שתף קטע נבחר

בעלי מגרשים יקבלו הטבות במיליונים

הרפורמה ברשות המקרקעין: מועצת הרשות אישרה העברת בעלות על קרקעות בשטח של עד 540 מ"ר במגזר העירוני, מבלי שהחוכרים יידרשו לשלם תשלום נוסף לרשות. המשמעות: אובדן הכנסות שנתי של 47 מיליון

מועצת רשות מקרקעי ישראל אישרה היום (א') החלטה המרחיבה את הרפורמה ברשות המקרקעין, במסגרתה נכסים יועברו לציבור - ללא תמורה. במסגרת ההחלטה, קרקעות בשטח של עד 540 מ"ר במגזר העירוני יועברו ממעמד של "חכירה לדורות" לבעלות מלאה של הציבור, מבלי שהחוכרים יידרשו לשלם תשלום נוסף לרשות. המשמעות: המדינה תוותר על הכנסות של 47 מיליון שקל בשנה בעקבות המהלך.

 

 

הוחלט כי כ-117 אלף חוכרים, על שטח שבו ניתן לבנות בנייה צמודת קרקע, יקבלו בעלות בחינם, באזורים שאינם אזורי עדיפות לאומית (כלומר בעיקר באזור המרכז). זאת, למעט מקרים שבהם חוזה החכירה לא כולל את מלוא זכויות הבנייה בתב"ע (תוכנית בניין עיר), או ביישובי עולים בהם ניתן לרשות תשלום מופחת עבור הנכס.

 

כיום משלם חוכר 31% דמי היתר על תוספת בנייה. מדובר במס נוסף על היטל השבחה המשולם לרשות המקומית. מטרת הקניית הבעלות לחוכר היא לחסוך לו תשלום זה, שבנוסף לתשלומים אחרים הופך את הבנייה לעתים ללא כדאית.

 

מטרת ההצעה לעודד בנייה וניצול מיטבי יותר של קרקע, הבנויה ממילא, מבלי להזדקק לניצול רזרבות על שטחים פתוחים. כיום רק בעלי מגרשים בשטח של עד 280 מ"ר פטורים מתשלום זה (המכונה דמי היתר). שווי ההטבה יכול להגיע למיליוני שקלים, למשל במקרים בהם מדובר במגרשים שבהם קיימים היתרי בנייה לבניינים ולא רק לבנייה צמודת קרקע.

 

כך למשל, בעל בית פרטי בחדרה, היושב על מגרש בשטח של 520 מ"ר וחלות עליו תוכניות המתירות בניית בית בגובה 4 קומות, יכול להפוך מ"חוכר לדורות" לבעלים. לאחר מכן הוא יוכל, למעשה, לבנות בניין מגורים שלם, כאשר רשות המקרקעין מוותרת בפועל על תשלום בגובה 31% משווי הנכס.

 

ההטבה לא תחול על רוכשי דירות בקיבוצים

ההחלטה מהיום מאפשרת גם הקניית בעלות בתמורה לנכסי תיירות ומסחר הבנויים עד ק"מ אחד מחוף הים. עוד היא קובעת, כי בהרחבות של ישובים חקלאיים או בישובים קהילתיים - בהם האגודה לצדק חלוקתי התנגדה להקניית הבעלות בטענה כי היא תיטיב עם אוכלוסיות חזקות בלבד - ההטבה תכלול רק חידוש החוזה ופטור מתשלומים לרשות מקרקעי ישראל בלבד.

 

עוד הוחלט כי ההטבה לא תחול על רוכשי דירות בקיבוצים שלא שילמו את התמורה בגין הנכס, או מי שקיבל קרקע בפטור ולא רשאי להעביר את הזכויות בה. בנכסים שלא ניתנים זמנית לרישום בטאבו, תינתן הודעה על הארכת זכות חכירה ללא תמורה לתקופות נוספות של 98 שנים, המתחדשות מעת לעת או עד לרישום זכויות הבעלות.

 

במקביל לאישור ההחלטה, החליטה המועצה להקטין את היקף הפטור שניתן לחוכרים במרכז הארץ בבנייה צמודת קרקע מתשלום דמי היתר על תוספות בנייה, שינוי יעוד ופיצול מגרש. הפטור יינתן רק עד לשטח כולל של 160 מ"ר ליחידת מגורים אחת, כדי לעודד את החוכרים הזכאים לקבל בעלות בתמורה, לפעול לרכישת הבעלות על הנכס שלהם.

 

להחלטה התנגדו נציגי האיחוד החקלאי, שטענו כי מדובר בהטבה מופלגת שמפלה לרעה חוכרים שכבר שילמו עבור מלוא הזכויות. במכתב שנשלח לשר השיכון, המשמש יו"ר מועצת מקרקעי ישראל, טען עו"ד דודו קוכמן, מזכ"ל האיחוד החקלאי, כי "מדובר בהצעה המעניקה הטבות כלכליות אסטרונומיות לאזרחי המדינה המבוססים, בעיקר באזור המרכז".

 

יו"ר מועצת מקרקעי ישראל, השר אורי אריאל, אמר כי "זוהי החלטה נוספת שנועדה לפשט ולייעל את ההתנהלות בשוק הדיור. הפחתת החיכוך עם החוכרים תקדם את הרפורמה ברשות מקרקעי ישראל". מנהל רשות מקרקעי ישראל, בנצי ליברמן, הוסיף כי "ככל שנקטין את מספר החוכרים שעלינו לטפל בהם, נוכל להתמקד במשימה העליונה של הגברת השיווקים והגדלת היצע יחידות הדיור במשק".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו, ידיעות אחרונות
צילום: תומריקו, ידיעות אחרונות
מומלצים