שתף קטע נבחר

אנטישמיות בלטביה? גן ילדים "נקי מיהודים"

שלט Judenfrei נתלה בכניסה למבנה ששייך למשפחתו של חבר פרלמנט שמזדהה עם עברה הנאצי של המדינה. הוא מכחיש: "זאת פרובוקציה נגדי"

גילוי אנטישמיות בירת לטביה: בכניסה לגן ילדים בעיר ריגה נתלה בשבוע שעבר שלט ועליו הכיתוב Judenfrei ("נקי מיהודים") - ביטוי ששימוש את הנאצים לתאר אזור ש"טוהר" מיהודים.

 

 

באמצעי התקשורת בלטביה וברוסיה פורסם שגן הילדים נמצא בבעלות משפחתו של אימנטס פרדנייקס, חבר פרלמנט מטעם מפלגת האיחוד הלאומי שהביע בעבר דעות אנטישמיות והזדהות עם העבר הנאצי של המדינה. על פי הפרסום, השלט נתלה ב-6 במאי לפנות בוקר, יומיים לפני שצוין יום הניצחון על גרמניה הנאצית.

הכניסה לגן הילדים בריגה. "הוא לא אוהד יהודים" ()
הכניסה לגן הילדים בריגה. "הוא לא אוהד יהודים"

לפי האתר הרוסי Regnum, עוברי אורח שנתקלו בשלט בשבוע שעבר הזעיקו את המשטרה. גן הילדים הזה כבר עלה לכותרות בנסיבות מפוקפקות, כשבמרס 2012 הגיעו אליו שני גברים לבושים במדי אס.אס והעבירו לילדים שיעור ב"חינוך פטריוטי", והציגו בפניהם נשק צבאי ודיברו איתם על שירות בצבא.

 

לפי האתר הלטבי Kompromat, השלט נתלה ערב ביקורו בריגה של נשיא ועידת הרבנים האירופית, הרב פנחס גולדשמידט, לצעדה לזכר השמדתם של 70 אלף מתוך 80 אלף היהודים שחיו בלטביה ערב מלחמת העולם השנייה.

 

פרדנייקס מכחיש כל מעורבות בפרשה, ובתגובה לכלי התקשורת אמר שישן בעת תליית השלט. לטענתו, מאחורי המעשה עומדים עיתונאים מערוץ טלוויזיה רוסי פופולרי שביקשו לבצע פרובוקציה נגדו.

 

מי שחשפה את סיפור השלט היא העיתונאית נטליה וסילייבה, שדרנית בערוץ הטלוויזיה First Baltic Channel, שהעלתה תמונה של הכניסה לגן הילדים לעמוד הפייסבוק שלה וכתבה: "תגידו לי באיזו מדינה נוספת באיחוד האירופי יכול לקרות דבר כזה... אנשים שצופים בתוכנית הטלוויזיה שלי ופנו למשטרה בנושא, עשו את הדבר הנכון".

 

רב הקהילה היהודית בריגה, מנחם ברכהן, אמר לאתר Kompromat אומר רב הקהילה היהודית בריגה, שהוא לא מאמין שפרדנייקס אכן עומד מאחורי השלט, משום שלדבריו תליית שלט כזה, במיוחד סמוך לאירועי זיכרון רבים לזכר השמדת יהודי לטביה, משמעותה התאבדות פוליטית.

 

רב בית חב"ד בריגה, מרדכי גלזמן, אמר בשיחה עם ynet כי בקהילה היהודית לא היו מודעים לתליית השלט: "אני יודע על זה כי מישהו מהארץ שלח לי את הידיעות שהתפרסמו בנושא. יכול להיות שזו פרובוקציה ויכול להיות שלא, אבל המצב פה די רגוע. אני לא יכול להגיד שאני מרגיש כאן באנטישמיות. אני גר פה 22 שנה ואני מסתובב ברחוב באותו אופן שבו אני מסתובב בירושלים, עם כובע, חליפה וטלית. לא הייתי אומר שפרדנייקס הוא אוהד יהודים, אבל קראתי שהוא טוען שמישהו אחר הדביק את השלט".

 

זה מרתיע את הקהילה היהודית בריגה?

"אף אחד אפילו לא ידע על זה ולא מדברים על זה".

 

לדברי אלכס טנצר, יליד קייב ומראשי קהילת עולי ברית המועצות לשעבר בישראל, אירועים בעלי אופי אנטישמי מתרחשים במדינות חבר העמים כל הזמן: "כצאצא למשפחת ניצולי שואה, אני מזועזע. חלק מהתושבים המקומיים מחשיבים את האזרחים שהתנדבו לאס.אס כגיבורים עד היום. אם משטרת ריגה באמת מתנגדת לאירועים האלה, עליה לבדוק מי אחראי ולהכניסו לבית הסוהר. אסור לעבור על זה בשתיקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השלט בכניסה לגן הילדים בריגה
מומלצים