שתף קטע נבחר

צילום: אביהו שפירא, EPA, מאיר אזולאי, גיל יוחנן, אבישג שאר-ישוב, ששון טירם, ירון ברנר, ron sachs

מאבק על כל קול בדרך לבית הנשיא

המרוץ מגיע לישורת האחרונה והמועמדים נפגשים עם הח"כים על סרט נע כדי לשכנע אותם. בעבודה יאפשרו חופש הצבעה וכנראה גם בש"ס, ביש עתיד נוטים לתמוך בשטרית - שהתחזק גם באופוזיציה - ומרצ עם דורנר. כרגע נראה שרק ריבלין בטוח בסיבוב השני

לראשונה בתולדות המדינה העבודה לא מציגה מועמד לתפקיד נשיא המדינה, בשל פרישתו של ח"כ בנימין בן אליעזר מהמרוץ, ועכשיו חברי הסיעה יפזרו את קולותיהם בין חמשת המועמדים שנותרו בהתמודדות: ח"כ ראובן (רובי) ריבלין, ח"כ מאיר שטרית, ח"כ לשעבר דליה איציק, השופטת בדימוס דליה דורנר וחתן פרס נובל פרופ' דן שכטמן. בינתיים מנסים חמשת המועמדים לשכנע את חברי הכנסת, במיוחד את אלו מהסיעות שמאפשרות חופש הצבעה.

 

עוד על המרוץ לבית הנשיא:

 

ראש האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה יצחק הרצוג ויו"ר הסיעה ח"כ איתן כבל הודיעו כי לחברי הסיעה יתאפשר חופש הצבעה. הרצוג הסכים למהלך לאחר שהבין שלא יצליח לאחד את הסיעה סביב מועמד מוסכם. שלשום, לאחר ויכוח ארוך בסיעה, הובהר לו שמאחורי פרגוד לא ניתן יהיה לשלוט בחברי הסיעה, ומוטב לו ינהג כמו יתר ראשי הסיעות ויאפשר לכל חבר כנסת להצביע לפי העדפתו.

 (צילום: AP, אביהו שפירא, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, EPA) (צילום: AP, אביהו שפירא, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, EPA)
(צילום: AP, אביהו שפירא, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, EPA)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

ח"כ מיקי רוזנטל מהעבודה הודיע כבר אתמול בשעות הבוקר כי יתמוך בח"כ ריבלין. בשבוע שעבר הודיעה גם ח"כ שלי יחימוביץ' שגם היא תתמוך בריבלין. יתר חברי הסיעה לא הודיעו בפומבי במי הם יתמכו, אך נראה שלמעט שלושה ח"כים שיצביעו

לאיציק, הקולות יתחלקו בין דורנר לריבלין.

 

המועמדים עצמם היו עסוקים אתמול בפגישות ארוכות, שהתקיימו בזו אחר זו כמו סרט נע במטרה לשכנע את מי שעדיין לא החליטו. היום, שהוא היום האחרון לפעילות מלאה של הכנסת לקראת ההצבעה, יגיעו המועמדים לכנסת למסע שכנועים אחרון.

 

"הימים האחרונים גרמו לבלבול ואין איש שיכול להעריך איך הסיפור הזה ייגמר", אמר בכיר במערכת הפוליטית. "חברי כנסת שעוד סוחבים את טראומת קצב, המומים ממה שקרה עם פואד ומחפשים כעת טוהר מידות וניקיון כפיים. השיח הציבורי מטבע הדברים מחלחל לתוך המשכן".

 

נראה כעת שבסבירות די גבוהה ריבלין יעלה לסיבוב השני, ושם הוא יתמודד מול אחד משלושה: דליה איציק, שטרית - שרושם התחזקות בזכות התמיכה של יש עתיד וחלק ממפלגות השמאל, ודורנר, שמאז פרישתו של בן אליעזר קיבלה את כל קולותיהם של אנשי מרצ (מלבד אילן גילאון שתומך בריבלין) וחלק מסוים מאנשי מפלגת העבודה.

 

בתוך כך, נפגשו בהרכב מצומצם אמש אנשי ש"ס שנכחו בחתונת בתו של יו"ר המפלגה, אריה דרעי. בש"ס טרם הודיעו על ההחלטה הרשמית אולם בכירים בסיעה מעריכים כי היום תצא הודעה בדבר חופש הצבעה לחברי הכנסת. יהדות התורה עדיין לא הודיעה במי לתמוך, וכמו בש"ס, גם שם נוטים לאפשר חופש הצבעה לחברי הכנסת של הסיעה. הקולות בסיעה ביהדות התורה יתחלקו ככל הנראה בין שטרית, איציק וריבלין.

 

בסיעות הערביות הקולות צפויים להתחלק בין דליה איציק, רובי ריבלין, דליה דורנר ומאיר שטרית. איציק צפויה לקבל את מספר הקולות הרב ביותר מצד 11 הח"כים.

