקד המאחד את כולנו. התמיכה בהדסה היא גם תמיכה בלתי מסויגת במדינת ישראל וגם בעתיד של כולנו".

   

נלחמים על הזכות של כולנו לרפואה טובה – חתמו על העצומה

 

מוגש מטעם הקרן לירושלים

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות הדסה
אחיות הדסה ליד אמבולנס, עם קום המדינה
צילום: באדיבות הדסה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים