שתף קטע נבחר

המין החזק: הכוורת של אובמה נשית מתמיד

מאז שנכנס לתפקיד ב-2009 ספג הנשיא האמריקני ביקורת על כך שהבית הלבן הוא "מועדון גברים" ושאת התפקידים הבכירים ביותר לא מאיישות נשים. בפועל התמונה שונה לגמרי. גבירותיי ורבותיי - מהפך

בכוורת גרה גברת, ועוד גברת ועוד גברת: בינואר 2013 פרסם העיתון האמריקני הנחשב "ניו יורק טיימס" כתבה על המעגל הפנימי של הנשיא ברק אובמה וציין שהוא על טהרת הגברים. במרכז הכתבה היה תצלום של הנשיא יושב בחדר הסגלגל ומולו עומדים חברי קבינט, יועצים ועוזרים וכולם גברים. התמונה של ה"כוורת הגברית" של הנשיא גררה מיד ביקורת גדולה, והיו מי שטענו כי הנשים הן אלה שסייעו לאובמה לנצח בבחירות ועכשיו הן אינן בסביבה.

 

עוד חדשות בעולם :

ג'יהאד אמריקני בסוריה: "דאגה מ-11/9 נוסף"

42% מהרוסים רוצים להיות שוב כמו ברה"מ

 

מי שהכניסה קיסם נוסף למדורה הייתה מנהלת התקשורת לשעבר בבית הלבן, אניטה דאן, שכתבה בספרה כי הבית הלבן היה "מקום עבודה עוין לנשים". דאן הממשיכה לשמש יועצת חיצונית לנשיא, טענה שדבריה הוצאו מהקשרם, אבל לא הצליחה לטאטא את התחושה שאפילו בבית הלבן של אובמה הליברלי, נשים אינן שוות לגברים. הן מכהנות בתפקידים בקבינט ובתפקידי ייעוץ לנשיא, אבל מועדון הגברים הוא ששולט, הן בחדר הסגלגל, הן בראיונות הטלוויזיה והן במשחקי הכדורסל והגולף עם הנשיא בסופי שבוע.

 

משמאל למעלה ובכיוון השעון: סאלי ג'ואל, שרת הפנים; פני פריצקר, שרת המסחר; קתי ראמלר, יועצת משפטית; ג'ן סאקי, דוברת מחלקת המדינה; וארי ג'ארט, יועצת מיוחדת; סוזן רייס, יועצת לביטחון לאומי; סמנתה פאוור, שגרירת ארה"ב באו"ם; ליסה מונקו, יועצת למלחמה בטרור ()
משמאל למעלה ובכיוון השעון: סאלי ג'ואל, שרת הפנים; פני פריצקר, שרת המסחר; קתי ראמלר, יועצת משפטית; ג'ן סאקי, דוברת מחלקת המדינה; וארי ג'ארט, יועצת מיוחדת; סוזן רייס, יועצת לביטחון לאומי; סמנתה פאוור, שגרירת ארה"ב באו"ם; ליסה מונקו, יועצת למלחמה בטרור
העובדה הייתה ש-43 אחוזים מהמינויים של אובמה היו נשים, כמו בממשלו של ביל קלינטון ויותר מאשר בממשלו של ג'ורג' בוש הבן, אבל התחושה היתה שהוא מקיף את עצמו בגברים בתפקידים הבכירים, למשל במועצה לביטחון לאומי. את הבית הלבן ייצגו בתקשורת גברים כמו דיוויד אקסלרוד, דיוויד פלופ, רוברט גיבס והיועץ הכלכלי הבכיר לארי סאמרס.

 

ואם בזה לא די, כשמזכירת המדינה של אובמה בקדנציה הראשונה, הילרי קלינטון, עזבה את תפקידה, היתה ציפיה למינוי של אישה לתפקיד בכיר בקבינט.

סוזן רייס בדיוק סיימה קדנציה כשגרירה באו"ם והייתה אמורה להחליף את קלינטון, אבל הסתבכה בסדרת ראיונות על פיגוע הטרור בבנגזי, שבו נהרגו ארבעה אמריקנים ובהם השגריר כריס סטיבנס. רייס נאלצה להסיר את מועמדותה וג'ון קרי זכה מן ההפקר.

