שתף קטע נבחר

בדרך לארץ? מש' הבריאות נערך לנגיף MERS

הנגיף הקטלני MERS מתגלה בעוד ועוד מדינות, ומשרד הבריאות נערך להגעתו האפשרית לישראל: מהם סימני ההדבקה בנגיף, האם יש טיפול נגדו וכיצד ניתן להתגונן? כל מה שצריך לדעת על הווירוס שמוביל למותם של 30% מהנדבקים בו

משרד הבריאות מתכונן לאפשרות כי הנגיף MERS הקטלני יגיע לישראל: עולם הרפואה עדיין אינו מצליח להילחם בנגיף הגורם לאי ספיקה נשימתית, הנפוץ בשלב זה בעיקר בערב הסעודית אך הולך ומתפשט במדינות נוספות, ובמשרד הבריאות מפרסמים הנחיות חדשות לצוותים המטפלים באשר לזיהוי הנגיף ולהתנהלות הנדרשת במקרה כזה.

 

 

חדשות בריאות נוספות:

   

מדובר באחד הזנים של משפחת נגיפי בטא קורונה, שעמם נמנה גם נגיף ה-SARS האלים שהתפרץ בשנת 2002 והביא למותם של 775 איש ברחבי העולם. השם נקבע על ידי הוועדה הבינלאומית לתורת המיון (טקסנומיה), והוא קיצור של "נגיף קורונוירוס המזרח התיכון הגורם לתסמונת לנשימתית". ובאנגלית: Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus.

 

הנגיף גורם למחלה בדרכי הנשימה העליונות ובמערכת העיכול, בעיקר בקרב מדוכאי חיסון. רשויות הבריאות עדיין חוקרות את מקור הזיהום ואת דרך העברתו, אך ידוע כי ההדבקה מאדם לאדם מוגבלת ונעשית בעיקר לאחר מגע ישיר עם הפרשות החולה ומגע קרוב עמו. חלק מהמקרי ההדבקה אירעו לאחר מגע עם בעלי חיים, בעיקר גמלים.

 

עד כה התפשט הנגיף ב-15 מדינות, הדביק למעלה מ-460 אנשים והוביל למותם של כ-110 מהם. מרבית המקרים נתגלו בערב הסעודית, אך גם באיחוד האמירויות, בירדן בקטאר, בכוויית ובתימן. במדינות אחרות, שאליהן חזרו מבקרים במדינות ערב, התגלו גם מקרים: בריטניה, צרפת, תוניס, איטליה, מלזיה ובימים האחרונים נרשמו שני מקרים בארצות הברית. אחד החולים אשר אושפז בפלורידה שוחרר לביתו בשבוע שעבר, והוא שוהה בבידוד עד שייקבע כי גופו נקי מהנגיף.

  

לצמצם אפשרויות ההדבקה

משרד הבריאות הנחה את הצוותים הרפואיים בהתאם להוראות ארגון הבריאות העולמי, וביקש מהם להגביר מודעות לעניין ולנקוט אמצעים מתאימים כדי לצמצם את הסיכון להעברת הנגיף בקרב חולים ואנשי צוות. כיוון שלא תמיד ניתן לזהות בזמן את הנגיף, ההנחיה היא להגביר את הזהירות במהלך העבודה ככלל.

 

במקרה שבו החולה סובל ממחלה נשימתית חדה, ביקר במדינות חצי האי ערב בשבועיים שלפני הביקור במוסד הרפואי, מתגלים בו ממצאים המעידים על דלקת ריאות והבדיקות לנגיף MERS אינן חד משמעיות - יש חשד ממשי לכך שמדובר בנגיף. במקרה כזה יש לדווח מיד לרופא המחוזי ולשלוח את הבדיקות למעבדות המורשות.

 

על הצוות לבודד את החולה, וטיפול בו יתבצע רק עם אמצעי הגנה דוגמת מסכת פה ואף ומשקפי מגן. בנוסף, יש להשגיח על בני המשפחה של החולה למשך שבועיים מחשש להדבקה.

 

משרד הבריאות אף מזהיר את היוצאים למדינות ערב שבהן הנגיף כבר התפשט. בחוזר שכתב ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' איתמר גרוטו, מומלץ לאנשים הסובלים ממחלה כרונית להתייעץ עם הרופא לפני הנסיעה, להימנע במהלך הנסיעה מקשר עם חולים במחלה נשימתית חדה, להקפיד על היגיינה אישית, להימנע ממזון לא מבושל, ממים שאינם רתוחים ומחלב שאינו מפוסטר. נוסף על כך, מומלץ להימנע ממגע עם הפרשות בעלי חיים, בעיקר גמלים. במקרה של מחלה נשימתית קשה תוך שבועיים מהחזרה לארץ, יש לפנות לרופא.

