שתף קטע נבחר

הסטודנטים שהושעו בגלל יום הנכבה מערערים

סטודנטים מאוניברסיטת חיפה הושעו מהלימודים אחרי שארגנו הפגנת מחאה ביום הנכבה. מרכז עדאלה: "החלטה חמורה שמנוגדת לחוק זכויות הסטודנט". האוניברסיטה: "נוצרה סכנה ממשית לשלום הציבור"

שני סטודנטים שהושעו מאוניברסיטת חיפה לאחר שארגנו הפגנת מחאה אחרי שנמנע מהם לציין את יום הנכבה ערערו היום (א') לבית המשפט המחוזי בחיפה באמצעות עדאלה, המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל. השניים, ראש תא בני הכפר אחמד מסאלחה וראש תא חד"ש טארק יאסין קיבלו את ההודעה על השעייתם ביום שישי האחרון, אך יורשו להשתתף בבחינות.

 

 

בשבוע שעבר ביקשו שני הסטודנטים מהנהלת האוניברסיטה לקיים פעילות לציון יום הנכבה. בפעילות היה אמור להשתתף מוחמד כנאענה, שהורשע וריצה מאסר בגין מגע עם סוכן זר. האוניברסיטה סירבה לבקשה והסבירה את החלטתה בכך שיש חשש שהפעילות תהווה סכנה לשלום הציבור. במחאה לכך, ארגנו הסטודנטים הפגנה באוניברסיטה. כנאענה ניסה להיכנס לקמפוס ונעצר בכניסה על ידי שוטרים.

 

תגובת האוניברסיטה לא איחרה לבוא, והיא הודיעה על השעיית פעילותם של שני התאים עד לסוף הסמסטר. בנוסף, חמישה סטודנטים זומנו לשימוע דחוף בפני דיקן הסטודנטים, אלא שהשימוע נדחה בעקבות התערבות עדאלה. ביום שישי האחרון קיבלו מסאלחה ויאסין הודעה על השעייתם מספסל הלימודים עד לקבלת החלטה סופית בהליך המשמעתי. עם זאת צוין שהם "יורשו להשתתף בבחינות, בתנאי שלא ישהו בקמפוס מעבר לפרק הזמן הנדרש לצורך השתתפות בבחינה".  

 


יום הנכבה באוניברסיטת חיפה. כבר שלוש שנים אין טקסים  ()
יום הנכבה באוניברסיטת חיפה. כבר שלוש שנים אין טקסים

 

עו"ד סאוסן זהר ממרכז עדאלה הגישה את הערעור בשם הסטודנטים שיידון ביום שלישי: "החלטת ההרחקה חמורה משום שהיא גורפת. למרות שלא נגרם כול נזק לאוניברסיטה בעקבות אירוע המחאה, הדיקן לא בחן חלופות פחות פוגעניות. הרחקת הסטודנטים היא בבחינת סנקציה בגין אקט מחאה שהם נקטו בתגובה להחלטת האוניברסיטה למנוע מהם, כבר שלוש שנים, לציין את יום הנכבה. החלטת הדיקן להרחיק את הסטודנטים מנוגדת לחוק זכויות הסטודנט. החוק נותן סמכות הרחקה רק לוועדת המשמעת ולא לדיקן, ולאחר מתן זכות ערעור. שני התנאים לא התקיימו כאן, ולכן דרשנו מבית המשפט לבטל את החלטת הדיקן", אומרת זהר.

 

גם בקרב מרצים באוניברסיטה מתנגדים להשעייה. 26 מהם שלחו מכתב לנשיא עמוס שפירא, ובו הם מבקשים ממנו לבטל את ההחלטה. "אנו מפצירים בכם להידבר באופן מיידי עם התאים ולשמוע את טענותיהם באופן ישיר", כתבו המרצים. "אנו קוראים להנהגת האוניברסיטה שלא להיכנע לזרם העכור של החברה סביבנו, להתעקש ולהדגים חופש ביטוי ופלורליזם. כל הסטודנטים - ללא הבדל דת, גזע ומין - זכאים לחוש בבית באוניברסיטה שבה הם לומדים ובחייה הם משתתפים".

 

מאוניברסיטת חיפה נמסר בתגובה: "האוניברסיטה היא מהמובילות בכל

הקשור לדו-קיום בין הקבוצות השונות במדינת ישראל, ובהם יהודים וערבים, שיוצרים יחד מחקר אקדמי מתקדם ומוביל. לצערנו, ישנם קיצוניים משני הצדדים שמנסים לפגוע דווקא במרקם חשוב זה ולהתסיס את האווירה בקמפוס. כאשר נוצרה סכנה ממשית לשלום הציבור בקמפוס עקב ביקור של אדם שהורשע בעבירות נגד ביטחון המדינה ועובדי ציבור, אדם שבתי המשפט קבעו שהוא בעל דפוס התנהגות עברייני ואלים - לא התרנו את הפעילות.

 

"לצערנו, במקרה המדובר הסטודנטים לקחו את החוק לידיהם, ובחרו באופן מודע להפר את החלטות האוניברסיטה, למרות שהוזהרו מראש שפעולתם עלולה לגרור נקיטת צעדים. האוניברסיטה מאמינה בערך של חופש הביטוי ומתקיימות בתחומה מאות פעילויות ציבוריות שונות מידי שנה, אך האוניברסיטה לא תשלים עם אנרכיה".

 

יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה, יוסי מזרחי אמר בתגובה: "אנו מאמינים ומעודדים את כלל הדעות וקיום שיח הכולל דעות שונות בצורה מאורגנת, בטוחה ומאופקת. אנו מאמינים כי יש מקום להשמעת מחאות מכל צד שהוא באופן מסודר ולא במטרה ליצור פרובוקציה, שהשלכותיה הן הפרה של שגרת השקט הקיים בקמפוס".

 

טארק יאסין, אחד משני הסטודנטים שהושעו: "נמשיך להיאבק נגד החלטת האוניברסיטה, נמשיך במאבק נגד מדיניות סתימת פיות וניאבק על כך שיתייחסו לאוכלוסייה הערבית באוניברסיטה כמו שראוי במדינה דמוקרטית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולן
תהלוכה ביום הנכבה
צילום: דורון גולן
מומלצים