שתף קטע נבחר

צילום: אביהו שפירא, EPA, מאיר אזולאי, גיל יוחנן, אבישג שאר-ישוב, ששון טירם, ירון ברנר, ron sachs

דליה איציק מסבירה: כך רכשתי 2 מתוך 3 הדירות שבבעלותי

החשדות והחיסולים בדרך לבית הנשיא מניבים יוזמות חקיקה שנועדו להגביר את השקיפות בהליכי בחירת האזרח מספר 1. בינתיים, המועמדת דליה איציק מגיבה לסימני השאלה סביב נכסיה, מבטיחה לפרסם הצהרת הון וקוראת לכל המועמדים לעשות זאת

כך רכשתי 2 מתוך 3 הדירות שלי: המועמדת לנשיאות המדינה דליה איציק מגיבה בצהריים (יום א') לסימני השאלה סביב הנכסים שבבעלותה, ומפרטת בעמוד הפייסבוק שלה כיצד רכשה שתיים משלוש הדירות שבבעלותה.

 

עוד על המרוץ לנשיאות:

 

ביממה האחרונה נפוצו סימני שאלה בעניין שלוש דירות שבבעלות איציק. היום פרסמה איציק דברים בעמוד הפייסבוק שלה והתייחסה לשתיים מדירותיה. "כמי שמאמינה בחשיבות תפקיד הנשיא ובסמכותו המוסרית, תמיד האמנתי שהנשיא צריך לפעול בשקיפות ולהוות דוגמה", כתבה איציק. "היום הנחיתי את רואה החשבון שלי להכין בעבורי בהקדם הצהרת הון מעודכנת, שאותה אפרסם לציבור במלואה (הצהרת ההון האחרונה שלי מהכנסת היא מ-2012, וכבר הוריתי לכנסת למסור העתק ממנה לכל דורש). אני קוראת לכל המועמדים להצטרף אליי ולפרסם את הצהרת ההון שלהם ואת הצהרת הבריאות שלהם בהקדם האפשרי". יצוין כי לפי שעה, פניית ynet לכנסת בבקשה לקבל את הצהרת ההון של איציק נתקלה בסירוב. לאחר הפרסום בפייסבוק, ביקש יועץ התקשורת של איציק, איתי בן-חורין, להוסיף: "איציק ובעלה חיים עשרות שנים בדירה צנועה שרכשו ב-1992 ב-683 אלף שקל בירושלים".

הסטטוס שהעלתה איציק לפייסבוק ()
הסטטוס שהעלתה איציק לפייסבוק

איציק הוסיפה: "עד להשלמת הנייר הפורמלי, חשוב לי שתדעו שעבדתי כל חיי. כבר בכיתה ד' התחלתי לעזור בכלכלת המשפחה (כיוון שאמי נאלצה לפרנס את שמונת הילדים בעצמה), דרך היותי מורה ועד לתפקידים ציבוריים בכירים בעיריית ירושלים, בכנסת ובממשלה ב-26 השנים האחרונות. בעלי ואני חיים עשרות שנים בדירה צנועה בירושלים. בשנת 2009 רכשנו דירה קטנה ב-923 אלף שקל בעיר, מכסף שפדיתי מקרן ההשתלמות בניהול פסגות שלי ושל בעלי.

 

"בשנה שעברה החלטנו למכור אותה, כדי להשתמש בכסף הזה לרכישת דירה בתל אביב. כדי לבצע את הקנייה, השתמשנו ב-500 אלף שקל שקיבלנו מאביו של בעלי אשר מכר דירה, תיקון בהפרשות פנסיה בגובה 450 אלף שקל, בהלוואה שלקחתי מאחי (כ-750 אלף שקל) ובכל החסכונות של בעלי ושלי (בסביבות מיליון שקל) שחסכנו כל חיינו. לאחר מכן לקחנו מבנק לאומי (סניף רמת גן) משכנתא של 1.9 מיליון, שחלקה יוחזר כאשר נשלים את מכירת הדירה בירושלים (הדירה נמצאת בשלבי מכירה סופיים). כל המסמכים הרלוונטיים יימסרו כמובן במסגרת הצהרת ההון".

 

 (צילום: AP, אביהו שפירא, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, EPA) (צילום: AP, אביהו שפירא, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, EPA)
(צילום: AP, אביהו שפירא, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, EPA)

איציק חותמת את מכתבה כך: "זהו כל הסיפור. כמו רבים מבני דורי אשר עבדו קשה, הגענו ליציבות כלכלית יחסית. אולם העושר הכספי (לא שיש רע בכך) לא עניין אותי, אלא המשך השליחות הציבורית לאורך עשרות שנים. היו שייעצו לי לא 'להגביר את השיח' בנושא, אבל אני מאמינה שלהיפך - אור השמש הוא אכן המחטא הטוב ביותר. כך נהגתי בכל תפקידיי הציבוריים והממלכתיים, וכך אמשיך לנהוג תמיד. כמי שכיהנה כנשיאת המדינה בפועל אני יודעת היטב כי מי שייבחר השבוע להיכנס לבית הנשיא יהיה חייב לחזק באופן מיידי את אמון הציבור במוסד זה. אם אבחר - כך אעשה".

 

חקיקה בדרך

בצל הצעות שבאו גם מכיווון לשכת ראש הממשלה לדחות את ההצבעה, יושב ראש הכנסת יולי אדלשטיין הודיע כי הבחירות לנשיאות יתקיימו ביום שלישי כמתוכנן. לאחר התייעצויות אמר אדלשטיין כי "לא ניתן להתכחש לכך שבאווירה הקיימת הבחירות תהיינה נטולות כל מימד של חגיגיות ומכובדות, אך בחשש כבד מצפונות העתיד, החלטתי להשאיר את תאריך הבחירות המקורי על כנו".

 

בתוך כך, בממשלה ובכנסת כבר עובדים על חוקים חדשים שיהפכו את ההתמודדות הבאה בעוד שבע שנים למלוכלכת הרבה פחות. יו"ר האופוזיציה לשעבר, ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה), הודיעה כי תעלה מחדש את הצעת החוק שלה לחייב נבחרי ציבור להגיש הצהרת הון. גם שרת המשפטים ציפי לבני מסרה כי בכוונה ליזום חקיקה שתוביל לשקיפות בבחירות לנשיאות.

 

ח"כ יחימוביץ' הודיעה כי תגיש מחדש את הצעת החוק שלה המחייבת נבחרי ציבור לחשוף הצהרות הון. יחימוביץ' קוראת למועמדים לחשוף את ההון האישי, הנכסים, מקורות המימון והקשרים העסקיים שלהם.

 

יחימוביץ' וחברי כנסת נוספים אמרו כי באווירה הציבורית הקשה שנוצרה בימים האחרונים יש צורך שנבחרי הציבור ינהגו בשקיפות. "אירועי הימים האחרונים הבהירו עד כמה חיונית בציבוריות הישראלית השקיפות ואני מקווה שהפעם הממשלה תבין זאת ותתמוך בהצעה", אמרה יחימוביץ'.

 

כיום מחויבים חברי הכנסת למסור את הצהרות ההון שלהם לועדת האתיקה בעוד שהשרים מחויבים להפקיד את הצהרות ההון למבקר המדינה. בשני המקרים הצהרות ההון נמצאות רחוק מעיני הציבור שלא יודע מה הוא ההון של נבחריו.

 

"זו הצעת חוק שאני מגישה שוב ושוב כבר כמה שנים", הסבירה יחימוביץ' בשיחה עם ynet. "ובכל פעם היא נתקלת בהתנגדות בלתי מוסברת. מטרתה של ההצעה לחייב חברי כנסת ונבחרי ציבור לפרט את הנכסים שלהם, הדירות, מקורות המימון של הנכסים, הקשרים העסקיים השונים ובאופן כללי הפיכת הונו של נבחר הציבור לשקוף בפני הציבור. זה קיים ברוב מדינות המערב. מדובר בשקיפות הכרחית כדי שהציבור ישפוט אם הנבחר פועל בניגוד אינטרסים".