 

יום של הצהרות הון

בינתיים, ביום שלאחר הדרמה ופרישתו של בן אליעזר בעקבות החקירה שנפתחה נגדו במשטרה, עסקו המתמודדים לנשיאות בהצהרות הון.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

ריבלין כתב כי הוא רכש דירה בת ארבעה חדרים בירושלים ב-1973 בעלות של כ-220,000 שקלים. מלבד זאת הוא לא מחזיק בנכסי דלא ניידי. ריבלין הצהיר כי יש לו 450 אלף שקלים בקרן השתלמות, בביטוח ובקופת גמל, בנוסף לעוד 300 אלף שקלים בתיק השקעות. לפי ההצהרה, לריבלין רכב בשווי של כ-60 אלף שקלים.

 

יו"ר הכנסת לשעבר הצהיר כי הוא מרוויח 25 אלף שקלים נטו בחודש כחבר כנסת. בנוסף הוא מקבל 1,000 שקלים נטו בחודש מכיוון שכיהן כשר ועוד 600 שקלים נטו מלשכת עורכי הדין. בנוסף הוא מקבל 2,500 שקלים מביטוח לאומי ומקצבת זקנה. ריבלין אמר: "כל נבחר ציבור צריך לעמוד בפני הציבור באופן גלוי ושקוף בנוגע להכנסותיו ורכושו, כדי למנוע לזות שפתיים וספקולציות שונות לגבי עצמאותו וטוהר שיקול דעתו".

 (צילום: אבישג שאר ישוב) (צילום: אבישג שאר ישוב)
(צילום: אבישג שאר ישוב)

השופטת דורנר ויו"ר הכנסת (צילום: אלי מנדלבאום ) (צילום: אלי מנדלבאום )
השופטת דורנר ויו"ר הכנסת(צילום: אלי מנדלבאום )

דליה איציק הצהירה כי ב-1992 רכשה דירה ברחוב קדיש לוז בירושלים ב-683,650 שקלים. ב-2008 רכשה דירה ברחוב כרמון בבירה במחיר של 925,000 שקלים וביולי 2013 רכשה דירה ברחוב בן גוריון בתל אביב, לא הרחק מעיריית תל אביב, במחיר של 4,500,000 שקלים.

 

בנוסף, לאיציק קרן השתלמות וחסכונות נוספים בגובה של 71,138 שקלים. היא מחזיקה ברכב יונדאי 2008 בשווי 64 אלף שקלים וכן ברכב מזדה מודל 1999 בשווי עשרת אלפים שקלים. היא הצהירה שבביתה רכוש בשווי 444,400 שקלים, ובכללו תכשיטים בשווי 160,900 שקלים. כמו כן, מחזיקה איציק בשתי משכנתאות מבנק לאומי בשווי כולל של שני מיליון שקלים והתחייבות לקרוב משפחה על סך 323,000 שקלים.

 

גם דורנר פרסמה הצהרת הון. מהנתונים שפרסמה דורנר עולה כי היא מקבלת קצבת פנסיה חודשית בסך 35 אלף שקל מעבודותיה כקצינה בצה"ל וכשופטת. בנוסף, מחזיקה השופטת דורנר בדירת ארבעה חדרים בשכונת בית הכרם בירושלים, שבה היא מתגוררת מאז 1974. הדירה נמצאת בקומה שלישית בבניין ללא מעלית. כמו כן ברשותה רכב וולבו מודל 2004.

 

פרופ' שכטמן ציין כי הוא מתגורר עם אשתו בבית דו-משפחתי שאותו בנו בחיפה בתחילת שנות ה-70 בעלות כוללת של כ-140 אלף לירות - שווי משוער כיום הוא כשלושה מיליון שקלים. בנוסף, לפני כ-20 שנה בנה שכטמן בית במושב בעין העמק עבור משפחת אחד הילדים בשווי כולל אז של כ-500 אלף שקלים. הבית מושכר כיום.

 

כמו כן, שכטמן מקבל משכורת של פרופסור מחקר בטכניון - מקום עבודתו הראשון - עם ותק של כ-40 שנה משכורתו היא כ-35 אלף שקלים. הרעיה, פרופ' ציפי שכטמן, היא גמלאית של משרד החינוך. לבני הזוג בית בארצות הברית בשווי של כ-190 אלף דולר שנרכש לפני כעשר שנים. בנוסף למשכורותיו, שכטמן קיבל פרסים רבים - ישראל, אמת, וולף, רוטשילד וכמובן פרס נובל - בשווי כולל של כ-1.8 מיליון דולר.

 

המתמודד ח"כ מאיר שטרית סירב למסור לציבור הודעה בדבר הונו. מלשכתו נמסר כי "חבר הכנסת מאיר שטרית מגיש מדי שנה הצהרת הון לוועדת האתיקה של הכנסת כדין. בשנותיו כשר הוא הגיש דיווח גם למשרד מבקר המדינה. ח"כ שטרית מתכוון להמשיך ולדווח בפירוט ובגילוי מלא לכל הרשויות המוסמכות בהתאם להוראות החוק".


פורסם לראשונה 08/06/2014 22:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הח"כים יכריעו
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים