שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA, AP

א-סיסי: בלי צבא מצרי בסיני - ישראל בסכנה

המועמד המוביל לנשיאות מצרים התייחס לאפשרות שינוי הסכם השלום והזכיר את הטרור בחצי האי מדרום: "ישראל יודעת שאי נוכחותו של צבא מצרים בסיני מהווה סכנה עבורה עוד קודם למצרים"

האיש שאמור להוביל את מצרים לעתיד טוב יותר מזכיר את הסכנה שאורבת לישראל מדרום: שר ההגנה לשעבר והמועמד המוביל בבחירות לנשיאות, עבד אל-פתאח א-סיסי, אמר כי "ישראל יודעת שאי נוכחותו של צבא מצרים בסיני מהווה סכנה עבורה עוד קודם למצרים".

 

בראיון מוקלט ששודר אמש (יום ב') בערוצים "אל-חיאת", "אל-נהאר" ו"דרים" במצרים, א-סיסי ניסה גם להסביר את הצהרותיו הקודמות בנוגע לאפשרות של שינוי הסכם השלום עם ישראל, שלא מתיר הכנסת כוחות מזוינים לרוב שטחי סיני: "הצבא המצרי פועל בסיני כפי שהוא רוצה ואם ההשלכות של הטרור בסיני יצריכו את שינוי ההסכם, אז זה יקרה וישראל לא תתנגד לכך כיוון שהיא מודעת לחומרה של המצב".

 

בשנה האחרונה התירה ישראל באופן חריג הכנסת כוחות מצריים למלחמה בטרור בחצי האי, משם יצאו כמה פיגועים של גורמי איסלאם קיצוני שאף גבו חיי אדם בישראל.

כוחות צבא מצרים בחצי האי (צילום: AP) (צילום: AP)
כוחות צבא מצרים בחצי האי(צילום: AP)

הבחירות לנשיאות מצרים יתקיימו בשבוע הבא, ותוצאות ראשוניות ולא רשמיות של הצבעת אזרחים בחו"ל העלו כי א-סיסי מוביל באופן ניכר על יריבו, מועמד השמאל חמדין סבאחי. כך דיווח העיתון אל-אהראם. במסגרת הקמפיין שלו, נדרש שר ההגנה לשעבר לסוגיית היחסים עם ישראל והצהיר כבר בראיון הטלוויזיוני הראשון שלו כי הוא יכבד את כל האמנות, החוקים וההסכמים הבינלאומיים, ובהם הסכם השלום עם ישראל.

 

בראיון אחר, לרשת SKY בשפה הערבית, התייחס א-סיסי ארוכות למצב בסיני והצהיר כי "הצד הישראלי מקבל בהבנה את נוכחות צבא מצרים שם. אם יידרש לשנות את הסכם קמפ דיוויד, נעשה זאת".

 

הסכם השלום בין ישראל למצרים מגביל באופן ברור את הנוכחות הצבאית המצרית בחצי האי סיני, אך בשנים האחרונות "הוכפפו" סעיפים אלה לצרכי הביטחון של הצדדים. כך, למשל, הכניסו המצרים כוחות מזוינים לסיני, בתיאום עם ישראל, כחלק ממאבקם בארגוני הטרור באזור.

 

נוכחות זו נחשבת לאינטרס ישראלי, ובירושלים ציינו כי היחסים עם הצבא המצרי הם מן הטובים שידעו. אפילו בתקופת שלטון האחים המוסלמים, כשהקשרים המדיניים הידרדרו, ידעו היחסים הביטחוניים שיפור משמעותי. גורמים מדיניים הוסיפו כי שיתוף הפעולה ההדוק נובע מהבנה מצרית שלא ניתן להתעלם מהמתרחש באזור והדגישו כי ארגוני הטרור מאיימים גם על מצרים עצמה, הסובלת מירידה משמעותית בתיירות גם בשל נושא זה.

 

הנוכחות הצבאית המצרית בסיני מסייעת גם בהתמודדות מול חמאס וארגוני טרור אחרים בעזה, שכן חצי האי הוא שטח פרוץ להברחות אמצעי לחימה. עם זאת, ציינו בארץ, יכולת מצרים להתמודד עם ארגוני הטרור מוגבלת וסובלת מחולשה מודיעינית. ישראל מסייעת למצרים בנושא, והתבטאויות א-סיסי באות להציג את האינטרס המצרי לשיתוף פעולה. "מה שא-סיסי אומר הוא נכון", אמר גורם מדיני בכיר. "המצרים מכניסים כוחות לפי הסכם. הם נלחמים מלחמה נחושה בטרור ובמנהרות בעזה, והטרור נלחם בהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
עבד אל-פתאח א-סיסי
צילום: AP
מומלצים