שתף קטע נבחר

נשיא אוקראינה: "מעוניין להיפגש עם הרוסים"

אחרי שניצח בבחירות מרגיע פורושנקו את הרוחות ומכוון לפגישה בחודש הבא: "מקווה שרוסיה תתמוך בייצוב המשבר". רוסיה בתגובה: "מוכנים לדיאלוג"

עוד לפני התוצאות הרשמיות, נשיא אוקראינה הבא כבר מאותת שהוא מעוניין בהנמכת גובה הלהבות ובשיתוף פעולה עם רוסיה : הבוקר (א'), יממה אחרי הבחירות, שבמהלכן הצהיר על מחויבותו להתקרב למערב, אמר המנצח פטרו פורושנקו כי הוא מקווה להיפגש עם ההנהגה הרוסית כבר במחצית הראשונה של חודש יוני. לדבריו, מעורבות של מוסקבה היא חיונית לשם חידוש היציבות באזוריה המזרחיים של אוקראינה. "אני מקווה שרוסיה תתמוך במאמצים להתגבר על המשבר", אמר.

 

 

עם זאת הוסיף פורושנקו שהוא ישתמש בכל אמצעי חוקי להבטיח את חזרתו לשלטון אוקראיני של חצי האי קרים, שסופח לרוסיה בעקבות משאל עם אחרי פרוץ המשבר.

פורושנקו אחרי הניצחון. נדבר אם הבדלנים יניחו את נשקם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פורושנקו אחרי הניצחון. נדבר אם הבדלנים יניחו את נשקם(צילום: רויטרס)

בתגובה לדבריו המפויסים של פורושנקו אמר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שמוסקבה תהיה מוכנה לדיאלוג, אבל הזהיר את השלטון החדש בקייב לא לנקוט פעולות אלימות נגד הבדלנים הפרו-רוסים במזרח המדינה. "כפי שהנשיא פוטין אמר יותר מפעם אחת, אנחנו מוכנים לדיאלוג", אמר.

 

לברוב הוסיף: "בהתחשב בהבעת הנכונות, שאותה אנחנו מעריכים, אנו מוכנים לבסס שיח הוגן ופרגמטי סביב כל ההסכמים בינינו, כולל אלה הקשורים בשוק הגז". בכך כיוון לברוב לחוב של אוקראינה לרוסיה בסך 3.5 מיליארד דולר בגין אספקת גז.

 

גם גרמניה התייחסה באופן רשמי ליחסים העתידיים בין השלטון החדש בקייב לבין מוסקבה. דוברה של הקנצלרית אנגלה מרקל אמר שרוסיה יכולה לסייע לאוקראינה לייצב את היחסים עם השלטון הנבחר.

 

פורושנקו מדגיש: לא אפגש עם טרוריסטים 

לפי מדגם שנערך אתמול באוקראינה זכה פורושנקו בן ה-48 ב-55.9 אחוזים מהקולות, וניצח את יריבתו יוליה טימושנקו, ראש הממשלה לשעבר, שנשארה הרחק מאחור עם 12.9 אחוזים. אם הפער אכן יישמר לא יהיה צורך בסיבוב נוסף.

 

הבחירות לנשיאות נערכו על רקע המשבר החריף עם רוסיה, שבא לידי ביטוי במשבר בחצי האי קרים ובעימותים האלימים במזרח המדינה בין השלטון לבין הבדלנים הפרו-רוסים. ההכרזה של פורושנקו על אודות רצונו להיפגש עם ההנהגה הרוסית מפתיעה, מאחר שרק אתמול הכריז שיצעד לקראת שילוב עם אירופה - בהתאם לתקוותיהם של רבים ממצביעיו.

 

הסערה במדינה החלה בפברואר האחרון, עם הדחתו של הנשיא ויקטור ינוקביץ', שניסה להוביל את המדינה למעמד של מעין מדינת חסות רוסית. מאז הדחתו התעורר העימות האלים במזרח המדינה בין הצבא לבין חמושים פרו-רוסים, וההשפעה של הכאוס שם באה לידי ביטוי גם בבחירות השבוע: המיליציות השולטות על כמה ערים מנעו מאזרחים להשתתף בהצבעה.

 

בדברים שאמר הבוקר חזר פורושנקו על נכונותו להידבר עם הבדלנים הפרו-רוסים שיניחו את נשקם, אבל הדגיש שלא יפגוש "טרוריסטים" המאיימים על ביטחון המדינה. שר החוץ הרוסי לברוב לא התייחס באופן ישיר לסוגיית הלגיטימיות של הבחירות, ולעובדה שנמנעה ההצבעה מאזרחים במזרח המדינה, אך הוא רמז כי "הקמפיין לא נוהל ללא בעיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
הנשיא בא, פטרו פורושנקו
צילום: gettyimages
צילום: AFP
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב
צילום: AFP
מומלצים