שתף קטע נבחר

נורית זרחי ואורי אורלב מזוכי פרס דבורה עומר

פרס לספרות ילדים ונוער על שם דבורה עומר הוענק השנה זו הפעם הראשונה על ידי שרת התרבות לימור לבנת. עוד זכו: לאה נאור, שהם סמיט ודפנה בן-צבי. פרס זה פותח את חודש הקריאה החמישי בישראל. לבנת: "הפרס נועד להנציח את מורשת דבורה עומר, ולתת דחיפה לענף"

היום (ה'), בפתיחתו החגיגית של חודש הקריאה לשנת 2014, הוכרזו בטקס רשמי הזוכים בפרס שרת התרבות והספורט לספרות ילדים ונוער על שם דבורה עומר , שנערך במרכז "נא לגעת" ביפו במעמד שרת התרבות והספורט, לימור לבנת, בשיתוף גלי צה"ל. עוד השתתפו בטקס שאותו הנחתה ירדן בר-כוכבא: נורית גלרון, שלמה גרוניך, ישראל גוריון ורוני דלומי. חברי ועדת הפרס הם פרופסור יעל דר, ד"ר סלינה משיח, ציפי גון גרוס, עומר לחמנוביץ, וכן ורד מוסינזון, אחותה של דבורה עומר, כמשקיפה.

 

לתוכנית המלאה של חודש הקריאה ולהרשמה לטיולים בעקבות סופרים

 

פרס לספר הילדים והנוער המושאל ביותר, הוענק לסופר אורי אורלב על ספרו "האי ברחוב הציפורים", שזכה ל-616 השאלות בספריות ברחבי הארץ.

 

בפרס מפעל חיים לספרות ילדים זכתה הסופרת נורית זרחי, שכתבה מאז שנות ה-60 כ-200 ספרים לילדים, שירה ופרוזה כאחד. על פי נימוקי השופטים סיפוריה ניחנים כולם ב"פואטיקה ייחודית, והם מלאי תעוזה, הומור, ואמת פנימית בלתי מתפשרת. ספרי הילדים שלה אינם מצייתים לחוקיות מוכרת ומוסכמת: לא מבחינת הז'אנר, לא מבחינת מהלך העלילה, הדמויות, התפקידים הניתנים להן, ואף לא מבחינת השפה.

 

לימור לבנת עם זוכי פרס דבורה עומר (צילום: רפי דלויה) (צילום: רפי דלויה)
לימור לבנת עם זוכי פרס דבורה עומר(צילום: רפי דלויה)

"כמו בחלום, גם יצירותיה ניתנות לפרשנויות רבות ושונות, וכוחן טמון דווקא במתח שבין הפרשנויות האפשריות הללו. זרחי, ביצירתה את ההפרדה הנוקשה שבין כתיבה לילדים וכתיבה למבוגרים, בדברה, ברוב יצירתה בהרבה גילים ואל הרבה גילים בו זמנית. על כל אלה, ראויה זרחי לפרס על מכלול יצירתה לילדים".

 

בפרס מפעל חיים לספרות נוער זכתה הסופרת והמשוררת לאה נאור, שתורמת, מלווה ומעצבת מזה חמישה עשורים את עולם התרבות של ילדי ישראל. שיריה, תרגומיה והמחזות שחברה לילדים צעירים, הפכו לנכסי צאן ברזל של תרבות הגיל הרך, ולחלק בלתי נפרד מתרבות חדר הילדים.

 

"קולמוסה של לאה נאור לא קיפח גם את בני הנעורים. נאור חברה ביוגרפיות לבני הנוער, תוך שהצליחה להתניע את סקרנותם ואת התלהבותם, מבלי שתוותר על דיוק היסטורי, ומבלי שתיפול במכשלת הדידקטיות", מסרו השופטים. "בנוסף היא תרגמה בווירטואוזיות מספרות הילדים הקלאסית העולמית, והיטיבה לפנות אל הילדים גם דרך שפת המדיה הוויזואלית: הטלוויזיה והתיאטרון. בתחום זה יצרה סדרות טלוויזיה ומחזות זמר, המלווים דורות של ילדים, השבים וקוראים בהם כספרים.

 

פרס לספרות לילדים הוענק לסופרת דפנה בן צבי על ספרה "זוזי שמש", שמשרטט באגביות מבורכת וללא סירבול, את דמויותיהן של שתי גיבורות מנוגדות - "זוזי" ו"שמש". בן צבי ניתבה את הניגודיות שבין הדמויות למסלולים של אהבה, השלמה והתאמה, וכך יצרה ספר שובה לב על הדדיות, ערבות, התגייסות לעת צרה וחברות כערך עליון - שאינו תלוי מין או גזע, ואינו עומד למבחן גם ברגעים קשים.

 

"כתיבתה של בן צבי חפה מדידקטיות, משלבת הומור דק, חריזה מקורית, דרמה מדודה וקתרזיס מחושב, שמותאמים ביד אמן למשלב הרגשי של קוראי הגיל הרך", נימקו השופטים. "ייחודו של הספר בכך שהוא סומך על קוראיו הקטנים הן ביכולת האהבה שלהם והן ביכולת ליהנות מקריאת סיפור אלגורי, המתאר את הכלת הזולת כתנאי לאהבת אמת".