 

התייחסות לנושא נשמעה היום גם מצד שרת המשפטים ציפי לבני, שדיברה בכנס במרכז לאתיקה שהתקיים במשכנות שאננים בירושלים. "מה שקורה במרוץ לנשיאות אינו מוסיפה כבוד לכנסת ולמוסד הנשיאות", אמרה לבני. "יש מסקנות שצריך לקבל עכשיו לגבי הליך הבחירה והשקיפות של המועמדים".

 

"אני מתכוונת להוביל חקיקה שתקבע כללים ברורים לגבי הנשיאות - לגבי מימון הבחירות, אמצעים, מגבלות למימון, מגבלות לגיוס תרומות, ומעל הכל צריך שקיפות. הגוף הבוחר צריך לדעת את כל המידע בבואו לבחור את המועמד הראוי. גם הציבור הכללי צריך לקבל את המידע החיוני על המועמדים למוסד הנשיאות".

 

לבני הוסיפה: "אזום הקמתו של גוף רלוונטי מיוחד על מנת שהציבור יוכל להעביר אליו מידע שיש ברשותו על מועמדים". היא הדגישה כי "במקרה של נשיא, המבחן לא יכול להיות הרף הפלילי בלבד, כי יש מידת מוסר שהגוף הבוחר והציבור צריכים לקחת בחשבון. רק כך האחריות תוטל לא רק על המועמדים עצמם, אלא גם על אלו שבוחרים אותם".

 

חקירות ופרשות - המירוץ לנשיאות

עד לפני חודש וחצי נחשב השר סילבן שלום (הליכוד ביתנו) לבעל סיכוי גבוה לנצח בקרב, אבל מיד כשהתבררו כוונותיו להתמודד התפוצצה פרשת ההטרדה המינית שבה היה מעורב לכאורה לפני כעשור וחצי. היא הוכחשה על ידו כל העת והחקירה נסגרה, אולם כדור שלג שהולידה הותיר אותו מחוץ למרוץ.

 

קצת לאחר מכן התייצב גם המועמד ח"כ מאיר שטרית (התנועה) מול פרשה משלו: בתקשורת נחשף הסכם סודי שעליו חתם עם אישה שעבדה בביתו כעוזרת בית, ובמסגרתו שילם סכום גבוה כדי להסדיר עמה נושא שפרטיו עד היום נותרו חסויים. הפרשה סביב שטרית, שנחשב מועמד

שוליים וכעת התחזק בעקבות פרישתו של בן אליעזר, גוועה בתוך זמן קצר יחסית.

 

אלא שאז נשלח ל-120 חברי הכנסת סרטון משמיץ – אם כי חלבי יחסית – נגד ראובן ריבלין. גם פרשת הסרטון התאיידה, ולכאורה נשמר השקט לתקופה, אולם בסוף השבוע התפוצצה חקירת ההלוואה שנתן המיליארדר אברהם נניקשווילי לבן אליעזר.

 

ככל שסיכוייו של בן אליעזר גברו בתקופה האחרונה היו בכנסת מי שצפו שהשאלות בנוגע להונו האישי יתפוצצו בעיתוי הכי פחות נכון מבחינתו. ואכן, הוא הוזמן לחקירה ארבעה ימים בלבד לפני שהח"כים הולכים להצביע, ובחלוף יממה הודיע שהוא מחוץ למרוץ. בן אליעזר, שמלבד היותו מועמד מפלגת העבודה זכה גם לתמיכה לא מבוטלת ביתר סיעות השמאל ואפילו היה אמור לגרוף כמה קולות מהקואליציה, זנח את הקרב הפוליטי לטובת הקרב על שמו הטוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
דליה איציק. "הלוואה מאחי"
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים