שתף קטע נבחר

רגישות ללקטוז או אלרגיה: חג שבועות בלי כאב בטן

רבים הסובלים מרגישות ללקטוז שמתבטאת בכאבי בטן לאחר צריכת חלב ומוצריו, מגיעים לחג השבועות הרווי מאכלי חלב בבעיה אמיתית. מה באמת גורם לכאבי הבטן ולנפיחות, מה ההבדל בין רגישות ללקטוז לבין אלרגיה למאכלי חלב ואיך להימנע מהתופעות המעיקות

כאבי בטן, שלשול, גזים, נפיחות וזו רק רשימה חלקית. זה מנת חלקם של הסובלים מרגישות ללקטוז ושותים חלב או מוצריו. שירלי קטרון, תזונאית ורוקחת סופר-פארם מסבירה כי התופעה מתבטאת בחוסר יכולת לעכל או לפרק את הלקטוז - שהוא הסוכר בחלב.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

היא מסבירה כי בדרך כלל התופעה נובעת ממחסור באנזים בשם "לקטאז", הנמצא במעי הדק. חוסר באנזים זה הנו מולד או שרמתו יורדת עם הגיל, והתוצאה היא שסוכר החלב, הלקטוז, כאמור אינו מתעכל ונותר בשלמותו במעי.

  

כשהלקטוז מגיע אל המעי הגס, חיידקי המעי מפרקים אותו ובתהליך נוצר גז מימן, שהוא זה שגורם לתופעות הכל כך לא נעימות ומכאיבות לאחר צריכת חלב או מוצרים המכילים חלב.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

לקראת המדורות: איך לטפל בכוויות וחתכים?

דיאטה לפני הקיץ: איך להגיע למשקל בריא

הזעת יתר: מי סובל מכך ואיך לטפל בבעיה?

  

קטרון מסבירה כי יש רמות שונות של אי סבילות ללקטוז. אנשים מסוימים יחושו רק מעט נפיחות וגזים, ואחרים ירוצו מיד לשירותים. כמו כן חשוב לדעת כי מוצרי החלב שונים ברמת הלקטוז שהם מכילים.

 

מהם הגורמים לתופעה?

קטרון מסבירה כי הגורמיםלכך לא באמת ברורים. "זה יכול להגיע פתאום באמצע החיים בלי סיבה ברורה. לעתים יש ירידה בכמות הלקטאז המיוצרת בגוף, והתוצאה היא רגישות ללקטוז.

 

הבדיקה כדי לגלות האם מדובר ברגישות היא בשיטת האלימינציה. בהתחלה מוציאים מהתפריט כל דבר שמכיל לקטוז, ואז מתחילים ומוסיפים לאט לאט. ניתן להוסיף בדיקות מכבדה נוספות שיאששו את האבחנה.

 

מה ההבדל מאלרגיה?

לדברי קטרון מדובר בהבדל מהותי. "אם אתם אלרגיים לחלב, תהיה תגובה אלרגית לחלב שיכולה להתבטא בכל מיני צורות. כמו למשל, שלשולים, כאבי בטן חזקים, קשיי נשימה, פריחה בעור ואפילו הלם פיזיולוגי העלול להסתיים במוות. בדרך כלל אלרגיה כזו נפוצה אצל תינוקות וזה פחות נפוץ בגילאים בוגרים יותר", היא אומרת.

 

הטיפולים שיעזרו

לא להימנע ממוצרי חלב: אם אין בעיה מיוחדת. בעיקר בשל הסיבה שמוצרי חלב הם מקור טוב לסידן.

 

לבדוק את הסבילות למוצרים לפני שאוכלים.

 

לחלק למשך היום כמויות קטנות במשך היום ולשלב עם מוצק אחר, כך לגוף יהיה מספיק זמן לפרק ולעכל את הלקטוז.

 

כדאי להעדיף מוצרי חלב מותססים כמו יוגורט ביו - יש בהם פחות לקטוז.

 

לשים לב למאכלים מעובדים בהם ייתכן לקטוז - כמ למשל, דגני בוקר, מרגרינה וכו.

 

חשוב לדעת כי לפעמים בתרופות  יש לקטוז- אבל אם הרגישות סבירה אז זה לא נורא, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם הרוקח.

 

תוספים: יש תוספים שמכילים את הלקטאז וניתן לקחת אותם לפני ארוחה - על פי המינון המתאים, כמו למשל לקטוקל של אלטמן, לקטאז  של סולגאר ולקטזין. בכל מקרה, לא לקחת ללא ייעוץ רוקחי.

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה באמת גורם לכאבי הבטן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים