שתף קטע נבחר

לרוסיה באהבה: המדריך לפטריוט הרוסי

אתר רוסי, שצמח לנוכח הקמפיין המתוזמר היטב של התקשורת הרוסית נגד המערב בסוגיית המשבר באוקראינה, מציג את המדריך המלא לרוסי הלאומן. עמדותיו משקפות את דעותיו של פוטין החדש, זה השואב השראה מאלכסנדר הגדול ומנפוליאון, ומתכנן לעמוד בראש האימפריה האירו-אסייתית שתוקם

אולג מקרנקו מעוניין להעמיד דברים על דיוקם ולענות ל"רוסופובים" שמנסים לחלק את רוסיה ולהשפיל אותה. בשביל זה הוא הקים את אתר האינטרנט "רוקספרט", השואב השראה מוויקיפדיה. לאחרונה התקבע האתר כזירה המפגינה עמדות בולטות החולשות על המיינסטרים הרוסי, במה שמקרנקו מכנה "מלחמת המידע עם המערב".

 

עוד חדשות בעולם :

התקיפה בנמה"ת: הטליבאן ניסה לחטוף מטוס

123 ק"מ של שרשרת באסקים: רוצים עצמאות

סערה בבריטניה: דוקרנים להרחקת הומלסים

 

בזמן שוולדימיר פוטין מחזק את האידיאולוגיה הלאומנית שלו בקדנציה השלישית שלו בתור נשיא, ולראיה - סיפוח חצי האי קרים מאוקראינה - רעיונותיו האנטי-מערביים של מקרנקו הפכו ללגיטימיים במיינסטרים. אתרו, שעוצב כ"מדריך לפטריוט", משקף איפוא את מחשבותיו של פוטין.

דיוקנו של פוטין במבנה ממשלתי בלוהנסק שנכבש על ידי הבדלנים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דיוקנו של פוטין במבנה ממשלתי בלוהנסק שנכבש על ידי הבדלנים(צילום: רויטרס)

אתרו של מרקנקו, "רוספקט" ()
אתרו של מרקנקו, "רוספקט"
מקרנקו מכחיש קבלת כספים או תמיכה מארגונים פוליטיים. אך אתרו מתאים באופן מחשיד לקמפיין המתוזמר היטב בתקשורת הרוסית שמאשים את המערב במחאה שגרמה להדחתו של ויקטור ינוקוביץ' מנשיאות אוקראינה.

 

"רוקספרט" מעניק מידע במגוון נושאים, החל מקרים ורוסיה החדשה ועד מיתוסים ליברליים ומיניות. הכול במסגרת "כל האמת על רוסיה - בלי הלכלוך ותעמולת הנגד". האתר מספק את כל הטיעונים הדרושים ל"פטריוטים הרוסים".

 

מקרנקו, בלוגר שפועל ברוסיה תחת השם "פריץ מורגן", אומר כי האתר שלו ואתרים אחרים היו דרושים ברוסיה שאחרי התמוטטות הגוש הסובייטי משום שהיא אפשרה לאמריקה "לבלוע מדינות אחת אחרי השנייה כאילו היו בוטנים".

 

"אם ניכשל במלחמת המידע יהיה קל יותר לאמריקנים להוציא אנשים לרחובות", הוא אומר לנוכח חוסר האמון במערב, שאותו ביטא גם פוטין. הסכנה מחוסר יציבות היא פזמון חוזר בדבריו.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

מרקנקו השיק את הבלוג שלו ב-2007 ושנה לאחר מכן הקים את "רוקספרט". לדבריו, האתר, שהכתבות בו הן חינמיות, ממומן על ידי תרומות של הקוראים. "האידיאולוגיה הרוסית היא שמרנות מסורתית. לאנשים יש בחירה - מצד אחד ישנו המערב, שבו האינדיבידואליזם הופך לקיצוני, ישנה סובלנות כלפי הקיצוניים, ישנם מצעדי גאווה וחוסר בתא משפחתי מסורתי", טוען מרקנקו.

 

"מן הצד השני, ישנה רוסיה, שלה יש ערכים מסורתיים יותר. איני יכול לומר שמדובר במסלול של התקדמות שבסופו עתיד בהיר, אך זו לא 'הדרך ללא מוצא' שעומדת בפני הליברליזם המערבי".

 

לפני ואחרי קרים

סקירה של התבטאויותיו הפומביות של פוטין מאז שעלה לשלטון בשנת 2000 מראה דגש עקבי על החזרת הגאווה הרוסית ומקומה ככוח גיאו-פוליטי. מטרה זו הפכה לעדיפות עליונה בכהונה השלישית שלו כנשיא.

 

פוטין, שחזה בכאוס של שנות ה-90 לאחר שחזר ממשימתו בק-ג-ב במזרח גרמניה, האשים את המערב בהרס החברה הפוסט-סובייטית. ב-2005 הוא הלין על התמוטטות ברית המועצות והפציר ברוסיה לבחור בדרך משלה.

סוכן הק-ג-ב לשעבר נגד ערכי המערב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סוכן הק-ג-ב לשעבר נגד ערכי המערב(צילום: רויטרס)
 

בשנה שעברה, הוא הלך רחוק עוד יותר, וקרא לפטריוטיות חזקה וחדשה כדי להציל את רוסיה מהאידיאולוגיה המערבית, שלדבריו, "מתכחשת לכל עיקרון מוסרי ולכל הזהויות המסורתיות: הלאומית, התרבותית, הדתית ואפילו המינית".

 

סוכן הק-ג-ב לשעבר, שבילה בשלושה בתי ספר המבוססים על אמונות אורתודוקסיות, ביסס את רעיונותיו מההוגים הרוסים של המאות ה-19 וה-20 - התקופה שבה רוסיה דנה בסוגיית הזהות הרוסית.  

 

פוטין תיבל את נאומיו בציטוטים של פילוסופים כמו איוון איליין, שבתחילת המאה ה-20 האשים את החוסר בגאווה לאומית את הטרגדיה של המהפכה הבולשביקית. גם רעיונותיו של קונסטנטין ליאונטייב, שהיה מבקר חריף של תרבות הצריכה המערבית בתחילת המאה ה-19, מתכתבים עם החשיבה של הדור החדש של המנהיגים בכנסייה האורתודוקסית הרוסית.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

פוטין, במאמציו לחפש הגדרה לרוסיה של המאה ה-21, פנה לכתביו של ההיסטוריון לב גומילב שסבר כי רוסיה אינה מדינה אירופית, אלא מדינה אירו-אסייתית - גשר בין שתי היבשות.

 

חזונו של פוטין לאיחוד אירו-אסייתי החולש על השטח שבין פולין לחופים הפסיפיים יאחד תחתיו מדינות סובייטיות לשעבר ויחזק את המערכת הכלכלית החלופית. "הגוש האירו-אסייתי הוא פרויקט שיחזק את זהות האומות במרחב האירו-אסייתי במאה החדשה ובעולם החדש", אמר פוטין לעיתונאים בשנה שעברה.

 

בין כתביו של גומילב, ניתן למצוא גם את התיאוריה לפיה אומות יכולות להפוך לאדירות בכוחן אם יהיו בידיהם של מנהיגים חדורי מטרה כמו אלכסנדר הגדול או נפוליאון.

 

עולם רוסי

כיום, שני אקדמאים, איגור פנרין ואלכנסדר דוגין, מגלמים תפקיד חשוב בביסוס הרעיון של מלחמת התרבויות בחברה הפופולרית. בהרצאותיהם הם מדברים על קרב גיאו-פוליטי בין המערב לרוסיה.

הרחיק לכת אחרי סיפוח קרים. פוטין בחצי האי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרחיק לכת אחרי סיפוח קרים. פוטין בחצי האי(צילום: AFP)

הרוסיות היא מוצא ולא אזרחות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הרוסיות היא מוצא ולא אזרחות(צילום: רויטרס)

דוגין, שתומך באיחוד הטריטוריות שבהם מתגוררים דוברי רוסית, מלמד באוניברסיטת מוסקבה. פנרין מלמד בבית הספר לדיפלומטים צעירים של משרד החוץ הרוסי.

 

בנאום שנשא פוטין ב-18 במרס, זמן קצר לאחר סיפוח קרים, הציג הנשיא את חזונו ל"רוסיה גדולה יותר". ההיסטוריון ולרי סולוביי מציין כי פוטין משתמש במילה "רוסקי" כדי לתאר רוסי במקום במילה "רוסיסיקי" - שינוי בשפה שמעיד על כך שפוטין רואה את עצמו כמנהיג כל הרוסים ולא רק אלה שגרים בין גבולות המדינה הרוסית.

 

"הוא השתמש במילה 'רוסקי' 27 פעמים. זה לא קרה מעולם". לדברי סולוביי, המילה מתארת אדם שהמוצא שלו רוסי, במקום לתאר את אזרחותו של אדם. "על האיחוד האירו-סובייטי  השתלטה עמדה של 'עולם רוסי'. מדובר באידיאולוגיה חדשנית".   

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
מקור אחד המקורב לאליטה הפוליטית ברוסיה אמר כי פוטין כל כך הרחיק לכת באמירותיו

עד שאפילו עוזריו מתקשים להגדיר את האידיאולוגיה ה"פוסט-קרים" שלו. באופן בלתי נמנע פוטין ייתכן העניק לשירותי הביטחון FSB סמכויות רחבות יותר בקביעת מדיניות - צעד שעלול לגרום לחילוקי דעות עם עוזריו הליברלים יותר.

 

בכך שטען לבעלות על אדמות מחוץ לרוסיה, פוטין הרס את התדמית שאותה טיפח מאז שעלה לשלטון - שומר היציבות. "אנחנו לא מדברים על ברית המועצות לשעבר, אלא על איחוד הרוסים לקהילה חת. השאלה היא איך מפרשים טענה כזאת? האם מדובר במהלך תרבותי, אתני או ביולוגי?" תוהה סולוביי. "בכל מקרה מדובר במהלך מסוכן עבור פוטין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חזון רוסיה השלמה. פוטין
צילום: רויטרס
מומלצים