שתף קטע נבחר

דייגי יפו תובעים 196 מיליון שקל מהממשלה

הדייגים מתלוננים על פגיעה בפרנסתם, עקב ירידה באיכות ובכמות הדגה בים התיכון ומפנים אצבע מאשימה כלפי משרדי החקלאות והגנת הסביבה. לטענתם, המשרדים התרשלו בשמירת הסביבה החופית וקרקעית הים. משרד החקלאות: "נושא הדיג הימי בטיפול"

דייגי יפו מתלוננים על התמעטות אוכלוסיית הדגה בים התיכון הפוגעת בפרנסתם. ממצאיו החמורים של דו"ח מבקר המדינה שפורסם בשנת 2011 (בו נמתחה ביקורת על אגף הדיג במשרד החקלאות) לא יושמו והדייגים החליטו לצאת למאבק משפטי נוסף. "הזלזול גרם לתובעים נזק כלכלי גדול ואף לפגיעה במשאבי הטבע של מדינת ישראל", כתבו הדייגים, בבקשה להכרה בתביעה ייצוגית שהגישו לבית המשפט המחוזי בת"א, שבה הם דורשים פיצויים בסך 196 מיליון שקל.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ קיימות וכלכלה ירוקה :

לא על מי מנוחות: המזרח התיכון מת מצמא

המבקר: הר הפסולת בפארק שרון בסכנת התמוטטות

הבדל לסל וחסל: כך אוסטרליה נשארת ירוקה

 

אין נתונים על מצב הדגה

מכתב התביעה שהגישו עמותת דייגי יפו ונציגה, מוחמד זיינב, עולה ביקורת קשה על התנהלות משרד החקלאות והמשרד להגנת הסביבה, שלטענתם התרשלו בטיפול בצמצום הדגה בים התיכון ואי אכיפה של חוקים ותקנות. טענתם של הדייגים היא שבמשך השנים 2001-2009 כלל לא נאספו נתונים על מצב הדגה, ובשנים שכן נאספו, הם היו חלקיים בלבד.

 

הדייגים מותחים ביקורת על משרד החקלאות, שלא מינה פקיד דיג ראשי ומי שהוסמך למלא את תפקידו הוא מנהל אגף הדיג. "תפקוד זה, תחת שני כובעים במשך למעלה מעשור, מהווה ניגוד אינטרסים מובהק", טוענים הדייגים ומסבירים כי "תפקידו המובהק הוא לשמר את תחום חקלאות המים המתוקים בבריכות הדגים".

 

בעשור האחרון, נבחנו אפשרויות שונות להשבתת הדיג במי הים התיכון או להכריז על אזורים כ"שטחים מוגנים", על מנת לאפשר לדגים להתרבות. אולם, תוכניות אלה לא יצאו אל הפועל.

 

מנתונים שאספו הדייגים עולה כי אי אכיפת התקנות לגבי דיג באמצעות רשתות (מכמורת), הובילה לכך ש-70% אחוז מהשלל שנתפס היה של מינים שאינם מסחריים ומהווים מזון לדגים בלבד. נתון נוסף היה,ש-90% מהמינים שדגו הדייגים היו דגים צעירים, במה שמסביר את אי התרבותה של הדגה. הדייגים עוד הוסיפו, כי המשרד להגנת הסביבה התרשל באי שמירה על הסביבה החופית ובקרקעית הים.

 

תגובת משרד החקלאות: "יצוין כי בימים אלה הודיע משרד החקלאות ופיתוח הכפר, על תכנית אב רב שנתית לענף הדיג, במסגרתה יטופל גם נושא הדיג הימי, צמצום מבוקר של פעילות דיג המכמורת, ביצוע מחקרים וניטור שלל הדגה, הגדרה של שטחים ימיים מוגנים מדיג ואבחנה בין דייג חובב לדייג מקצוען לטובת הקצאת רישיונות בהתאם".

 

תגובת המשרד להגנת הסביבה: "במשך שנים מתריע המשרד להגנת הסביבה כי פעולות אגף הדיג במשרד החקלאות מובילות לפגיעה אנושה בדגה ופוגעות לבסוף הן בדגים והן בדייגים.התביעה טרם הגיעה למשרדנו עם קבלתה נלמד אותה ונגיב בהתאם, כפי שמקובל בנושא כה רציני ומהותי". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים