שתף קטע נבחר

התחזו, פרצו, כפתו, שדדו - ונפלו: עקבות ה"פוינטר" ברכב של הגנבים

הקורבנות היו אנשים מבוגרים, שפתאום סבלו מ"תקלה" ופתחו דלת לטכנאי בתחפושת. עם אקדח, כובעי גרב ואזיקונים נכנסו השודדים ורוקנו דירות. איך נעצרו? לידי ynet הגיעו הקלטות המוקד והתיעוד ממכשיר המעקב - שאפילו חברי הכנופיה לא ידעו על קיומו

"יש לכם נזילה של מים", הסביר האיש מאחורי הדלת, וביקש מבני הזוג מחולון לפתוח. מעט אחר כך הופיעו שני רעולי פנים עם אקדח שלוף. מול בני הבית המבועתים הם שדדו 2,000 דולר ועוד תכשיטים וכסף מזומן. זה היה רק הראשון בשורת מקרי שוד אלימים: קורבנות תמימים, לרוב מבוגרים שלא יכלו להתנגד, שנקשרו ופיותיהם נחסמו בסלוטייפ. שודדים מתוחכמים. אבל לא מתוחכמים מספיק.

 

מאה על 100 - לכל הכתבות 


השיטה פעלה כך: מארגנים תקלה במים, בחשמל או בתקשורת, יוצרים קשר ומגיעים. אחרי שהדלת נפתחת - בלי רחמים כופתים את הדיירים האומללים באזיקונים, סותמים את הפיות, מאיימים באקדח. ואז מרוקנים את הבית מחפצי ערך וממזומנים. זה הפך סדרתי, עד שאדם אחד ערני שם לב למשהו חשוד.

 

הדרך מאותה נורה אדומה של אזרח שהקפיץ את שוטרי מרחב איילון, עד לכתב האישום נגד שלושת הגנבים, הייתה מרתקת. היא כללה מעקב סמוי, שחרור ממעצר שנועד להטעות, איתור כרטיסי "סים" ומצלמות אבטחה - והשיא: גילוי תיעוד ממכשיר "פוינטר" שהותקן ברכב של הפורצים, בלי שידעו זאת, ושרטט בדיוק את מסלולי המעקב והנוכחות במקומות השוד. גם קצת מזל לא הזיק כדי לתפוס את האנשים שהיו יכולים להפיל בפח עוד אזרחים תמימים רבים.

 

"שירות" מהיר

לרונן מקדסי, דימיטרי קוגן ודימיטרי אושמקשווילי עבר עשיר של עבירות פליליות. אבל איש מבין החוקרים לא קישר אותם לכנופיה המתוחכמת, ששדדה בעיקר אנשים מבוגרים בתוך בתיהם באמצעות תוכנית הסחה מבוימת היטב.

 

זה התחיל ב-14 באפריל בשעות הבוקר. מרחוב רבינוביץ' בחולון התקבלה התלונה הראשונה על מעשה שוד אלים של בני זוג בדירתם. השודדים נכנסו בתואנה של "נזילת מים". בתוך פחות מחודש מנו במחוז תל אביב עוד שלושה מקרי שוד - ברחובות ניסנית וטהון בחולון וברחוב מדינת היהודים בהרצליה - בעלי מאפיינים דומים.

 

מפקד מרחב איילון, ניצב משנה נתן בוזנה, הטיל את הפרויקט על צוות החקירה המיוחד (צח"מ) במרחב. גם משטרת גלילות במרחב ירקון הוכנסה לתמונה, בשל המקרה בהרצליה. במשך ימים ארוכים נאספו פרטים מאותן זירות שוד במטרה למצוא "שאריות" שהשאירו אחריהם הגנבים. ושאריות אמנם היו: סרטי הדבקה שהוצמדו לפני הקורבנות ואזיקוני פלסטיק.

הנאשמים רונן מקדסי, דימיטרי קוגן ודימיטרי אושמקשווילי ()
הנאשמים רונן מקדסי, דימיטרי קוגן ודימיטרי אושמקשווילי

כל הנשדדים תיארו מקרה דומה: תקלה שנגרמת בטלוויזיה, במערכת החשמל או במים. מיד אחריה טלפון מ"נציג שירות" שמבטיח לבוא לתקן. ה"שירות" היה מהיר - הטכנאים האדיבים לכאורה הופיעו במדים של חברת החשמל או "הוט", או שהזדהו כשוטרים עטויים מסכות או משקפי שמש כהים שהקשו על הזיהוי.

