שתף קטע נבחר

צילום: אבישג שאר-ישוב, גיל יוחנן, מאיר אזולאי, EPA, ירון ברנר

רגע האמת של מרוץ החיסולים: מי יהיה נשיא?

עם סיומו של אחד המאבקים הפוליטיים המלוכלכים בתולדות משכן הכנסת, יתפנו חבריה להכריע בין ריבלין, דורנר, שכטמן, איציק ושטרית - ולקבוע מי מהם יהיה נשיאה העשירי של ישראל. ynet יעביר שידור חי ממוקדי ההתרחשויות בכנסת החל מהשעה 10:30

בתום חודשים ארוכים של קמפיין רווי יצרים והכפשות, יבחרו הבוקר (יום ג', 11:00) חברי הכנסת את נשיאה העשירי של מדינת ישראל. עם ההכרעה - בסיבוב אחד או שניים - בין ראובן ריבלין, דליה דורנר, דן שכטמן, מאיר שטרית ודליה איציק, יסתיים אחד המאבקים ה"מלוכלכים" ביותר בתולדות המערכת הפוליטית המקומית. בכפוף לכך, משימתו הראשונה של הנשיא הנבחר תהיה לשפר את האווירה הציבורית האופפת את המרוץ והשלכותיו. ynet יעביר שידור חי ממוקדי ההתרחשויות בכנסת החל מהשעה 10:30 ולאורך כל שעות ההצבעה.

 (צילום:  ירון ברנר, גיל יוחנן, EPA) (צילום:  ירון ברנר, גיל יוחנן, EPA)
(צילום: ירון ברנר, גיל יוחנן, EPA)

הסיבוב הראשון צפוי להימשך כשעתיים וחצי, ובמהלכו ייקראו חברי הכנסת בנפרד אל הפרגוד, ומשם לתיבת ההצבעה. אם יצליח אחד המועמדים לגייס תמיכה של 61 חברי כנסת או יותר, ייסתיים המרוץ כבר בשלב זה. אם לא, ימשיכו השניים בעלי מספר הקולות הרב ביותר לסיבוב שני ומכריע, המסתפק ברוב "רגיל" (אין הכרח בתמיכה של 61 או יותר). ואם לשני מועמדים מספר קולות זהה במקום השני? אז ייערך הסיבוב הראשון מחדש, עד שיישבר התיקו.

הקלפי הנשיאותית (צילום: דוברות הכנסת ) (צילום: דוברות הכנסת )
הקלפי הנשיאותית(צילום: דוברות הכנסת )
 

החשאיות והשלכותיה

חוק יסוד: נשיא המדינה דורש הצבעה חשאית לתפקיד, סעיף שגרר עמו לאורך השנים חופש הצבעה עבור חברי הכנסת, אך גם מערכת

מפותלת של התחייבויות, עסקאות, שקרים ותככים.

 

בניגוד לבחירות קודמות, ההצבעה הנוכחית מאופיינת בעיקר בשיקולים אישיים של חברי הכנסת, ולאו דווקא בשיוכם המפלגתי. "לא תהיה אג'נדה, לא יהיה ימין-שמאל ומועמדים של מפלגות", אמר אחד מראשי הסיעות בכנסת. "יהיו הצבעות שישקפו שנאה למועמדים מסוימים והצבעות שקשורות בנקמה, היתר יתבססו על היכרות אישית עם המועמד ללא קשר להשתייכותו המפלגתית".

 

כך, למשל, זוכה ריבלין לתמיכת חיים כץ ומשה פייגלין מהליכוד, אך גם לקולותיהם של אילן גילאון (מרצ) ונציגים מהסיעות הערביות והחרדיות. על פי הערכות הוא יזכה גם לקולות ספורים בישראל ביתנו, וייהנה מתמיכתם של שלי יחימוביץ' ומיקי רוזנטל (העבודה).

 

 

שטרית מגיע עם בסיס התמיכה של סיעת התנועה ומסתמך גם על קולות מסיעת יש עתיד, שבין חבריה נמנה גיסו מאיר כהן. במפלגת העבודה הודו כי הוא יקבל קולות בודדים מבין אנשיה וייתכן שגם בליכוד יהיו מי שיראו בהצבעה לו כפתרון לדילמה. איציק, לעומת זאת, לא אוחזת בבסיס פוליטי אקטואלי ובונה על תמיכה מישראל ביתנו, "מורדי הליכוד", ש"ס, יהדות התורה ונציגים ערבים.

 

דורנר התחזקה מאוד בימים האחרונים, ומלבד קולות חברי מרצ, היא מקבלת תמיכה גם במפלגת העבודה, שם הודיעו חברי סיעה לא מעטים כי הם נוטים לכיוונה. שכטמן הוא היחיד מבין המועמדים שעוד לא הצליח לגייס חברי כנסת שתומכים בו במוצהר מלבד רות קלדרון מיש עתיד.

   

פרשות ופרישות - המרוץ לנשיאות

המרוץ לנשיאות - קמפיין ממושך שהחל למעשה כבר לפני חודשים ארוכים - הציג לא מעט תפניות אתיות-פליליות ובעיקר הפתעות פוליטיות. השר סילבן שלום (הליכוד ביתנו), אחד המועמדים בעלי התמיכה הפוטנציאלית הרבה ביותר, פרש במהלכו בעקבות פרשת ההטרדה המינית שבה היה מעורב לכאורה לפני כעשור וחצי. הכחשותיו וסגירת החקירה לא הועילו, וכדור שלג שהולידה הותיר אותו מחוץ למאבק.

 

ארבעה ימים לפני ההצבעה, ובצל הערכות כי סיכוייו להיבחר גוברים, זומן ח"כ בנימין בן אליעזר (העבודה) לחקירה תחת אזהרה בחשד לעבירות באשר למימון דירת היוקרה שלו ביפו. הוא פרש מהמרוץ, טען לביצוע "סיכול ממוקד" נגדו, אך תוצרי חקירת המשטרה העלו תהיות נוספות, בין היתר באשר לכספת של בן אליעזר בבנק ובה סכום של יותר משני מיליון שקלים.

פתקי המועמדים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פתקי המועמדים(צילום: גיל יוחנן)
 
 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)
הפרשה האחרונה הובילה את המועמדים - למעט שטרית - לפרסם הצהרות הון. בצל פרסומים שליליים רבים על נכסיה, הצהירה איציק כי ב-1992 רכשה דירה בירושלים ב-683,650 שקלים, ב-2008 רכשה דירה נוספת בבירה במחיר של 925,000 שקלים וביולי 2013 רכשה דירה בתל אביב במחיר של 4,500,000 שקלים.

 

ריבלין כתב כי הוא רכש דירה בת ארבעה חדרים בירושלים ב-1973 בעלות של כ-220,000 שקלים, והוסיף כי יש לו 450 אלף שקלים בקרן השתלמות, בביטוח ובקופת גמל, בנוסף לעוד 300 אלף שקלים בתיק השקעות. גם השופטת בדימוס דורנר פרסמה הצהרה, וממנה עלה כי היא מקבלת קצבת פנסיה חודשית בסך 35 אלף שקל מעבודותיה כקצינה בצה"ל וכשופטת. בנוסף, היא מחזיקה בדירת ארבעה חדרים בשכונת בית הכרם בירושלים, שבה היא מתגוררת מאז 1974.

 
 

פרופסור שכטמן ציין כי הוא מתגורר עם אשתו בבית דו-משפחתי שאותו בנו בחיפה בתחילת שנות ה-70 בעלות כוללת של כ-140 אלף לירות. לבד

ממנו, ציין, הוא בנה לפני כ-20 שנה גם בית במושב בעין העמק עבור משפחת אחד מילדיו בשווי כולל אז של כ-500 אלף שקלים. הבית מושכר כיום. במהלך ישיבת סיעתו, הצהיר שטרית באופן בלתי רשמי כי הוא ואשתו מחזיקים ארבע דירות ביבנה, באילת, באשקלון ובאשדוד. הוא הציג בנוסף את תלוש המשכורת שלו, שהצביע על סכום של כ-23 אלף שקל נטו בחודש.


פורסם לראשונה 09/06/2014 22:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
פתקי המועמדים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים