שתף קטע נבחר

הלכו 150 אלף דולר: המאכער איבד את הכסף

בני זוג אמריקנים לקחו הלוואה מבנק המזרחי, והשתמשו במתווך לא רשמי שהבטיח להפחית עבורם את החוב לבנק. זה נגמר בבית המשפט

בית משפט השלום בתל אביב נדרש להכריע בתביעה שנסובה על פעילותו של "מאכער" – אדם שהשופט יאיר דלוגין הגדיר בפסק הדין כמי שידוע כמתווך המסייע לחייבים להפחית חובות מול הבנקים. במקרה הזה נתנו בני זוג לנתבע 150 אלף דולר במטרה שיסייע להם להפחית חוב בבנק המזרחי, אלא שהוא איבד את הכסף ולא יכול היה להשיב אותו. למזלם של בני הזוג, הם שמרו מסמכים רבים שסייעו להוכיח את התביעה שהגישו נגדו, והוא חויב לשלם כחצי מיליון שקל.

 

פסקי דין מענייניים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ראשית הפרשה בקשיים כלכליים שאליהם נקלעו ב-2005 בני זוג ישראלים ממרכז הארץ. הם פנו לאחותה של האישה ולבעלה, המתגוררים בארה"ב, וביקשו סיוע כספי. האחות ובעלה נענו ולקחו מבנק המזרחי הלוואה של 160 אלף דולר, שאותם נתנו לקרובי המשפחה המסובכים.

 

כחלק מניסיונותיהם של בני הזוג הישראלים לצאת מהבוץ הכלכלי ולכסות את ההלוואה, ביקש הבעל למכור משק במושב בצרה, אלא שבשל החובות שבהם היה שקוע החל בנק לאומי לפעול לעיקול הנכס. בניסיון למצוא פתרון הופנה הבעל לאדם בשם יעקב קדוש, שהוגדר בפניו כמי שמסייע להפחית חובות בבנקים.

 

קדוש אכן עמד בציפיות: החוב לבנק לאומי הופחת והמשק נמכר תמורת 150 אלף דולר, שאותם ביקשו בני הזוג הישראלים להחזיר לבני משפחתם האמריקנים, כדי שיוכלו לסגור את ההלוואה שלקחו בבנק המזרחי.

 

כאן הסתעפה העלילה: קדוש פנה לבני הזוג האמריקנים ושכנע אותם להעביר לו את הכסף כהלוואה, ובתמורה הוא יפעל להפחתת החוב בבנק המזרחי. אלא שהפעם הוא לא הצליח להביא להפחתת החוב בבנק, וגם טען שאיבד את הכסף כיוון שהלווה אותם לגורם בשוק האפור וזה ברח מהארץ.

 

בדצמבר 2012 הגישו בני הזוג האמריקנים תביעה נגד קדוש בדרישה שישלם 525,980 שקל עבור כיסוי ההלוואה ועוגמת הנפש שנגרמה להם. קדוש טען להגנתו שפעל לפי בקשת בני הזוג הישראלים, ואף העביר להם חלק מהכסף.

 

מצג שווא

בפסק הדין קבע השופט דלוגין שהוא מעדיף באופן ברור את גרסת התובעים, אשר הייתה אמינה וגובתה במסמכים. נפסק כי התובעים העבירו לקדוש את הכספים תמורת התחייבותו להפחית את החוב ולכסות את ההלוואה בבנק מזרחי, אולם במקום לעמוד בהתחייבות, הוא ניסה להרוויח על חשבונם.

 

השופט הוסיף שאלמלא מצג השווא של קדוש, הייתה ההלוואה מכוסה מזמן והתובעים לא היו נאלצים לפתוח בהליכים בישראל. לבסוף חויב הנתבע לשלם לתובעים 474,754 שקל עבור כיסוי ההלוואה, עוגמת נפש והחזר עלויות כרטיסי טיסה לישראל, בתוספת 90% מסכום האגרה ו-45 אלף שקל עבור שכר טרחת עו"ד.

 

עו"ד שוש ריבר העוסקת בדיני בנקאות, מסבירה שחייבים רבים מנסים להפחית חובות באמצעות התקשרות עם מתווכים (מאכערים) המציגים את עצמם כבעלי קשרים. לדבריה, "מומלץ שכל התקשרות שכזו תהיה מלווה בייצוג משפטי ובחוזה מסודר ומקצועי".

 

עו"ד ריבר מדגישה שבכל מקרה עדיף להיעזר בבעלי מקצוע מיומנים שפעולותיהם המקצועיות מכוסות בפוליסת ביטוח, כגון רואה חשבון או עורך דין: "התמזל מזלם של התובעים ועלה בידם להוכיח את טענותיהם. אבל בהיעדר כיסוי ביטוחי הולם, אין כל ודאות שיעלה בידם לגבות את הכספים שנפסקו לטובתם".

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד שוש ריבר עוסקת בדיני בנקאות
  • המגיבה לא ייצגה בתיק
  • ב"כ התובעים: עו"ד יוסי עקיבא
  • הנתבע לא יוצג

פורסם לראשונה 04/06/2014 10:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים