שתף קטע נבחר

הכלב נשך? במקום מכלאה ישהה בהסגר בבית

בישראל מוסגרים מדי שנה אלפי כלבים להסגרים בכלביות רשותיות כדי לבדוק אם הם נגועים בכלבת, לאחר שנחשדו בנשיכת חיה או בני אדם. החלטה חדשה של משרד החקלאות תאפשר לכלבים או חתולים בריאים ומחוסנים שאינם חיים באזורי סיכון לכלבת, לרצות את תקופת ההסגר בביתם, תוך התחייבות כספית של בעליהם להביאם לביקורת וטרינרית

הילד דרך בשוגג על זנב הכלב של השכנים וננשך? סכסוך בין דיירים הוביל לתלונה על נשיכה לכאורה של הכלב? החתול נשך בטעות את האורחים בבית? החלטה חדשה של ועדה בין משרדית שהוקמה ביוזמת השרותים הווטרינרים במשרד החקלאות, בשיתוף עם נציגי משרד הבריאות, רופאים וטרינרים רשותיים ופרטיים, עשויה להקל על תנאי ההסגר של כלבים וחתולים החשודים בנשיכה ונשלחים על פי חוק להסגר למשך עשרה ימים כדי לשלול סימנים של מחלת הכלבת.

 

על פי פקודת הכלבת, החוק מחייב את בעלי החיה החשודה בנשיכת אדם או בעל חיים להסגירה תוך יממה מפרק זמן הנשיכה להסגר. כיום מחלת הכלבת גורמת למותם של יותר מ-55 אלף בני אדם ברחבי העולם והיא נחשבת לחשוכת מרפא, באם לא ננקט טיפול מיידי לאחר הנשיכה של בעל חיים נגוע.

 

 (צילום: ברוך פיגנבאום) (צילום: ברוך פיגנבאום)
(צילום: ברוך פיגנבאום)

 

להקל על סבל כלבים וחתולים ביתיים בהסגרים העירוניים 

מאז תחילת השנה אירעו שלושה אירועי כלבת בצפון וב-2013 אירעו 29 אירועי כלבת בבעלי חיים בארץ. על פי נתוני משרד החקלאות  מדי שנה מוסגרים כ-3,500 כלבים לכלביות למטרות תצפית על בעל החיים כדי לשלול או לאבחן את מחלת הכלבת, אך על פי הערכות מספר המקרים שאינם מדווחים לרשויות גדול יותר במספר אלפים.

 

ד"ר נדב גלאון, מנהל השירותים הווטרינריים הקים ועדה כדי לבחון האם יש אפשרות לקיים תצפית ביתית של כלב שנשך במטרה להקל על הסבל שנגרם לכלב שרגיל לחיות בבית ומועבר להסגר ולבעליו שנאלצים להיפרד ממנו, תוך בחינת הנושא ודאגה לשלום הציבור.  ד"ר בוריס יעקובסון, יו"ר הוועדה ומנהל המעבדה לכלבת בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות מוסיף ומציין כי ההחלטה תקל על העומס הקיים בכלביות הרשויות.

 

"עשינו שיקלול מאוד יסודי וניתוח סטטיסטי מעמיקה כדי לבחון את הסיכון לבריאות הציבור.  בכל המקרים של כלבים או חתולים נגועים בכלבת שאירעו בעשור האחרון בישראל, כמעט בכולם היה חשש רפואי לכלבת במקביל לאירוע הנשיכה", אומרת ל-ynet ד"ר דגנית בן דב, הממונה על חוק צער בעלי חיים במשרד החקלאות. "לכן כלב שההסטוריה שלו ידועה, נמצא תחת טיפול וטרינרי שוטף, מחוסן כמו שצריך ובעליו מתחייב לעבוד ביקורת וביקור אצל הווטרינר, עשוי לשהות בהסגר ביתי ולא בהסגר ברשות".

 

במשרד החקלאות מציינים את המגבלות הבאות לגבי אפשרות להסגר של חיית המחמד בבית: 

  • באם חיית המחמד נשכה בעל חיים או אדם, יש להביא לבדיקה ראשונית אצל הווטרינר הרשותי, שהוא הסמכות להחלטה על קיום תצפית ביתית תוך שמירה על מספר תנאים.
  • חיית המחמד אינה מתגוררת בשלושת החודשים האחרונים באזור הנחשב כבעל סיכון לכלבת.
  • הכלב מסומן בשבב, רשום במאגר הכלבים הארצי ומחוסן על פי חוק.
  • החתול מחוסן.
  • לא קיים מידע על מגע של חיית מחמד עם בעל חיים חשוד בכלבת בתקופה של 45 ימים לפני אירוע הנשיכה.
  • אין סימנים המעידים על שינוי בהתנהגות החיה או סימנים רפואיים אחרים המעלים חשד להידבקות בכלבת. 
  • בעלי חיית המחמד מתחייבים להגיע לביקורות אצל הווטרינר הרשותי במהלך תקופת ההסגר בבית ולהגיע באופן מיידי לבדיקה בכל מקרה לשינוי במצבה של החיה.
  • על בעלי הכלבה למנוע מגע עם בעלי חיים אחרים, מלבד אלה המצויים בבית. איסור כניסה עם החיה למקומות ציבורי ובמקרים של חתולים, יש למנוע מהם הסגר כללי בבית למעט ביקורים אצל הווטרינרים.
  • בעלי חיית המחמד יחתמו על ערבות כספית כהתחייבות לעמידה בתנאי ההסגר.

 

לדברי ד"ר בן-דב, השימוש הגובר בשבבים לזיהוי בעלי הכלב ורישומו במאגר הכלבים הארצי סייע בהקלות שיינתנו במגבלות מסויימות לבעלי חיות המחמד. "המציאות היא שחלק לא מבוטל מהכלבים הנושכים לא מגיעים לתצפית כי הבעלים חוששים לשלום הכלבים בהסגר הרשותי וישנם אף מקרים של העלמות הכלבים החשודים בנשיכה. יתכן שההחלטה החדשה עשויה לעודד בעלי כלבים להגיע לבדיקת הכלב לאחר מקרה של נשיכה, כשהם יודעים שהוא יכול להישאר בבית שלהם להשגחה", היא מציינת. החלטת הוועדה הועברה להמשך הסדרה משפטית, אך לא ידוע תוך כמה חודשים תיכנס ההחלטה לתוקף בפועל. 

 

עוד חדשות על כלבים וחיות אחרות בערוץ בעלי חיים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים