שתף קטע נבחר

ההסתדרות נסוגה: לא תסמן מועמדים מראש

לאחר שנים שבהן הבחירות לוועדים ברשויות המקומיות בוצעו כשכל מצביע ניגש לקלפי עם טופס שכלל רשימת מועמדים מסומנת מראש - נאלצה ההסתדרות לאפשר לעובדים להצביע באופן חופשי. הסיבה: עתירה שהוגשה לרשות השיפוט של ארגון העובדים. "עובדים פחדו להסתבך עם הוועד המכהן שעמד בכניסה לקלפי והצביעו לפי טפסים שחולקו מראש או נמנעו מהצבעה בכלל", אמר האיש שהצליח לשנות את השיטה

זמן קצר לאחר מינוי של אבי ניסנקורן ליו"ר ההסתדרות בתהליך שעורר ביקורת בטענה שקיבל את התפקיד בירושה מקודמו - צפויות להתקיים בשבועות הקרובים הבחירות לוועדי העובדים של הרשויות המקומיות - אך הפעם עם כללים אחרים: בוטל הנוהג שבו טפסי ההצבעה שמחולקים למצביעים, כוללים רשימת מועמדים מסומנת מראש. הסיבה: עתירה שהוגשה לרשות הסתדרות בעניין ושקיבלה השבוע תוקף של פסק בורר.

 

 

ועדי העובדים ברשויות נבחרים על ידי העובדים עצמם, שבמהלך יום עבודתם ניגשים אל הקלפי במקום העבודה ומצביעים. מכיוון שהוועד מורכב מכ-20 חברים, שיטת הבחירות היא כמו בפריימריז: כל מצביע אמור לסמן באופן עצמאי את בחירתו, מתוך כל עשרות המועמדים. בפועל, כאמור, התקיים נוהג של עשרות שנים, במסגרתו חילקו למצביעים טפסי הצבעה עם רשימות מועמדים מסומנות. 

 

העתירה הוגשה נגד ועדת הבחירות לוועד עובדי עיריית פתח-תקווה, יו"ר ועדת העובדים היוצא ויו"ר מרחב ההסתדרות בתל-תקווה. במהלך הדיון הציע הבורר, עו"ד מיכאל קמפינסקי, פשרה לפיה המשיבים יסכימו, ששיטת הבחירות תשתנה כבר בבחירות הקרובות, שיתקיימו ביום שלישי הקרוב (27 במאי) בעיריית פתח-תקווה. הפעם, המצביעים יסמנו את בחירתם רק מאחורי פרגוד הקלפי, ותיאסר חלוקה של טפסי הצבעה מסומנים.

 

"האנשים יקבלו את הדף עם החותמת של ועדת הבחירות רק כשהם נכנסים לקלפי וכל הסימון יהיה בקלפי, גם אם זה ייקח יותר זמן", הציע. "הרי אנחנו לא בודקים מאחורי הפרגוד, אדם יכול לבוא עם הרשימה שלו מהבית ולהעתיק שמות. הוא לא צריך לזכור בעל פה. הרי אנחנו לא מצלמים את מי שנמצא מאחורי הפרגוד ולא בודקים אותו".

 

שלושה ימים לאחר מכן, התקיים דיון נוסף שהסתיים בפשרה, לפיה כל עובד שמגיע להצבעה, יתבקש לסמן בעצמו בתוך הקלפי את המועמדים שהוא מוצא כראויים לייצגו בארגון העובדים.

 

"נוהל אנטי דמוקרטי"

"מדובר בנוהל אנטי דמוקרטי שהתקיים במשך 40 שנה בעירייה", אומר דני שבתאי, מי שהגיש את העתירה ומתמודד בבחירות הקרובות. "במשך 15 שנה, 100% מחברי הוועד היו של אותה רשימה מכהנת. הטפסים חולקו ב"שיטת הבלוק", לפיה כל חברי הוועד כבר סומנו על טופס ההצבעה. לא הייתה למתמודדים מרשימות אחרות שום דרך להיכנס לוועד במשך שנים, לכן הגשתי את העתירה".

 

מדוע במשך שנים העובדים הסכימו להצביע באמצעות הטופס החתום מראש ולא התעקשו למלא את המועמדים בהם הם מעוניינים לבחור?

 

"עובדים פחדו להסתבך עם הוועד המכהן ולכן צביעו לפי טפסים שחולקו להם מראש. אם הם היו עומדים מאחורי הקלפי ומסמנים את כל 20 המועמדים שרצו לבחור, הם היו מתעכבים  יותר מדי זמן מאחורי הפרגוד. כך חברי הועד המכהן ידעו שהם בעצם מסמנים את בחירתם באופן עצמאי ולמעשה מתנגדים לוועד המכהן. הדבר השני שהם יכלו לעשות הוא פשוט להימנע מלהגיע להצביע ולכן, אחוזי הצבעה לבחירות לוועד עמדו רק על 50%".

