שתף קטע נבחר

הקאמבק של אסד: איך שרד נשיא סוריה?

רק לפני שנתיים הספידו בישראל ובמערב את הרודן הסורי: בכירי משטרו חוסלו, העריקות מצבאו התרבו והמורדים עשו דרכם לעומק הבירה דמשק. אלא שבעזרת חיזבאללה, המיליציות ורפיון המערב הוא הולך ומסתמן כמנצח הגדול של מה שפעם קראו לו "האביב הערבי" - איך זה קרה?

רק לפני שנתיים נדמה היה שהפלתו של נשיא סוריה בשאר אסד בלתי נמנעת. למרות מבצע צבאי שלוח רסן, המוני סורים עדיין יצאו להפגין ברחובות ולהילחם במשטרו, והמורדים הלכו והתקדמו לעומק הבירה דמשק. הם הצליחו אפילו להחדיר פצצה לתוך ישיבה ביטחונית של אישים רמי דרג, ולהרוג כמה מהבכירים ביותר במשטרו, בהם גיסו של אסד.

 

עוד כתבות ב-ynet:

 

מנהיגים במערב, וגם בישראל, העריכו אז שאסד ייפול בתוך כמה חודשים, אבל אף אחד לא חושב כך כעת. אסד נערך לבחירות לנשיאות שעליהן הכריז ושבהן הוא צפוי לטעון לניצחון, שייתן לו כהונה בת שבע שנים נוספות. אחרי שלוש שנים של מלחמת אזרחים עקובה מדם, זהו דווקא הנשיא הסורי שנראה כמי שידו על העליונה. מה גרם למפנה הזה, ואילו גורמים סייעו לו?

הרי בעיר חומס. בירת המורדים נפלה לידי אסד (צילום: AP) (צילום: AP)
הרי בעיר חומס. בירת המורדים נפלה לידי אסד(צילום: AP)

הצטרפות חיזבאללה לקרבות

ארגון הטרור הנתמך על-ידי איראן הצטרף ללחימה באופן רשמי ורציני באמצע 2013. עם אלפי לוחמי גרילה ומומחים מיומנים הארגון סייע באופן משמעותי לכוחותיו המותשים והמידלדלים של אסד לחזק את האחיזה שלו מסביב לבירה דמשק ולכבוש עיירות וכפרים אסטרטגיים סוריים בסמוך לגבול לבנון. חיזבאללה ספג גם לא מעט אבדות, ולפי הערכות מאות רבות מלוחמיו נהרגו ונפצעו, אבל הוא הצליח לשמר את שליטת בן בריתו העלווי בסוריה, וגם לצבור עוד ניסיון ומיומנויות בלחימה.

 

אחדות הצבא

בשלבים מוקדמים של המלחמה בסוריה נרשמו עריקות רבות של חיילים בצבא הסורי, בהם בכירים רמי-דרג. אבל למרות העריקות הללו צבא אסד ממשיך להיות כוח חזק. בשנה האחרונה אין סימנים לסדקים משמעותיים בקרב בכירי הצבא של אסד, והמעגל הקרוב שלו נותר בעיקרו מלוכד ומאוחד. אסד גם חיזק את צבאו בשנה החולפת בעזרת הקמת כוחות פרה-מיליטריים, בהם "חזית ההגנה הלאומית", מיליציה פרו-ממשלתית המתבססת במידה רבה על קהילות מיעוטים בסוריה ושלפי דיווחים מאומנת על-ידי איראן.

ההסכמים עם המורדים מציירים את אסד כ"גורם אחראי" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההסכמים עם המורדים מציירים את אסד כ"גורם אחראי"(צילום: AFP)

 

לחימה לא-שוויונית

ממשלת סוריה נהנית מהיכולת של כלי טיס להפציץ אזורים הנמצאים בשליטת המורדים. האופוזיציה מבקשת מהקהילה הבינלאומית כבר יותר משנתיים שתספק לה כלי נשק שיאפשרו לה ליירט את מטוסי אסד אבל המערב מודאג מאוד מהאפשרות שאם יעביר למורדים כלי נשק מתקדמים הם יגיעו בסופו של דבר לידיהם של קיצונים, בהם אנשי אל-קאעידה, ששולטים גם הם באזורים שונים בסוריה. בנוסף, נשיא ארה"ב ברק אובמה עשה כל שביכולתו למנוע היגררות של ארה"ב לעוד מלחמה, אחרי יותר מעשור של נוכחות צבאית אמריקנית באפגניסטן ובעיראק.

התקיפה לא הגיעה, רוח המורדים נפגעה. פקחי נשק כימי של האו"ם בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
התקיפה לא הגיעה, רוח המורדים נפגעה. פקחי נשק כימי של האו"ם בסוריה(צילום: AP)
 

הסכם הנשק הכימי

באוגוסט 2013 התערבה רוסיה, בת בריתה של סוריה, ומנעה תקיפה צבאית אמריקנית נגד מטרות של צבא אסד בעקבות הטבח הכימי שביצע האחרון בפרברי דמשק, ושבו נהרגו מאות בני אדם, בהם ילדים רבים. רוסיה גיבשה עיסקה שבמסגרתה התחייבה סוריה לוותר על מאגר הנשק הכימי שלה. אובמה אמר עד אז שהשימוש בנשק כימי הוא "קו אדום" שיגרור תגובה חריפה, אבל דבריו המעורפלים, שינוי הכיוון שלו וההימנעות בסופו של דבר ממתקפה שכזו הכעיסו חלק מאנשי האופוזיציה הסורית - וחיזקו דווקא את אסד, שהצליח לחמוק מעונש במידה רבה.

 

הג'יהאדיסטים נגד המורדים המתונים

ארגון הגג של האופוזיציה הסורית, "צבא סוריה החופשי", סובל משנים של פיצולים ופילוגים שלא אפשרו לו להציג חזית אחידה מול אסד. אלא שבשנה האחרונה הפילוג בקרב מתנגדי אסד החמיר עוד יותר בעקבות התחזקותם של פלגים איסלאמיסטיים בקרב המורדים המזדהים עם אל-קאעידה. מורדים מתונים שביקשו רק להדיח את אסד מוצאים עצמם נלחמים כעת גם במורדים איסלאמיסטים ג'יהאדיסטים שרוצים להקים בסוריה מדינת איסלאם קיצוני, ובקרבות בין הצדדים נהרגו כבר אלפים. ההנהגה המתונה של המורדים איבדה את האמון של ארה"ב ובנות בריתה, במיוחד אחרי שאיסלאמיסטים קיצונים תפסו אשתקד משלוח נשק, דבר שהוביל להשעיית הזרמת הנשק מארה"ב למורדים. לוחמים זרים מפינות תבל שונות נהרו לסוריה, והדבר הפחית את התלהבות המערב להעביר לשם נשק, שאין יודעים למי יגיע.

לוחמים בגבול סוריה-לבנון. הסיוע מחיזבאללה היה קריטי (צילום: AP) (צילום: AP)
לוחמים בגבול סוריה-לבנון. הסיוע מחיזבאללה היה קריטי(צילום: AP)
 

מצור ופיוס

יציאתם השבוע של מאות מורדים מהעיר חומס, שנחשבה במידה רבה ל"בירת המורדים" מאז תחילת מלחמת האזרחים, נתנה לאסד אחיזה גאוגרפית משמעותית במרכז סוריה שממנה הוא יכול לצאת למתקפות על אזורים שנמצאים בידי המורדים בצפון. אלא שהסכם הפסקת האש בין שני הצדדים מפנה זרקור גם לטקטיקה חדשה של ממשלת אסד. הסכמים כאלה הביאו למסירת נשק של המורדים המותשים לידי הרשויות בתמורה להקלת המצור החונק שמנע מזון,

תרופות וציוד נוסף מתושבי האזורים שנמצאים בידי המורדים. הדבר אפשר לכוחות אסד להתמקד בזירות לחימה אחרות ברחבי המדינה ואפשר לממשלתו להציג את עצמה בעולם כגורם אחראי המנסה באופן פעיל להביא לשלום במדינה.

 

המממנים של המורדים

בקרב מדינות ערב התגלעו מחלוקות עמוקות יותר ויותר בנוגע לרמת הסיוע וסוג הסיוע שעליהן להגיש למורדים הסורים. הסדקים בתמיכה הערבית במורדים, שהייתה פעם איתנה, קשורים בעיקר למתיחות בין סעודיה לקטאר. סעודיה ובנות בריתה מאשימות את קטאר בהעברת נשק ללוחמי ג'יהאד קיצונים שנלחמים בפלגי המורדים המתונים יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האם הוא יצחק אחרון? נשיא סוריה אסד
צילום: AFP
מומלצים