שתף קטע נבחר

מאחורי קרב הנשיאות: החיבור בוז'י-ציפי שמפחיד את הליכוד

שרת המשפטים ויו"ר העבודה ניסו להכתיר את מאיר שטרית לנשיא, והצליחו לסחוף אחריהם חלקים מהסיעות הערביות, מרצ והליכוד. בליכוד היה מי שנבהל, וגם שינוי כיוון של החרדים בסיבוב השני מסמס את המהלך. "יותר מהכול, זה היה מסר לנתניהו", אמר גורם פוליטי. נתניהו נפגש עם ריבלין: "נשים את הדברים הפחות טובים בצד"

הפוליטיקה שמאחורי הדרמה: את המתח סביב בחירתו של ראובן ריבלין לנשיא המדינה העשירי של מדינת ישראל ראו כולם בשידור חי, אך מאחורי הקלעים התנהל קרב פוליטי מרתק עם השלכות על העתיד לבוא. החשש מבחירות, בלימת החיבור בין ציפי לבני לבין יצחק הרצוג, ההתעשתות של הגוש החרדי לקראת הסיבוב השני ואפילו צלו של יואל חסון, כל אלה יחד הכריעו את הכף לטובת מועמד הליכוד. וכן, גם השד העדתי מצא עצמו במסדרונות הכנסת, אך נכנע לבסוף לשד הדתי.

 

הבוקר (ד') נועד הנשיא הנבחר ריבלין עם ראש הממשלה במעונו. "לפנינו עבודה משותפת למען כל אזרחי ישראל. עברנו הרבה דברים יחד בחיים ואני בטוח שעכשיו נדע לשים את הפחות טובים בצד, ונפעל באחריות למען עתידה של מדינת ישראל".

לבני, איתן כבל, הרצוג ושטרית. סימן לבאות? (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לבני, איתן כבל, הרצוג ושטרית. סימן לבאות?(צילום: גיל יוחנן)

ריבלין ונתניהו בפגישתם, היום (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
ריבלין ונתניהו בפגישתם, היום(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

מחמיא לסער. חבר הכנסת הנכנס, כרמל שאמה-הכהן ()
מחמיא לסער. חבר הכנסת הנכנס, כרמל שאמה-הכהן

ריבלין, היום ביציאה מביתו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ריבלין, היום ביציאה מביתו(צילום: גיל יוחנן)

זה התחיל ערב קודם. ביום שני, במהלך טקס "שבע ברכות" לבתו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, נרקם הדיל להכתרתו של מאיר שטרית. לאירוע הוזמנו ראשי המפלגות, ובין הברכות ניהלה יו"ר התנועה ושרת המשפטים, ציפי לבני, שיחה ערה עם יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג מהעבודה. אחרי ניתוח מעמיק של התרחישים, היה ברור לשניים כי שטרית הוא היחיד שיכול לאיים על ריבלין בסיבוב השני. למהלך סייע רבות גם השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ. 

 

כל הדרמה ב-ynet:

 

הרצוג יצא מביתו של דרעי כשברור לו ששטרית הוא האיש, אבל שעדיין אין לו מספיק קולות. עוד באותו לילה החל המהלך לצבור תאוצה והוא כלל את מרצ, ש"ס, יהדות התורה, מפלגת העבודה ושניים מחברי הכנסת בליכוד. כשבמפלגות הערביות ראו את המתרחש, החל הסחף לכיוון שטרית, כולל מצד שלושה חברי בל"ד, שביטלו את תמיכתם בדליה איציק.

 

הפיצול בש"ס (אלי ישי תמך בריבלין) סייע למהלך של דרעי וכמה ח"כים המקורבים לו, שזיהו את האפשרות לנצח את המועמד של "המחנה הלאומי". תוך כדי תנועה לקלפי, המהלך הואץ. בסיום הסיבוב הראשון התברר שזה הצליח: שטרית קיבל 31 קולות והעפיל לסיבוב השני מול ריבלין, שזכה ל-44.

 

אלקין היה הראשון לזהות - ולבלום

העפלתו של שטרית, שאיש לא נתן לו סיכוי להגיע לסיבוב השני, העירה את ח"כ זאב אלקין מהליכוד. יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת היה הראשון לזהות את המתרחש והחל לנהל קרב בלימה. 