 

מדוע עד היום לא שונתה השיטה? "עובדים מפחדים להסתבך עם ועד מכהן", מסביר עו"ד דן פרטוש, שייצג את שבתאי בעתירה ביחד עם עו"ד יעקב פרטוש. "הוועד אמור לייצג אותם בחילוקי דעות לגבי שכר מול המעסיק ומול הסתדרות העובדים הכללית החדשה, ולרוב הם לא רוצים להיות מסומנים כאופוזיציה לוועד".

 

מדוע לא פניתם לבית הדין האזורי לעבודה שהוא בסמכות שיפוטית מקבילה?

 

"מפאת לחץ הזמנים ולאור הבחירות שמתקיימות בעוד מספר ימים".

 

מה המשמעות של פסק הבוררות הזה?

 

"במהלך הדיונים בעתירה, הביע הבורר את עמדתו הברורה באשר לאי שביעות רצונו מהנוהג הקיים. בעקבות עמדתו זו, הסכימו ארגון העובדים וההסתדרות לשנות את הנוהג. הבורר רמז מספר פעמים שעדיף להסתדרות שהוא לא יכתוב פסק בורר רשמי בעניין ושהעניין יסתיים בפשרה לאור אי שביעות רצונו מהנוהג.

 

"בהסתדרות העדיפו שלא יצא פסק בורר רשמי והסכימו לשנות את שיטת הבחירות מתוך פשרה ומבלי להודות בכל טענה שהיא. ברור לגמרי שמדובר בהליך שאינו דמוקרטי ובבחירות סרק. מבחינה זו, מרשי הוא אדם אמיץ שהעיז ללכת נגד השיטה ולעתור כנגד פעילות הוועד המכהן. מרבית העובדים לא מעיזים לעשות זאת".

 

מצביעים כמו רובוטים

בפשרה עליה חתם הבורר, נקבע, כי "הבחירות ייעשו בדרך של מסירת מעטפה ופתק הצבעה ריקים וחתומים על ידי ועדת הקלפי לכל בוחר, אשר יסמן את השמות מאחורי הפרגוד בלבד. לא יאושר כל שימוש בפתקי הצבעה שונים מלבד מאלו וכל פתק לא חתום על ידי ועדת הבחירות ייפסל מיידית. ויודגש, כי במועד ההצבעה לא יוחתם בקלפי כל טופס מסומן ו/או לא מסומן אשר יוכנס על ידי בוחר".

 

שבתאי קרא לכל העובדים ברשויות המקומיות, בחברת החשמל ובחברת הנמלים, לצאת נגד השיטה ולקיים את הבחירות בצורה דמוקרטית. "אין מה לפחד מוועדי עובדים וניתן להשתמש בעמדה הברורה של הבורר כתקדים", אמר.

 

"לא ייתכן שבשל מצוקת העובדים והפחד שלהם מהתנכלות של הוועד, יונצח הליך לא דמוקרטי", הוסיף שבתאי. "המצב שהיה עד היום, בו עובדים נכנסים כמו רובוטים מאחורי הפרגוד ומשלשלים טופס הצבעה מסומן מראש מבלי אפשרות לשנות אותו, לא מכובד ולא דמוקרטי. אין סיבה לקיים בחירות אם העובדים לא באמת יכולים לבחור בהן".

 

"לדעתי ההסתדרות חיכתה שמישהו יעשה את הצעד הזה ויגיש עתירה בעניין, כדי לשנות את השיטה. אני מאמין שההסתדרות מקבלת את המהלך בזרועות פתוחות. ייתכן שבשל חוסר רצון להתמודד חזיתית עם הוועדים הגדולים, הם חיכו למישהו שיגיש עתירה בעניין. כולי תקווה שהמהלך הזה יוביל לשינוי בכל הארץ".

 

מהסתדרות המעו"ף נמסר בתגובה: "מדובר בעניין פנימי של עובדי עיריית פתח תקווה. הרשימות הרצות לבחירות הסכימו לפשרה בינם לבין עצמם. החשוב הוא שהבחירות יתקיימו במועדם בהליך תקין ובאופן דמוקרטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עיו"ר ההסתדרות היוצא, עופר עיני (מימין) והנכנס, אבי ניסנקורן
צילום: ירון ברנר
צילום: ליאור שמחי
עו"ד דן פרטוש
צילום: ליאור שמחי
צילום: יח"צ
דני שבתאי
צילום: יח"צ
מומלצים