 

יותר מהתיאורים הללו לא היה לחוקרים. גם אנשי המודיעין של מרחב איילון, שניסו להבין מי יכול להיות חבר בכנופיה, לא הגיעו לשלושה. תחת חוסר הוודאות ולמרות העבודה ה"נקייה", במשטרה העריכו שבסוף תבוא הטעות. והיא באה.

 

רגע לפני הטיסה לברצלונה

בזמן הכנה נוספת לקראת שוד בהרצליה, בערב של 26 במאי, הבחין דייר בבניין ברחוב הבעש"ט בשלושה מתעסקים בארון חשמל. למקום הוקפצה ניידת סיור מתחנת גלילות במרחב ירקון, והיא איתרה את החשודים ועצרה אותם. ברכבם נתפסו כלי פריצה, כובעי גרב, אזיקונים, סרטי חבלה, אקדח (וגם אקדח פלסטיק) פלסטיק ושוקרים חשמליים.

 

בבוקר למחרת הגיע הדיווח על המעצר גם לצח"מ. הפרופיל של השלושה התאים לחוקרים, שכן לכל אחד מהם עבר עשיר בעבירות רכוש. ובכל זאת, במשטרה החליטו שלא לחקור אותם מיד בגין מלוא החשדות על מקרי השוד החמורים - והם הובאו להארכת מעצר אך ורק בגין הציוד שנתפס ברכב.

 

במקביל החלו החוקרים לאסוף חומר על השלושה. בית המשפט האריך את מעצרם בשלושה ימים בגין חשד לקשירת קשר לביצוע פשע. בתום ימי המעצר, ובתיאום עם צוות החקירה, לא התבקשה הארכת מעצר נוספת. במקום זאת, החליטו בצח"מ להצמיד לשלושת החשודים ששוחררו "שמירה" צמודה של יחידת העיקוב הסודית, על מנת שניתן יהיה לאסוף חומר מודיעיני.

 

השלל שנתפס: כובעי גרב, אקדח, אזיקונים וכפפות





התוכנית נקטעה מהר מאוד. התברר שאחד החשודים, קוגן, מתכנן לצאת מהארץ ואולי גם לא לחזור. אף על פי שלא היו ברשותם די ראיות, אלא בעיקר חשדות, החליטו החוקרים לשנות כיוון ועצרו את קוגן בנתב"ג, רגע לפני טיסה לברצלונה.

 

בידי אנשי הצח"מ היו באותו שלב רק שתי מכוניות - הונדה ומאזדה - וכלי הפריצה שנתפסו בהרצליה. זה נראה כמו מבוי סתום שיאפשר לגנבים ללכת הביתה בקלות, אבל בבדיקת כלי הרכב התגלתה הפתעה. על ההונדה שבה נסע אונשקווילי נמצאה מותקנת מערכת "פוינטר". כן, דווקא המערכת שמיועדת למנוע גניבות ולאתר מיקום - הפילה את הגנבים.

 

ההונדה השאירה עקבות

התברר שאפילו החשודים לא ידעו על אותו מתקן, שהוביל בהמשך לקשירתם לכל הבתים שנשדדו. החוקרים יצרו קשר עם חברת "פוינטר", ובאמצעות צו בית משפט קיבלו לידיהם את כל תרשימי תיעוד הנסיעות ברכב בימים הבעייתיים (המערכת מאפשרת להציג את היסטוריית כל תזוזות הרכב, מהדלקת מנוע ועד לכיבויו).

 

כשפתחו את הקבצים, הגניבו החוקרים חיוך. לפניהם נפרסה תמונה מלאה של נתיבי הנסיעה של החשודים לפני כל שוד ואחריו (ראו בתחילת הכתבה ולחצו להגדלה). ב-12 במאי, למשל, התיעוד הראה שאושמקשווילי יצא מביתו ברחוב הרצל בבת ים והגיע ב-10:01 לרחוב אהרון יריב בחולון, הסמוך לסמטת ניסנית. שם, בטוחים החוקרים, החלו ההכנות לשוד: אושמקשווילי נקש בדלת הדירה וסיפר לבעלת הבית שיש תקלה בארון החשמל שלה. הוא אף "בדק" את הארון, והבטיח לה שלקראת 17:00 ישלח נציג לתקן את הבעיה.

נצ"מ בוזנה ופקד ברקוביץ'. "הם שתקו, אבל הוגש אישום חמור" (צילום: חטיבת דובר המשטרה) (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
נצ"מ בוזנה ופקד ברקוביץ'. "הם שתקו, אבל הוגש אישום חמור"(צילום: חטיבת דובר המשטרה)
 

בכל אותה העת, חושדים במשטרה, בדקו חבריו את האזור, בחנו דרכי מילוט ואם יש מצלמות אבטחה. משם המשיכו לכיוון ביתו של אושמקשווילי בבת ים. התיעוד של "פוינטר" הראה עוד כי בשעות אחר הצהריים אושמקשווילי יצא ואסף את חבריו, ואז החנה את ההונדה בסביבות 18:00 ברחוב המרגנית, הסמוך לדירת הקורבן. השלושה ירדו עם אקדח, אזיקונים ונייר דבק, שדדו - ואז, בהתאם לשעות שעליהן דווח מצד הקורבנות, הרכב עזב את המקום.

 

למחרת, 13 במאי, תסריט דומה. אושמקשווילי וקוגן התמקדו ברחוב טהון 6 בחולון. הפעם הם הזדהו כשוטרים ושדדו קשישה בת 83. ממש באותו הערב, הראתה מערכת "פוינטר", הם כבר החלו לתכנן את השוד הבא - ברחוב מדינת היהודים בהרצליה. ההונדה הגיעה לשם והכנופיה מצאה קורבן חדש.

 

בבוקר שלאחר מכן חזרו למקום סמוך - ריינס פינת מדינת היהודים. אחד מהם לבש בגדים של חברת "הוט". הוא נכנס לבית באמתלה של תיקון תקלה, ובעוד הדיירת דואגת לו לכוס מים, הופיעו שני שותפיו ותחת איומים הכניסו אותה לשירותים ושדדו ממנה עשרות אלפי דולרים, אירו ותכשיטים.

 

שכחו להעלים את הסים

מלבד תיעוד הנסיעות, החוקרים חיפשו ראיות נוספות שיקשרו את החשודים לקורבנות - וכך גילו רשלנות נוספת מצדם. רוב הדיירים שנשדדו קיבלו שיחה ביום השוד עצמו או יום לפניו. המספרים אותרו, והתגלה שהטלפונים שמהם התקשרו פעלו רק באותם ימים. השוטרים היו בטוחים שמדובר בטלפונים "מבצעיים", מכשירים מיוחדים של השודדים שנועדו לסכל אפשרות האזנה ואיתור. אבל נראה שפשוט שכחו או לא חשבו להיפטר מהם. בחיפוש ברכב ובבתים נמצאו כרטיסי סים, ואלה התבררו כאלו ששימשו לשיחות ההטעיה.

 

בנוסף לכך נתפסו על ידי החוקרים בגדים ששימשו לתחפושת "טכנאי הוט", הכובעים והנעליים המיוחדים שבהם השתמשו החשודים. הם גם נצפו במצלמות אבטחה שהיו באזורים הסמוכים לזירות השוד.

חלק מהשלל שנתפס - טלפונים "מבצעיים" ()
חלק מהשלל שנתפס - טלפונים "מבצעיים"

"מבחינתנו החבורה הזאת יכולה הייתה לשדוד כל יום את אימא שלי או אבא של שוטר אחר", סיכם את החקירה פקד עדי ברקוביץ' ממרחב איילון. "ככה התייחסנו אליהם, ולמרות שהם שתקו בחקירה הצלחנו להגיש נגדם כתב אישום חמור מאוד".

 

עורכי הדין נס בן נתן ושני מורן, המייצגים את קוגן ואת אושמקשווילי, מסרו בתגובה כי הם טוענים לחפותם. "לא בכדי נערך מסדר זיהוי ובמהלכו באו המתלוננים ולא זיהו את הנאשמים כמי ששדדו אותם. התביעה מתבססת על שברי ראיות שאין בהם כדי להצביע על אשמתם, ואנו מקווים שלאחר שבית המשפט ייחשף לחומר הראיות, יורה על שחרורם".

 

עו״ד ירוסלב מץ שמייצג את קוגן מטעם הסניגוריה הציבורית מסר כי הוא "מכחיש כל קשר לאירועים המיוחסים לו בכתב האישום שמבוסס רובו ככולו על ראיות נסיבתיות". עו"ד אילן אזולאי, המייצג את מקדסי, הכחיש גם הוא בשם מרשו כל קשר לפרשה. "מסדר זיהוי יצא שלילי, אין אפילו בדל ראיה שקושרת אותו למעשי השוד, וכמובן שנוכיח זאת בבית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המסכות שנתפסו ברכב של הנאשמים
צילום: עידו ארז
עו"ד נס בן נתן, מייצג את אחד הנאשמים
צילום: עידו ארז
מומלצים