ח"כ אלקין וריבלין. הדברים חלחלו אפילו בליכוד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ אלקין וריבלין. הדברים חלחלו אפילו בליכוד(צילום: גיל יוחנן)

בזמן שכולם התעסקו בזהות הנשיא, אלקין זיהה סיפור אחר לגמרי. להשקפתו, ציר לבני-הרצוג, יחד עם בחירתו של שטרית, יובילו לכניסתו לכנסת של יואל חסון - מקורבה של לבני, שבכך תקבל שליטה מלאה ב"תנועה". מהלך שכזה, על פי אלקין, היה עשוי להוביל לבחירות בשל פרישה אפשרית של לבני מהקואליציה וחבירה להרצוג. "כיום", אמר אלקין לחברי הכנסת, "אם לבני תרצה לצאת מהממשלה, שטרית יישאר בה ובעקבותיו אולי גם אחרים. אם היא תצא, לא בטוח שהיא מביאה איתה סיעה שלמה ואז המהלך מיותר. הם חותרים להקמת ממשלת שמאל".

 

בפועל התברר שהדברים של אלקין חלחלו, כולל לכמה מורדי ליכוד, שהתיישרו עם בחירתו של ריבלין. "מה שהיה בין לבני והרצוג היה ניסוי כלים", אמר גורם פוליטי בכיר. "אם המהלך היה מצליח, הוא היה רק ההכנה לשלב הבא. הרצוג ולבני היו מתחילים להוביל מהלך להפלת הממשלה ומנסים לגרור אותנו לבחירות".

 

הדילמה של ש"ס: דתי או עדתי

אין ספק שהבחירות לנשיאות החזירו לגוש החרדי מעט מכבודו, אך היו גורמים נוספים שהשפיעו על הבחירה בסיבוב השני. בליכוד דאגו להזכיר לאנשי ש"ס ויהדות התורה ששטרית הוא "אנטי-דתי", כהגדרתם. הם הזכירו להם שהיו אלה החרדים שהטילו וטו על מינויו של שטרית לשר החינוך בממשלת שרון. 

אנשי יהדות התורה וש"ס עם שטרית. שינו כיוון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אנשי יהדות התורה וש"ס עם שטרית. שינו כיוון(צילום: גיל יוחנן)

צריך להבין שמבחינת ש"ס מדובר היה בדילמה אמיתית, שאותה ניתן להגדיר "דתי או עדתי". מצד אחד, שטרית הוא המועמד הטבעי לסיעה הספרדית, אך מצד שני ריבלין הוא זה שעונה על דרישותיהם. בסופו של דבר הועדפה הדת, וכל אנשי הגוש החרדי, 17 במספר, הצביעו לריבלין והכריעו את הכף.

 

"יותר מהכול, זה היה מסר לנתניהו", הוסיף גורם פוליטי בכיר. "החרדים הוכיחו שכשהם מאוחדים הם משפיעים על מה שמתרחש בכנסת. לאורך כל היום התבצעו שיחות בנוסח 'פנינו לאן' מתוך הנחה שאולי הבחירות לנשיאות יזרזו שינויים בקואליציה". מסר נוסף לנתניהו שלח היום ח"כ כרמל שאמה-הכהן, כאשר פרסם בפייסבוק שלו "הודעת פרגון" לשר גדעון סער, שהוביל את התמיכה בריבלין.

 

התרת הנדרים של מרגי: הייתי מבולבל 

את הפיקנטריה של יום הבחירה סיפקה ש"ס גם באספקט אחר. ח"כ יעקב מרגי נדר שלא יצביע לריבלין, ונתן את קולו בסיבוב הראשון לדליה איציק. כשעלתה הדילמה המפלגתית נוצרה בעיה עם שבועתו של מרגי, ואותה פתרו בש"ס בהתרת נדרים במשכן הכנסת, בין שני הסיבובים.

 

"לקראת הסיבוב השני, כשהתחלנו לעשות את מכלול השיקולים בסיעה, החלו גם לא מעט טלפונים של

תומכי ש"ס אלינו ולחצים ובקשות", אומר מרגי ל-ynet. "מצד אחד שטרית, יוצא עדות המזרח - ומצד שני ריבלין שהפעילים שלנו רצו אותו בגלל האוריינטציה הימנית והמסורתית. כשהבנו שכולם בטוחים ששטרית מנצח, ובכוחנו לשנות, התחלתי להתבלבל והחלטתי שאני רוצה להתיר את הנדר".

 

אל חדר קטן הוזעקו שלושה מחברי ש"ס, והחלו בטקס התרת נדרים למרגי. "יש בהלכה פתח להתיר נדרים. ישבתי מול שניים או שלושה חברי סיעה, והם שאלו באופן רשמי למה אני רוצה להתיר את הנדר. הסברתי שהתפתח מצב שלא צפיתי אותו, אז עשינו את הברכה והטקס והתרתי את הנדר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הרצוג, לבני ושטרית. עבד בסיבוב הראשון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים