שתף קטע נבחר

הרוח והשמש והסערה: נחשף סוד הברקים

24 אלף איש נפגעים מברקים מדי שנה, אבל עד היום המדענים לא ידעו מה מחולל סופות ברקים ורעמים. מחקר חדש מעניק תשובה

לאחת התופעות האקלימיות היפות - וגם המסוכנות ביותר - יש עכשיו הסבר מקיף יותר. אומרים שברק לא מכה פעמיים, אבל המדענים לא ידעו עד היום מדוע הוא מכה בכלל. עכשיו יש לכך תשובה. לפי חוקרים בריטים פעילות המתרחשת בשמש היא שמובילה לברקים על פני כדור הארץ.

 

עוד חדשות:

טיל ועליו לוויין מתקדם התרסק בדרך לחלל

ארדואן למפגין: 'למה אתה בורח, זרע ישראל?'

 

ברק הוא למעשה תופעה אקלימית שבמהלכה נפרק חשמל סטטי הנמצא בעננים. לחוקרים היה ברור שהוא נוצר מחלקיקי קרח שמתנגשים בתוך ענן סערה ויוצרים מטען חשמלי, אבל המדענים לא ידעו כיצד מטען חשמלי זה יוצר ברק חזק מספיק להגיע עד לקרקע.

 

סערת ברקים מעל פתח-תקווה (צילום: אור מני) (צילום: אור מני)
סערת ברקים מעל פתח-תקווה(צילום: אור מני)

 

לפי המחקר החדש, שפורסם ב"Journal Environmental Research Letters", זרם של חלקיקים בעלי אנרגיה גבוהה שמגיעים מהשמש ומכונים "רוח סולארית", יוצרים לברק את הנתיב הדרוש לו לתנועה. קרינה קוסמית, מאגר נוסף של חלקיקים טעונים שמגיע מהצד השני של היקום, נחשב לטריגר נוסף לברק.

 

המדענים מצאו שכאשר "רוח סולארית" עזה נכנסת לאטמוספרה, מספר הברקים גובר. הפעילות הסולארית מנוטרת באופן צמוד על ידי לוויינים, ולכן קיימת אפשרות שיהיה ניתן לנבא מתי יתרחשו הסערות המסוכנות הללו.

מוביל המחקר, ד"ר כריס סקוט מאוניברסיטת רדינג הבריטית, הסביר ל-BBC את חשיבות הממצאים: "ברקים הם סכנה משמעותית. כ-24 אלף איש נפגעים מברק מדי שנה, ולכן זה יועיל מאוד אם ניתן יהיה לתת אזהרה מוקדמת לפני סופות ברקים חזקות".

גורמים לזוהר הצפוני ולסופות ברקים

 

כשהשמש מסתובבת היא משליכה החוצה חלקיקים שנעים במהירות אדירה של 400-800 קילומטר בשנייה. הגעת אותן רוחות סולאריות לאטמוספרה גורמת בין היתר לזוהר הצפוני, אבל המחקר החדש הראה שיש לרוחות הללו השפעה גם על מזג האוויר.

 

המדענים מצאו שעליית המהירות והאינטנסיביות של הרוח הסולארית מגבירה את קצת הופעת הברקים. לדברי החוקרים, סופות הברקים והרעמים מתרחשות יותר מחודש לאחר שהחלקיקים הסולאריים פוגעים בכדור הארץ.

 

הנתונים נאספו בצפון אירופה ולפיהם יש בממוצע 422 ברקים ב-40 הימים שלאחר הגעת רוח סולארית מהירה, לעומת 321 ברקים ב-40 הימים שלפני. ד"ר סקוט אמר כי הממצא היה מפתיע, כי עד כה סברו המדענים כי עליית מהירות הרוח הסולארית תוביל לאפקט הפוך.

 

המכניזם המדויק לא ברור אמנם לצוות המדענים, אבל הם אמרו כי ככל הנראה החלקיקים חודרים לענני הסופה, ומאפשרים להם לשחרר אנרגיה חשמלית בצורת ברקים. "זרמי הרוחות הסולאריים הללו מאוד צפויים. אנחנו יודעים שהשמש מסתובבת כל 27 ימים, ולכן אם אנחנו רואים כעת את הזרמים, אנחנו יכולים להעריך שהם ישובו 27 ימים לאחר מכן", אמר סקוט. הנתונים אמנם נאספו באירופה, אבל המדענים סבורים כי האפקט הוא גלובלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
ברק באילת. ארכיון
צילום: יאיר שגיא
מומלצים