 

השרה להגנת המולדת ג'נט נפוליטנו פרשה גם היא מהממשל, אבל לנשיא היתה הזדמנות לעשות היסטוריה ולמנות אישה לשרת הגנה. רבים חשבו שלפנטגון עומדת להיכנס סגנית שר ההגנה המוערכת מישל פלורנוי, אבל אובמה בחר בצ'אק הייגל. ראש מטה הבית הלבן ג'ק נבחר לשר האוצר של אובמה, אך בשעה שכמה נשים עמדו בתור לתפקיד ראש המטה, היה זה היועץ הנאמן של אובמה, דניס מקדאנה, שזכה בו. ג'ון ברנאן, היועץ למלחמה בטרור, נשלח לנהל את סוכנות הביון המרכזית, ה-CIA.

 

ייעוץ בנושאים משפטיים רגישים כמו חיסול במל"טים. קתי ראמלר ()
ייעוץ בנושאים משפטיים רגישים כמו חיסול במל"טים. קתי ראמלר
 

במשרדי ההגנה, המשפטים והאנרגיה יחס המינויים היה שני שליש גברים ושליש נשים, אולם בבית הלבן עצמו הנשיא דאג לשיוויון תעסוקתי בין גברים לבין נשים. למרות זאת, התקשורת האמריקנית המשיכה להעניק במה לארגוני זכויות נשים וגורמים ליברליים שהביעו אכזבה מהנשיא שהיה אמור להיות "אחד משלהם" ולהציב יותר נשים בתפקידים בכירים.

 

לא עוזבות לפני שמונה בערב

אבל אז הגיע המהפך. הכוח הנשי השתלט על עמדות מפתח בממשל האמריקני. שלוש נשים ניצבות עכשיו בעמדות השפעה שהיו בעבר בלעדיות לגברים: סוזן רייס היא יועצת הנשיא לביטחון לאומי, קתי רומלאר היא היועצת המשפטית של הנשיא, וליסה מונקו היא יועצת הנשיא למלחמה בטרור. רייס בת ה-49, שבזמנה הפנוי משחקת כדורסל, מנהלת ביד רמה את ישיבות המועצה לביטחון לאומי כשסביב השולחן יושבים מזכיר המדינה, שר ההגנה, ראש המטות המשולבים, ראש ה-CIA וראשי זרועות המודיעין למיניהן.

סוזן רייס (מימין) והמחליפה שלה באו"ם סמנתה פאוור (צילום: MCT) (צילום: MCT)
סוזן רייס (מימין) והמחליפה שלה באו"ם סמנתה פאוור(צילום: MCT)

מונקו בת ה-46 מונתה ליועצת הנשיא למלחמה בטרור אחרי שברנאן עזב את התפקיד והתמנה לראש ה-CIA. רייס ומונקו הן מהאנשים הבודדים שמעיזים להעיר את הנשיא באמצע הלילה כדי למסור לו דיווח דחוף מפינה זו או אחרת בעולם. במקרה של מונקו מדובר דיווחים שקשורים למלחמה בטרור הבינלאומי - מתימן וקרן אפריקה דרך סוריה ועיראק ועד לגבול פקיסטן אפגניסטן.

 

הנשיא האמריקני זקוק לייעוץ המשפטי של ראמלר בת ה-42 בנושאים עדינים, בהם חיסול טרוריסטים במל"טים, טיפול בעצורים בכלא גואנטנמו והאזנות סתר של סוכנות הביון NSA. גם כשהנשיא רוצה לצאת למבצע צבאי הוא עובר דרך היועצת המשפטית שלו כדי לבדוק את חוקיות המהלך. ראמלר נחשבת ליועצת בעלת השפעה עצומה. היא ביקשה לפרוש כמה פעמים מתפקידה, אולם אובמה הפציר בה להישאר. הנשים ב"כוורת של אובמה" לא מקבלות שום הנחות בגלל היותן נשים. הן מגיעות לבית הלבן ברבע לשמונה בבוקר, לא עוזבות לפני שמונה בערב ועבודתן נמשכת אל תוך הלילה מהבית.

 

שלוש הבכירות בבית הלבן העניקו באחרונה ראיון משותף לאתר החדשות "פוליטיקו". מטרת הראיון היתה להבהיר לציבור האמריקני ש"מועדון הגברים" שסובב את הנשיא אובמה הוא מיתוס בלבד. הן העירו בסרקזם שהגברים פשוט נדחפים לצילומים. "יש דינמיקה מינית מסוימת בעולם וזה נכון גם כאן", הסבירה ראמלר. לגופו של עניין, היא אמרה, "הפילוסופיה של מרבית הנשים כאן נובעת מהדרך שבה חונכנו - לעשות את העבודה כמו שצריך, והעבודה תדבר בשם עצמה".

האישה החזקה בבית הלבן. ואלרי ג'ארט עם אובמה (צילום: הבית הלבן) (צילום: הבית הלבן)
האישה החזקה בבית הלבן. ואלרי ג'ארט עם אובמה(צילום: הבית הלבן)

רייס הבהירה בראיון שהיא לא חושבת כלל על העובדה שהיא אישה שמנהלת שולחן גברי של בכירי המועצה לביטחון לאומי, השרים ג'ון קרי והייגל ובכירים נוספים מהמודיעין האמריקני. "הנושאים הם המאתגרים ולא הדינמיקה בין המינים. אין לי זמן להשקיע בזה מחשבה", היא אמרה.

   

סביב שולחן הקבינט של אובמה יושבות גם השגרירה באו"ם סמנתה פאוור, יועצת קרובה של אובמה, שרת המסחר פני פריצקר, שרת הפנים סאלי ג'ואל, מנהלת החקיקה קתי פלון, מנהלת התקציב הלאומי סילביה בארוול וראש הסוכנות להגנה על הסביבה ג'ינה מקרטני. מחוץ לחדר הקבינט עומדות שתי נשים שנחשבות ל"פנים של הממשל האמריקני בעולם". שתי נשים אלה אחראיות להסביר את עמדות הממשל בוושינגטון לעולם כולו ואין כמעט איש שלא מכיר אותן: דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי וסגניתה מרי הארף. ויש כמובן את הרעייה מישל אובמה שיש לה השפעה גדולה על בעלה בנושאים רבים. מלבדה, אישה נוספת שלוחשת רבות לאוזנו של הנשיא ומשפיעה עליו רבות היא היועצת הכול-יכולה שלו וחברתו הקרובה ואלרי ג'ארט. ג'ארט היא ככל הנראה האדם החזק ביותר במסדרונות הבית הלבן.

 

נשים רבות בתפקידים בכירים בבית הלבן ובממשל האמריקני זה דבר יפה כשלעצמו, אך עד שלא תהיה אישה ראשונה בתפקיד נשיאת ארה"ב, השיוויון בין המינים לא יהיה מושלם. אז מה קורה עם הילרי קלינטון? הגברת הראשונה לשעבר ומזכירת המדינה האחרונה עושה בימים אלה לביתה, מרצה ונואמת בפני גופים שונים תמורת סכומי כסף עצומים וממתינה שבתה צ'לסי תלד כדי שתוכל להתגאות בתואר נוסף - סבתא. אלא שעבודה כסבתא במשרה מלאה לא הולכת בקנה אחד עם ריצה לבית הלבן.

 

אחרי שנים רבות בתפקידים ציבוריים (קלינטון גם הייתה סנאטורית מטעם מדינת ניו יורק), אומרת קלינטון בהזדמנויות שונות שהמנוחה שלה היא זוכה מאז שעזבה את ממשל הראתה לה עד כמה לא אנושית הייתה העבודה בצמרת המדינה. "אתה אף פעם לא באמת יכול להרגיש שיש לך יום נורמלי", היא אמרה.

 

למרות דבריה של קלינטון ורצונה העז לעזור לבתה בגידול הנכד/ה לעתיד, פרשנים רבים בארה"ב אומרים שהיא למעשה כבר רצה לנשיאות, ושהיא רק צריכה למסור הודעה כשתחליט שהיא לא רצה לתפקיד מספר אחת בעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אובמה, רייס ופאוור
צילום: EPA
מומלצים