 

פרס לספרות לנוער הוענק לסופרת שהם סמיט על ספרה "האגדות שלנו - אוצר האגדה העברית לילדים". "הספר הוא מופע מרשים של הנגשת מורשת התרבות היהודית, כפי שהיא משתקפת באגדות חז"ל, במשלים ובמדרשים, לילדים ולבני נוער", נימקו השופטים. 

 

"הסופרת שהם סמיט, מזמינה את קוראיה 'לילֵך אצל אגדה' כלשונו של ביאליק, ובכך להצטרף לדורות של קוראים, שמימשו בקריאתם תבנית פואטית קדומה, אשר שמשה מאות בשנים, ערוץ ספרותי מרכזי, לביטוי חופש היצירה, ולאמצעי לשיקוף חיי העם וערגתו לראוי ולטוב.

 

"מבחר האגדות באנתולוגיה שעיבדה שהם סמיט, ממשיך מסורת בת למעלה ממאה שנים, הכוללת מעבדים רבים ובתוכם זאב יעבץ, י"ב לבנר, ח"נ ביאליק, יוכבד סגל, תקווה שריג, רבקה אליצור ודבורה עומר. עיבודה של סמיט, עומד באתגר שהציבו היוצרים שלפניה, ובין מעלותיו וחידושיו יצוינו ההיבטים הבאים: לשון ציורית ורעננה, חידוש, פרשנות אקטואלית המשלבת מסורת בתמורה, פלורליזם והומניזם. אלה הופכים את ספרה של סמיט, לשגריר הרוח ההומניסטית והאוניברסאלית, של האדם באשר הוא אגדה".

 

זוהי השנה הראשונה שבה מוענק פרס שרת התרבות והספורט על שם דבורה עומר ליצירה ספרותית עברית לילדים ולנוער. "אני נרגשת להעניק לראשונה את הפרס ע״ש דבורה עומר, שיהפוך מעתה למסורת, בכדי לשמר את כתיבתה המיוחדת וכישרונה, להנציח את מורשתה וכדי לתת דחיפה לענף ספרות הילדים והנוער", אמרה השרה לבנת בטקס. 

 

"קשה להאמין שחלפה לה שנה מאז נפרדנו מסופרת מחוננת, ייחודית, עטורת פרסים, שזכתה בחייה להיחשב ל'מלכת ספרות הילדים העברית'. דבורה עומר הפליאה לכתוב באופן קולח על דמויות ואירועים מתולדות הציונות והיישוב העברי ולהכניס בתוך גיבוריה חיים של ממש.

היא פיצחה את הקוד הסודי שבאמצעותו הצליחה להיכנס ללבבות ילדים ונוער ולחבר אותם לאתוס הציוני והלאומי. הביוגרפיות הספרותיות-ההיסטוריות שלה נכתבו בדרך מיוחדת ומרתקת ו'בגובה העיניים' של הקוראים הצעירים, כך שגם היום ניתן להזדהות איתם ולאהוב אותם".

 

פרס זה פותח את חודש הקריאה שמתקיים זו השנה החמישית ביוזמת משרד התרבות והספורט, ויימשך עד לסוף חודש יוני בכל רחבי הארץ. נושאו המרכזי של חודש הקריאה השנה הוא "זמן נשים", וזה יצוין במאות אירועי קריאה וספר בשבועות הקרובים. חודש זה נועד לקדם את הקריאה ולקרב את קהילת הספרים, הסופרים והספריות - אל הציבור הרחב.

 

מבין האירועים שיתקיימו בחודש הקריאה: 45 אירועי "תיקון ליל שבועות" בספריות הציבוריות, 29 אירועי "מחווה לסופר בעירו", 49 אירועי "קפה ספרותי", 40 "טיולים בעקבות ספרים וסופרים", וכ-100 ירידים לילדים והצגות בספריות הציבוריות. כמו כן, אירועי "זמן נשים", יצוינו בסינימטקים, במוזיאונים ובספריות השונות ברחבי הארץ.

 

בין משתתפי האירועים: אשכול נבו, יוכי ברנדס, אמונה אלון, אתגר קרת, ליהיא לפיד, מאיר שלו, יוסי אלפי, שולמית לפיד, קובי אריאלי, נאוה מקמל עתיר, נועה ירון, גיל חובב, גיל קופטש, נילי אשורוב, שולי קורן, דב אלבוים, עירית לינור, שהרה בלאו, סייד קשוע, פסקל ברקוביץ, צופית גרנט, שרה ב"ק, אריאל הורביץ, יהודית רותם, אתי אנקרי, בלהה בן אליהו, מירון ח' איזקסון, נתן סלור, רוחמה רז, אלון אוליארצ'יק, קורין אלעל, נאווה סמל, אמיר גוטפרוינד, אסף ענברי, דודי לוי, ענת הררי, נעה ידלין, שושי ברנר, יעל נאמן, אלון חילו גלית חומסקי, ריקי בליך, דנה ברגר, תמר גלעדי, מיקה קרני, ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
דבורה עומר. חמישה זוכים משיקים השנה את הפרס על שמה של הסופרת האהובה
צילום: אביגיל עוזי
לאתר ההטבות
מומלצים