שתף קטע נבחר

הנתון נחשף: 7,670 מתים בשנה בגלל עישון

נתונים חדשים של משרד הבריאות מגלים כי אלפי ישראלים מתים מדי שנה כתוצאה מעישון ממש, עישון פסיבי ומחלות הקשורות בכך. עם זאת, נרשמה ירידה במספר הנפטרים, הודות לירידה הכללית במספר המעשנים בארץ. הנזק הכלכלי שגורם העישון למשק: יותר משבעה מיליארד שקל

7,670 בני אדם ילכו לעולמם השנה בישראל כתוצאה מעישון : 6,867 מהם ימותו כתוצאה מעישון ממש, 775 כתוצאה מעישון פסיבי, ב-16 מהמקרים ימותו עוברים לאחר חשיפה לעישון של אמם ו-12 בני אדם נוספים ימותו בשל שריפה או חנק כתוצאה מהתלקחות שתגרום סיגריה. כך עולה מנתוני אומדן של משרד הבריאות שהוצגו עתה.

 

רוב מקרי התמותה קשורים בסרטן הריאות שנגרם מעישון, והוא אחראי ליותר מ-1,700 מקרים. 1,000 בני אדם נפטרו כתוצאה ממחלת לב, מחלת הריאות COPD גבתה את חייהם של 900 בני אדם, 750 כתוצאה מאוטם שריר הלב, 400 כתוצאה מאירועים מוחיים, 240 מסרטן הלבלב, 230 מיתר לחץ דם והשאר מסיבות שונות הקשורות בעישון.

 

 

נזקי העישון:

 

טבק ועישון מקושרים לחמישה מיליון מקרי מוות בשנה בכל העולם. בישראל, הנתונים החדשים מלמדים על ירידה במספר מקרי התמותה לעומת הפעם האחרונה שבה בוצע האומדן, לפני 11 שנים, אז עמד שיעור התמותה על למעלה ל-9,000 אנשים. הירידה במספר הנפטרים נובעת מהירידה בשיעור המעשנים בשנים האחרונות, שכיום עומד על כ-20% מהאוכלוסייה הבוגרת, בעוד שלפני כעשור הוא עמד על כ-30%.

 

מלבד אלפי הנפטרים, הנתונים מגלים גם את הנזק הכלכלי שהעישון גורם למדינת ישראל. לפי החישובים, מדובר בעלות של 7.2 מיליארד שקל בסך הכל, כאשר 1.7 מיליארד מוקדשים לטיפול במצבים קריטיים כמו התקפי לב שנגרמים לפי ההערכות כתוצאה מעישון, 1.7 מיליארד נוספים משמשים לטיפול בחולים במצבם הכרוני, ו-3.8 מיליארד הנותרים הם העלות של אובדן ימי העבודה במשק והירידה בפריון כתוצאה מהתחלואה.

 

את האומדן לשנת 2014 ביצע ד"ר גרי גינסברג, מנהל תחום הערכת טכנולוגיות במשרד הבריאות, והוא מבוסס על נתוני המנתח הכללי בארצות הברית. "למרות הירידה, עישון גורם ליותר מקרי מוות מאשר רצח, התאבדויות, תאונות דרכים, השמנת יתר, זיהום ואי פעילות גופנית גם יחד", מבהיר ד"ר גינסברג, שהציג את הנתונים השבוע בכנס איגוד רופאי בריאות הציבור ובתי הספר לבריאות הציבור.

 

"עישון גורם לסרטן, למחלות לב, לשבץ מוחי ואפילו לסוכרת", אומרת ד"ר יעל בר זאב, יו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בישראל, שבמסגרת ההסתדרות הרפואית. "775 בשנה נפטרים כתוצאה מעישון פסיבי - אלו אנשים שמתים כי הם מרשים לאדם לעשן לידם, ומדובר במספר שהוא פי 1.5 ממספר המתים בתאונות דרכים".

 

לדבריה, בישראל נעשו בשנים האחרונות מספר צעדים בניסיון לצמצם את העישון, כמו העלאת המיסוי על סיגריות ועל טבק, ואיסור על עישון במקומות ציבוריים, כולל אזורים פתוחים כמו בריכות שחייה או חצרות של מסעדות.

 

"יש בעיה באכיפה בחלק מהמקומות, כמו בפאבים או בתחנות אוטובוס", אומרת ד"ר בר זאב, "וצריך לשנות בהם את הנורמה של העישון, ממש כמו שהצליחו בעבר לעשות בבתי קולנוע או באוטובוסים".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
775 בשנה נפטרים כתוצאה מעישון פסיבי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים