שתף קטע נבחר

נשיא סין לבני משפחתו: הסתירו את נכסיכם

מאז נכנס לתפקידו חרת שי ג'ינפינג על דגלו את המלחמה בשחיתות. העיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" חושף ראיות שמצביעות שאחותו ובעלה מכרו לבקשתו השקעות בשווי מאות מיליוני דולרים כדי שלא ייפגע פוליטית

הסינים לא ישמחו לקרוא את זה: מאז נכנס לתפקידו הבטיח נשיא סין שי ג'ינפינג להילחם בשחיתות הציבורית שפשתה במפלגה הקומוניסטית השלטת זה שישה עשורים. אבל נראה שמילים לחוד ומעשים לחוד. העיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" פרסם היום (יום ד') כתבה נוספת על עושרם הרב של המנהיגים הסינים, כשהפעם מי שנמצא במוקד הוא לא אחר מאשר הנשיא שי.

 

עוד חדשות בעולם :

עיראק: אילצו ילדים לצפות בהוצאה להורג

טרור איסלאמי נגד צופי מונדיאל: 21 נהרגו

רצו עבודה וטבעו בים: עשרות מהגרים נעדרים

אחרי הפסקה: ארה"ב שוב מוציאה להורג

 

על פי העיתון האמריקני, יש ראיה לכך שהנשיא הסיני דחק בבני משפחתו למכור השקעות במאות מיליוני דולרים כדי למנוע פגיעה במעמדו הפוליטי. בחודש ינואר, מיד לאחר שהושבע לנשיא, אחותו של שי ובעלה השלימו מכירה של 50 אחוזים ממניותיהם בחברת השקעות בבייג'ינג. המיליארדר הסיני שיאאו ג'יאנהואה, אחד ממייסדי החברה, אמר שמכירת המניות בוצעה כחלק ממאמץ מתמשך של המשפחה להיפטר מהשקעות.

 

דפוס פעולה מוכר של האליטה הסינית. שי ורעייתו פנג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דפוס פעולה מוכר של האליטה הסינית. שי ורעייתו פנג(צילום: AFP)

העיתון "ניו יורק טיימס" עבר על רישומים סיניים כדי לאמת את דבריו של המיליארדר ומצא שהם נכונים. משנת 2012 ועד שנה זו, אחותו של הנשיא הסיני קי קיאאוקיאדו ובעלה דנג ג'יאגי מכרו השקעות בעשר חברות לפחות, רובן הגדול קשורות לכרייה ולנדל"ן. שווי החברות עומד על מאות מיליוני דולרים. על פי העיתון, לא נמצא קשר ישיר בין שי, רעייתו ובתו לבין ההשקעות הרבות, אולם לדבריו הפעילות העסקית של אחות הנשיא ובעלה משקפת דפוס פעולה מוכר של אנשי האליטה הסינית שעשו הון עצום דרך בני משפחותיהם.

 

בחודש ינואר האחרון טען ארגון עיתונאים שמושבו בארצות הברית שקרובי משפחה של נשיא סין ובכירים אחרים קשורים לחברות שפועלות במדינות שמשמשות מקלטי מס כדי להסתיר הון סודי. לא הייתה זו הפעם הראשונה שקרובי משפחה של פוליטיקאים בכירים בסין מואשמים כי ניצלו את מעמדם כדי לעשות רווחים מנדל"ן ועסקאות שונות אחרות, אולם בדרך כלל הפרטים על הפעילויות שלהם נשמרים בחשאי.

 

מנהיגי המפלגה הקומוניסטית בסין רגישים מאוד לרמיזות ולטענות שהם הרוויחו מהפריחה הכלכלית של סין, אך בכל מקרה מונעים מהציבור לקבל מידע על פעילויותיהם הפיננסיות.

 

במשך שנים תיארו בהרחבה בתקשורת העולמית את אורח החיים הראוותני של גורמים בכירים בסין, בכירים במפלגה הקומוניסטית וקציני צבא שנוהגים במכוניות פאר, מחזיקים בבעלותם בווילות יוקרה ושולחים את ילדיהם לאוניברסיטאות נחשבות בחו"ל. תיאורים אלה הגיעו לאוזני הציבור הסיני וגרמו למתיחות חברתית רבה ולא פעם לביטויי מחאה נגד השלטון שדוכאו ביד קשה.

 

בשנת 2012 פרסמו סוכנות הידיעות בלומברג והעיתון "ניו יורק טיימס" כתבות תחקיר שבהן נטען כי משפחתו של ראש ממשלת סין לשעבר וון ג'יאבאו מחזיקה בנכסים בשווי של לפחות 2.7 מיליארד דולר. בעקבות התחקיר שהטיל ספק ביושרו של וון, חסמה בייג'ינג את הגישה לאתר האינטרנט של העיתון האמריקני המוערך.

 

מסמכים של מחלקת המדינה האמריקנית שהודלפו בשנת 2010 לאתר "ויקיליקס" העלו כי וון היה מודע לכאורה להון העצום שצברה משפחתו, אבל לא היה מרוצה מכך. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
לא נקי כמו שהיה רוצה שיחשבו? שי
צילום: gettyimages
מומלצים