 

"אנחנו לא מאמינים שתהיה תחלואה רחבה בארץ", אומר פרופ' גרוטו. "אני לא שולל חולים בודדים, אבל לא תהיה התפרצות. זו לא מחלה מאד מדבקת".

 

עד עתה נפטרו בשל ההדבקה בנגיף כרבע מהחולים, מה שהופך אותה לקטלנית במיוחד, אבל במשרד הבריאות מסבירים שזהו המצב לעתים כשמדובר במחלות חדשות. "מאבחנים בה רק את המקרים הקשים, ובמקרים קלים חושבים שמדובר במשהו אחר", אומר פרופ' גרוטו.

 

ערב הסעודית. שיעור ההדבקה הגבוה בעולם בנגיף (צילום: רויטרס)
ערב הסעודית. שיעור ההדבקה הגבוה בעולם בנגיף(צילום: רויטרס)
   

30% מהנדבקים - מתים

ככל הידוע, עד כה נדבקו בווירוס 463 איש. על פי המרכז לבקרת מחלות האמריקני, 30% מהנדבקים - מתים. מאז פרוץ המחלה לפני שנתיים ועד היום מתו בגללו 110 בני אדם, ושיעור ההדבקה בערב הסעודית רק הולך ועולה: בהשוואה לחודש הקודם, מאז תחילת מאי חלה עלייה של 25% בשיעור ההדבקה.

 

בניגוד ל-SARS, הווירוס MERS אינו עובר בקלות מאדם לאדם. עם זאת, במרכז לבקרת מחלות האמריקני קבעו כי מגע קרוב עם אדם חולה עלול להוביל להדבקה בווירוס. על פי ההערכות, גמלים ועטלפים נושאים את הווירוס הקטלני. מדענים מנסים להתחקות אחר בעלי חיים נוספים שעשויים לשאת את הנגיף ולהעבירו לבני אדם.

 

האבחון להדבקה בנגיף מתבצע בעזרת בדיקת PCR, הסורקת את המטען הגנטי של הנגיף וכך מאתרת אותו. לצורך האבחון נוטלים דגימה מהאף של המטופל ודגימה מקנה הנשימה. מדענים ברחבי העולם פועלים לפיתוח שיטות אבחון נוספות, כמו אבחון נוגדנים הנוצרים בגוף נגד הנגיף, שיתאפשר באמצעות בדיקת דם פשוטה.

 

מדי חום תרמיים בנמלי התעופה לא יעזרו לזיהוי חולים: בניגוד ל-SARS, ה-MERS עלול לדגור בגוף במשך 14 יום מבלי לתת כל סימן. לכן, אדם עשוי לחלות עוד לפני שעלה לו החום.

אחראים להדבקה. תחרות גמלים בערב הסעודית (צילום: רויטרס)
אחראים להדבקה. תחרות גמלים בערב הסעודית(צילום: רויטרס)

  

האם יש טיפול לנגיף?

אנטיביוטיקה פועלת רק נגד חיידקים, כך שהיא איננה יעילה נגד נגיף ה-MERS, ולא קיים כל חיסון נגדו. נכון להיום אין כל טיפול ספציפי כנגד הנגיף והטיפול נקרא "תומך" - מתמקד בתסמינים ובהקלתם. 

 

למשל, באי ספיקה נשימתית יחובר המטופל למנשם, בנפילת לחץ דם יינתנו תרופות להעלאתו ובכל סיבוך רפואי אחר יינתן טיפול לתיקון הסיבוך, בתקווה שתוך כדי תצליח מערכת החיסון להילחם בנגיף ולהשמידו.

 

ערב הסעודית, שבה שיעור ההדבקה הוא הגבוה בעולם, פרסמה אזהרה שלפיה יש לעטות כפפות ומסכות פה ואף בקרבת גמלים, לרחוץ ידיים ביסודיות לאחר מגע עם גמלים, להרתיח חלב גמלים ולבשל היטב את בשרם לפני מאכל.

 

אף שעדיין לא ברור מהו מנגנון התקיפה וההדבקה של הנגיף, אמצעי הזהירות נותרו כאמור כללי ההיגיינה הבסיסיים, שכוללים הימנעות מקרבת אנשים חולים ושימוש באותם כלי רחצה, שיעול ועיטוש לתוך ממחטת נייר או המרפק, והימנעות מקרבה עם גמלים.

 

אם לא ביקרתם בערב הסעודית או במדינות ערביות נוספות המוגדרות כנגועות, לא סביר שנדבקתם - גם אם אתם סובלים מתסמינים דומים הכוללים חום גבוה, שיעול וקוצר נשימה.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אמצעי הזהירות: שמירה על כללי היגיינה ומסכות פה ואף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים