שתף קטע נבחר

לחיות עד 100? אפשרי. 5 מומחים מספרים

לשנות את אורח החיים שלנו כך שהשפעת הגנים תפחת, להימנע מאלכוהול ומניקוטין וגם להאמין במדע שיתקדם אל עבר תרופות שימנעו הזדקנות - צפו בהרצאות הפופולריות של מומחי TED שמסבירות איך נוכל להאריך את תוחלת החיים וליהנות מבריאות טובה בדרך. כתבה שנייה בסדרה

כולנו רוצים להאריך ימים - אבל איך עושים זאת? ואיך מגיעים לגיל מבוגר בבריאות טובה ובאיכות חיים מספקת? המומחים של כנסי TED, שהרצאותיהם זוכות למיליוני צפיות ברשת, מעלים רעיונות שונים המאפשרים למצוא את הדרך להארכת תוחלת החיים:

 

 

מומחי TED דואגים גם לדיאטה:

 

1. איך לחיות עד גיל 100?

מי מדבר? דן ביוטנר, חוקר וכותב בנשיונל ג'יאוגרפיק

 

בקצרה: רק כ-10% מתוחלת החיים הממוצעת מוכתבת מהגנים שלנו וממגבלות ביולוגיות, ו-90% הנוספים מוכתבים מסגנון החיים שלנו. עם זאת, יש בלבול רב לגבי מה שמסייע לנו לחיות חיים ארוכים וטובים. האם אנו צריכים לרוץ מרתון או לעשות יוגה? האם אנו צריכים לאכול אוכל אורגני או טופו?

 

אמנם אי אפשר להאט את קצב ההזדקנות, אבל אפשר ליהנות מיותר שנים ללא מחלות כרוניות כמו סוכרת וסרטן. מחקר בשיתוף נשיונל ג'יאוגרפיק בדק אזורים שבהם תוחלת החיים גבוהה יותר - וגילה מה באמת כדאי לאכול.

 

 

2. הגנים שלכם אינם גזירת גורל

מי מדבר? דין אורניש, פיזיקאי וסופר

 

בקצרה: כשאוכלים בריא יותר, מתמודדים היטב עם לחץ, מתעמלים ואוהבים יותר - אספקת הדם והחמצן למוח גדלה, והמוח גדל במידה ניכרת. דברים אחרים יכולים לגרום לאובדן של תאי מוח: שומן רווי, סוכר, ניקוטין, סמים, אלכוהול ולחץ כרוני. כשמשנים את אורח החיים אספקת הדם לעור משתפרת וכך מזדקנים לאט יותר, העור מתקמט פחות והלב מקבל אספקת דם משופרת.

 

מחקרים עדכניים נותנים לנו הרבה תקווה ואפשרויות חדשות שמוכיחות שהגנים הם רק נטייה מוקדמת, לא גזירת גורל.

 

 

3. זקנה היא רק מחלה - שאפשר לרפא

מי מדבר? אוברי דה גריי, חוקר בתחום ההזדקנות

 

בקצרה: מדוע אנחנו חושבים שהזדקנות היא בלתי נמנעת? הצעירים היום יוכלו ליהנות מטיפולים מאריכי חיים, וישרדו מספיק זמן כדי לחזות בשיפורים משמעותיים בטיפולים האלה - שיעניקו להם 30 או 50 שנה נוספות. נהיה מסוגלים לתקן את הדברים שבני 200 מתים מהם, לפני שהם יהיו בני 200. תוך כמה זמן נזכה לראות את הטיפולים מתממשים?

 

 

4. התגלית שתאריך את חיינו

מי מדבר? סינתיה קניון, ביוכימאית וגנטיקאית

 

בקצרה: היכן שהוא ב-DNA יש גנים המשפיעים על ההזדקנות, ואם נוכל לשנות אחד מהם בניסוי - נוכל אולי להאט את ההזדקנות ולהאריך את תוחלת החיים. בניסוי שנערך בתולעת קטנטנה התגלה שמוטציה שפוגעת בגן מסוים מכפילה את אורך החיים שלה, אך עדיין מאפשרת לה להיות פעילה ופורייה.

 

אם נבצע אותו ניסוי באותה מוטציה בקרב אנשים - האם נזכה לראות אותן תוצאות, והאם נוכל בעקבות זאת לפתח תרופה נגד הזדקנות?

 

 

5. גם למות צריך לדעת

מי מדבר? ג'ודי מקדונלד ג'ונסטון, יזמת

 

בקצרה: כולנו חושבים איך לחיות היטב - אבל איך נגדיל את סיכויינו למות היטב, בתחושת שלווה וביטחון?

 

רצוי לתכנן מראש את הסוף, ככל האפשר, ולתת מענה לשאלות כמו היכן תרצו להיות כשכבר לא תהיו עצמאיים? איזו התערבות רפואית לגיטימית מבחינתכם? מי יוודא שתוכניתכם מתבצעת? מה המילים האחרונות שתרצו לשמוע? אלה רעיונות לא שגרתיים שחשוב לתת עליהם את הדעת.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הגנים הם רק נטייה מוקדמת, לא גזירת גורל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים