שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA, AP

למרות הניצחון הבטוח, א-סיסי דואג לאחוזים

שר ההגנה לשעבר של מצרים יודע שישיג ניצחון מוחץ בבחירות לנשיאות שיחלו מחר, אך דואג מהחרם של "האחים המוסלמים" ומשיעור הצבעה נמוך שיפגעו בלגיטימיות שלו. "הצלחה עבור א-סיסי תיחשב אם ישיג יותר מ-50%"

הישורת האחרונה על הנשיאות במצרים: סקר שנערך בימים האחרונים על ידי המרכז המצרי למחקרי דעת קהל במצרים מעניק לשר ההגנה היוצא, הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי, 76 אחוזי תמיכה בבחירות לנשיאות שייערכו ביום שני ויימשכו יומיים.

 

סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

לעומת זאת, מועמד השמאל חמדין סבאחי זוכה לשני אחוזים בלבד. הנתון הזה מצטרף כבר לנתון רשמי שהתקבל מההצבעה שנערכה מעבר לים, ובה זכה א-סיסי ל-94.52% מהקולות. על רקע אותם נתונים, נראה שהקרב כעת הוא לא על מה שמסתמן כניצחון צפוי עבור הגנרל, אלא על אחוזי ההצבעה שיהיו משמעותיים ביותר מבחינת מתן לגיטימיות למנצח, ובייחוד אם זה יהיה א-סיסי.

 

בסביבתו של שר ההגנה לשעבר, שהוביל את המהלך להדיח את נשיא מצרים ואיש האחים המוסלמים מוחמד מורסי, צריכים בכל זאת לדאוג. השבוע פרסם המנהיג הרוחני של "האחים המוסלמים", השייח יוסף אל-קרדאווי, פסק הלכה שקורא להחרים את הבחירות.

יש גם מי שמתנגד. השחתת כרזה של א-סיסי (צילום: AP) (צילום: AP)
יש גם מי שמתנגד. השחתת כרזה של א-סיסי(צילום: AP)

"אני נגדך". מתנגדת לא-סיסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"אני נגדך". מתנגדת לא-סיסי(צילום: רויטרס)

כמות התומכים לשר ההגנה לשעבר גדולה יותר. תומך נלהב בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
כמות התומכים לשר ההגנה לשעבר גדולה יותר. תומך נלהב בקהיר(צילום: AP)

אל-קרדאווי, השוהה בקטאר ומבוקש למשפט במצרים, קבע כי הבחירות אינן לגיטימיות משום שהנשיא מבחינת "האחים המוסלמים" הוא עדיין מוחמד מורסי. על רקע הקריאות לחרם, ועדת הבחירות העליונה במצרים מתגייסת בימים האחרונים לטובת המשימה למנוע את החרם. בתקשורת המצרית הושמעו איומים מפי בכירים בוועדה, שלפיהם מי שיחרים את הבחירות ללא הצדקה ייקנס ואף יעמוד לדין.

 

בקרב הזרמים החילוניים, שלא משדרים על אותו גל עם הקמפיין של א-סיסי, הושמעה ביקורת על המהלך של ועדת הבחירות. "אלה ניסיונות לחזר אחר המשטר הבא שיעלה לשלטון וזהו מהלך לא דמוקרטי", אמר אחמד דראג', בכיר במפלגת א-דוסתור שהוקמה על ידי ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית לשעבר ומועמד בעבר לנשיאות, מוחמד אל-בראדעי. בכיר במפלגה המהפכנית "מחר המהפכה" הגדיר את האיום כ"מנוגד לחוקה החדשה".

 

א-סיסי שואף לאחוזי הצבעה גבוהים

החוקה, שאושרה בחודש ינואר ברוב מוחץ של 98 אחוזים, הייתה למעשה המבחן הראשון של א-סיסי בדרך לארמון הנשיאות על רקע הלחץ הציבורי שהופעל עליו להתמודד בבחירות. באותה עת לא היה ספק שהחוקה, שהחזירה את המושכות לידי הצבא אחרי אישור החוק האיסלאמיסטי בימי מורסי, תאושר. עם זאת, השאלה הייתה מה יהיו אחוזי ההצבעה, כי התמיכה הייתה צפויה. הסיבה שלא-סיסי יש ממה לדאוג באה לידי ביטוי באחוזי ההצבעה על החוקה שעמדו על 38.6% בלבד, דבר שעלול לחזור גם בקלפיות שייפתחו מחר.

 

מה שעמד לטובתו של השלטון הזמני ושל א-סיסי הוא ההשוואה המתבקשת לעומת אחוזי ההצבעה על חוקתו של מורסי לפני שנתיים שעמד על 63.8% בלבד. הנתון של 98%, שאותו הגדירו כאחוזי ההצבעה הגבוהים ביותר שנרשמו במשאל עם מהסוג הזה אי פעם, היווה משנה תוקף וחיזק את הלגיטימיות של השלטון ושל א-סיסי כמובן.

