שתף קטע נבחר

חוגגים, תומכים וגם קצת מתקוטטים

ביום ראשון שעבר, מצעד התמיכה ״סלברייט ישראל״ התנהל בחגיגיות במורד השדירה החמישית במנהטן

יותר מ-30 אלף איש, ממאתיים אירגונים וקהילות יהודיות שונות, השתתפו השנה במצעד התמיכה השנתי בישראל, שחגג בהזדמנות זו חמישים שנה לקיומו. אל הצועדים הצטרפו גם ראש העיר ביל דה בלסיו, מושל ניו-יורק אנדרו קומו והסנאטור צ׳אק שומר, שנפנפו בדגלי כחול-לבן לקהל ולמצלמות התקשורת. המצעד לווה בהצדעה אווירית בשמי מנהטן, עם מטוסים קלים שהוטסו על ידי טייסים ישראלים.

 

מדברים גם על שלום וגם על צדק (צילום: גילי גץ) (צילום: גילי גץ)
מדברים גם על שלום וגם על צדק(צילום: גילי גץ)

 

מאז ראשית שנות ה-60 מקיימת הקהילה היהודית בניו-יורק מצעד תמיכה במדינת ישראל, אירוע אליו מתכוננת הקהילה היהודית הרחבה במשך חודשים רבים ומאפשר להם לבטא את זהותם שלהם כיהודים אמריקאים על ידי הצדעה למדינה היהודית שמחוץ לאמריקה.

 

לרגל השנה ה-50 לקיומו של האירוע, אישרו הרשויות בניו-יורק לקיים מטס של 30 מטוסים קלים מעל העיר, שהוטסו על ידי טייסי אל-על בהווה ובעבר. מדובר באישור חריג ביותר, שכן מאז אירועי 11 בספטמבר רשויות הביטחון לא נוטות לאשר מטסים שכאלה מעל העיר למעט במקרים יוצאי דופן.


ראש העיר עם הנציגים מישראל (צילום: שחר עזרן) (צילום: שחר עזרן)
ראש העיר עם הנציגים מישראל(צילום: שחר עזרן)

 

ג'ון רסקיי, מנכ"ל הפדרציה היהודית של ניו-יורק אמר: "כבר 50 שנה, עשרות אלפי יהודים, וגם לא יהודים, צעירים ומבוגרים, ולצידם מנהיגי העיר ניו-יורק, צועדים לאורך השדירה החמישית כדי להביע את האהבה והמחוייבות שלהם לעם ישראל ולמדינת ישראל. יום אחד בשנה אנו שמים את כל המחלוקות בצד וצועדים ביחד כדי להעביר מסר אחד ברור: אנו עומדים לצד אזרחי ישראל במאבקם נגד האלימות ובחתירה שלהם לשלום".


 (צילום: גילי גץ) (צילום: גילי גץ)
(צילום: גילי גץ)

 

המצעד אמור לשדר לעולם מסר של אחדות יהודית ותמיכה בישראל, אבל מאחורי הקלעים, בתוך הקהילה היהודית עצמה, האחדות פחות אחידה. במהלכים הפוליטיים המקדימים את המצעד, מתברר מי נחשב כאינסיידר ומי מוקצה לפי ההנהגה היהודית המופקדת על המצעד – אירגון הגג JCRC. השנה, המצעד היה נושא למחלוקת פנימית עזה בקהילה היהודית, לאחר שקואליציה של אירגונים יהודים המזוהים עם הימין קראו למנוע מכמה ארגונים המזוהים עם השמאל להשתתף במצעד הרשמי. אחד האירגונים שזכו לביקורת הוא הקרן החדשה לישראל (New Israel Fund), המגדיר את עצמו כפרו-ישראל ופרו-שלום ומקצה סכומים נכבדים מהתקציב שלו לעידוד דו-קיום ופעילות מקרבת בין העמים בישראל. אירגוני הימין טענו כי יש להחרים את הקרן החדשה, כי כמה מהאירגונים בהן תומכת הקרן מזוהים עם התנועה הקוראת להטלת חרמים כלכליים על ישראל ולהימנע מהשקעות בחברות אמריקאיות ואחרות הפועלות מעבר לקו הירוק. בקרן החדשה הבהירו כי הם אינם תומכים בתנועה הידועה בשם BDS (Boycotts, Divestments and Sanctions), אבל המתנגדים איימו כי אם אנשי האירגון ישתתפו במצעד, הם יפגינו נגד.


מחרימים את המחרימים. בשולי המצעד (צילום: גילי גץ) (צילום: גילי גץ)
מחרימים את המחרימים. בשולי המצעד(צילום: גילי גץ)

 

בסופו של דבר, הפגנת הנגד המאיימת כללה רק קבוצה קטנה מבית הכנסת על שם אדמונד ג'יי ספרא, באפר איסט סייד, שהניפו כרזות שהצהירו כי ״יהודים לא מחרימים יהודים״, וקראו, באופן פרדוכסלי, להחרים את אותם היהודים שלדעתם מחרימים יהודים אחרים.

 

עוד קבוצות שהפגינו נגד המצעד היו, כבכל שנה, אנשי הקהילה האורתודוכסית האנטי-ציונית, נטורי קרתא, ולצידם התייצבו גם נציגי האירגון Jewish Political Action Committee, שהפגינו נגד השתתפות של אנשי הקהילה ההומו-לסבית במצעד. המפגינים המועטים במקצה זה הרימו את שלטי המחאה שלהם (Adam and Eve, Not Adam and Steve) כך שהשלטים כיסו את פניהם לחלוטין, ורק שוליי הציציות הציצו מתחת לשלטים. לפי דיווחים בעיתון ״הארץ״, המפגינים לא היו יהודים דתיים אלה עובדי יום מכסיקאים שנשכרו במיוחד לצורך ההפגנה ובאותו הזדמנות גם הולבשו בציציות.

 

״בסך הכל, היה זה תענוג אמיתי לצאת ביום יוני יפהפה כזה כדי לחגוג את מדינת ישראל, יחד עם כל מי שחוגג אותה בניו-יורק״, אמר הרב דיוויד רוזן, סגן נשיא הקרן החדשה, ל"ידיעות אמריקה". ״כן, היה קצת רעש סביב הרעיון שקבוצות פרוגרסיביות ישתתפו הבמצעד, אבל אנחנו מתעלמים מזה וממשיכים בחגיגות״. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר עזרן
גם הוא הצדיע. ראש העיר דה בלסיו
צילום: שחר עזרן
מומלצים