שתף קטע נבחר

הכי סובלנית? "גן חיות של אנשים" בנורבגיה

אמנים שמחו על התכחשות של נורבגיה לעבר הגזעני שלה גייסו עשרות מתנדבים שכלאו עצמם ב"כלובים", להנאת המבקרים בפארק באוסלו. הנורבגים התפלאו: אנו באמת כה גזענים?

המוני הנורבגים שביקרו בימים האחרונים בגן חיות שהוקם בפארק באוסלו לא מצאו בעלי חיים בכלובים, אלא בני אדם כמותם. המיצג שכותרתו "קונגו וילג'", נועד לשחזר אירוע באותו השם משנת 1914, שבו הוצגו לראווה נציגים של שבטים אפריקנים במסגרת מעין "גן חיות של בני אדם". התערוכה נמשכה אז ארבעה חודשים ומשכה קהל של 1.4 מיליון מבקרים. הפעם נטלו חלק במיצג 80 מתנדבים ש"כלאו עצמם" בבקתות קש שבנו, כדי שידמו כפר אפריקני מסורתי.

 

עוד כתבות ב-ynet:

 

התערוכה נפתחה השבוע לקראת יום השנה ה-200 לחוקת נורבגיה, שחל היום (שבת), והגוף הממשלתי שהקצה 240 אלף דולר למימון המיצג, הסביר כי הוא מדגיש שאלות שנוגעות לגזענות ולדומיננטיות תרבותית. עם זאת, שני האמנים שיזמו אותו נקטו לשון חריפה יותר כשהסבירו את מטרות התערוכה שלהם: "הנורבגים חשו עצמם עליונים ב-1914 והם עדיין חשים ככה, דרך הדימוי העצמי הצדקני שלהם", הצהיר אחד מהם.

הכניסה ל"קונגו וילג'" בפארק באוסלו (צילום: AP) (צילום: AP)
הכניסה ל"קונגו וילג'" בפארק באוסלו(צילום: AP)

אחד ה"כלובים" במיצג. מדמה כפר אפריקני (צילום: AP) (צילום: AP)
אחד ה"כלובים" במיצג. מדמה כפר אפריקני(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

האמנים שיזמו את התערוכה, לארס קוזנור (משמאל) ומוחמד עלי פדלאבי (צילום: AP) (צילום: AP)
האמנים שיזמו את התערוכה, לארס קוזנור (משמאל) ומוחמד עלי פדלאבי(צילום: AP)

לטענת היוזמים, לארס קוזנור ומוחמד עלי פדלאבי, המוניטין של נורבגיה כמדינה סובלנית רק מנסה לחפות על השנים הרבות שבהן הייתה נגועה בגזענות. "הנורבגים מקדמים את הדימוי העצמי שלהם כחברה פוסט-גזעית והפנימו שזוהי חברה טובה וסובלנית. זה מיתוג מצוין, אבל הוא שקרי", הסביר קוזנור. לדבריו, אפילו העובדה שההיתר שניתן לתערוכה - שמאלץ את משתתפיה לפנות את הפארק עם רדת החשיכה - משקף את הגזענות של הרשויות,

שמעוניינות למנוע מהמקום להפוך למחסה להומלסים ולצוענים.

 

עמיתו פדלאבי, שבעצמו נולד בסודן, התייחס לעיתוי של המיצג, ערב החג הלאומי שבו מתלבשים רבים מאזרחי נורבגיה בלבוש מסורתי וחוגגים ברחובות: "זה היום שבו אתה חש הכי זר וזה היום שבו הגזענות מרימה ראשה, עם דיונים בשאלה אם לאנשים יש את הזכות ללבוש בגדים מסורתיים של לאומים אחרים או להניף דגלים לא נורבגיים", הודה.

 

התערוכה עוררה סערה ציבורית וברשתות החברתיות התפתחו דיונים רבים בשאלה אם נורבגיה אכן כה גזענית כמו שטוענים שני האמנים. נורבגיה נחשבת לאחת המדינות העשירות ביותר, עם תל"ג לנפש שמסתכם במאה אלף דולר. היא גם הייתה אחת המדינות הראשונות שאפשרה לבני זוג מאותו המין להינשא, ומסקרים אחרונים עולה כי כשני שלישים מתושביה תומכים בהגירה וסבורים כי מתאזרחים משפיעים לטובה על המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
המוני המבקרים בתערוכה השבוע
צילום: AP
מומלצים