זה שבא וזה שהודח. א-סיסי ומורסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זה שבא וזה שהודח. א-סיסי ומורסי(צילום: רויטרס)

עיתונאי מצרי שעוקב מקרוב אחר המתרחש אמר בשיחה עם ynet כי "אחוז ההשתתפות הגבוה הוא אינדיקציה מצוינת להצלחה של הבחירות בייחוד על רקע החרם שהכריזו עליו 'האחים המוסלמים', מפלגת 'מצרים החזקה' ו'תנועת 6 באפריל החילונית'". לדבריו, הצלחה עבור א-סיסי תיחשב אם ישיג יותר מ-50 אחוזים. "הציפיות הן שזה יעמוד על 60 אחוזים", שיער העיתונאי.

 

בשנת 2012 נערכו הבחירות הראשונות לאחר עידן חוסני מובארק שהיו יצריות ומותחות הרבה יותר מהבחירות הקרובות. בסיבוב הראשון, שכלל מועמדים רבים, הגיעו 23.67 מיליון אזרחי מצרים מתוך כמעט 51 מיליון ושיעור ההצבעה עמד על 46.42 אחוזים.

 

מי שעלו לסיבוב השני היו מועמד האחים המוסלמים מוחמד מורסי שגרף 24.77 אחוזים מהקולות, ולמקום השני הגיע ראש ממשלת מצרים האחרון בתקופת מובארק, אחמד שפיק, שזכה ב-23.66 אחוזים מהקולות.

 

בסיבוב השני כבר עלה שיעור ההצבעה ל-51.85 אחוזים, ומורסי הצליח להתגבר על שפיק העקשן כשגרף 51.73 אחוזים וניצח בפער של כ-3.5 אחוזים.

 

תשומת לב לכל המגזרים במצרים

כדי להשיג את הלגיטימיות המתבקשת יהיה על א-סיסי לחצות גם את רף אחוזי ההצבעה וגם את רף אחוזי התמיכה מהבחירות הקודמות, בייחוד שיש עוד קבוצה בתוך העם המצרי שנאחזת בלגיטימיות של הנשיא הקודם.

 

באופן טבעי, א-סיסי זוכה לתמיכה בציבור היותר חילוני במצרים וגם מצד תנועת "תמרוד" שהובילה את המחאות נגד מורסי ב-30 ביוני אשתקד שסחפו מיליונים לרחובות. דבר נוסף שיכול לעודד את א-סיסי הוא התמיכה הפומבית במועמדותו שהעניקה לו המפלגה הסלפית "א-נור", שהייתה שותפה להדחת מורסי. מפלגת "א-נור" זכתה במקום השני בבחירות האחרונות לפרלמנט אחרי "האחים המוסלמים" ותמיכתה חשובה משום שהיא מקנה לא-סיסי תמיכה בעלת צביון איסלאמי בייחוד על רקע יחסיו העכורים של הגנרל עם רוב הזרמים האיסלאמיסטיים עקב הדחת מורסי.

 

קבוצה נוספת שא-סיסי מחזר אחריה ועשויה לעבוד לטובתו בבחירות היא המיעוט הקופטי במצרים וגם הקופטים שמצביעים מחוץ למדינה. בחודש אפריל דאג א-סיסי לברך באופן אישי את הפטריארך של הכנסייה הקופטית תאודורוס לרגל חג הפסחא. גם בראיונותיו האחרונים א-סיסי דואג להביע הזדהות עם הקופטים שסבלו לאורך השנים מלא מעט רדיפות.

 

על פי ההערכות במצרים, בסביבות עשרה אחוזים מהאוכלוסייה הם קופטים. בבחירות 2012 שיעור ההצבעה שלהם לא היה גדול, אך בעקבות תקופת מורסי והחוקה האיסלאמיסטית והדחתו, שינו בכנסייה הקופטית כיוון והחליטו להיות מעורבים יותר פוליטית. זהו ההסבר להצהרה הפומבית והחריגה של בכירי הכנסייה כי הם תומכים בקמפיין של א-סיסי.

 

מה שכמובן עשוי לעמוד לרעתו של א-סיסי הוא החרם והצבעת המחאה של חלק ניכר מהזרמים האיסלאמיסטיים ובראשם "האחים המוסלמים" ובמקביל גם של חלק מהפלגים החילוניים כמו תנועת ה-6 באפריל שלקחה חלק בולט גם במהפכת ה-25 בינואר 2011, מהפכה שהובילה להדחת מובארק, וגם בהפגנות נגד מורסי בקיץ אשתקד. דבר זה עשוי להוריד את אחוז ההצבעה באופן ניכר.

 

במקביל, קיים חשש בקרב השלטון מפיגועי טרור ומהומות דמים ביוזמתם של "האחים המוסלמים" ופעילי ג'יהאד קיצוניים, מה שעשוי לגרום למצביעים להימנע מהגעה לקלפי, ולכן מנגנוני הביטחון נמצאים כבר מעכשיו בכוננות שיא כדי למנוע כל אירוע חריג שיוכל לשבש את הבחירות.

 

בשלב זה, א-סיסי לא מופיע באופן פומבי בפני הציבור ככל הנראה מחשש לפגיעה בו, מה שגם כן יכול להשפיע לרעה מבחינת שלהוב תומכיו ועידודם ללכת בהמוניהם לקלפי. א-סיסי מנהל בינתיים את קמפיין הבחירות שלו באמצעות ראיונות טלוויזיוניים שבהם הוא גם מספר בהרחבה על הניסיונות להתנקש בו בחודשים האחרונים אחרי הדחתו של מורסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הנשיא הבא? הגנרל א-סיסי
צילום: AFP
מומלצים