שתף קטע נבחר

גרושה נגד אלמנה: מי תקבל את ביטוח החיים?

פוליסה שהשאיר אחריו גבר כללה 762 אלף שקל, והמוטבת הייתה גרושתו זה 20 שנה. אשתו השנייה התקוממה. מה החליט בית המשפט?

גבר שהלך לעולמו ב-2012 השאיר אחריו קרב בין אלמנתו לבין גרושתו, שכל אחת מהן טענה שהיא זכאית לביטוח החיים שלו. בית משפט השלום קבע שלא ניתן להתמודד עם השאלה מה היה רצונו האמיתי של המנוח, אבל החליט שהפוליסה – שעמדה על 762 אלף שקל – תעבור לגרושתו זה עשרות שנים ולשני ילדיהם.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הפוליסה כללה כספי תגמולים של 480 אלף שקל, רצף קצבה של 56 אלף שקלים ופיצויי פיטורים של 226 אלף שקל. חברת הביטוח "מגדל" ביקשה לשלם את הסכום למוטבים שמינה המנוח בפוליסה - ילדיו וגרושתו - אלא שאז קמה אשתו השנייה וטענה שהיא המוטבת האמיתית.

 

בבית המשפט טענו הגרושה והילדים שלמנוח היו הזדמנויות רבות לערוך שינויים בפוליסה, אך הוא בחר שלא לעשות זאת. לטענתם, למנוח יש פוליסה נוספת מחברת "פסגות", שאותה רכש ב-2010 לאחר שנישא בשנית, וגם שם אלמנתו אינה מוטבת.

 

הם טענו שהמנוח ככל הנראה לא רצה לתת לה שקל אחד מעבר למחצית הדירה שרשם על שמה, ואין מקום לפרשנות אחרת.

 

מנגד טענה האלמנה שכוונת המנוח הייתה לדאוג ולתמוך בה כמי שהייתה זוגתו לחיים. לדבריה, מאז שהתגרש מאשתו הראשונה, לפני כ-20 שנה, לא היה ביניהם קשר למעט במסגרת הליכים משפטיים, וכל שהתכוון בפוליסה הוא שרעייתו החוקית בזמן הפטירה תזכה בכספים.

 

מהו רצון המנוח?

סגן הנשיא, השופט יעקב וגנר, קבע שהנתונים שהוצגו בפניו מותירים אותו עם שאלות באשר לכוונת המנוח להותיר לאשתו כספים: כך לדוגמה, המנוח הדיר את אלמנתו מצוואה שערך ב-1995 ולא קיימת צוואה אחרת. בנוסף, האלמנה והמנוח ערכו הסכם ממון ב-2007, שבו הוצא עיקר רכושו מכלל הנכסים המשותפים, מה גם שחשבון הבנק שממנו שולמו הפרמיות לפוליסה היה חשבון נפרד של המנוח לבדו.

 

לדברי השופט, לאורך השנים היו למנוח לפחות שלוש הזדמנויות לשנות את סעיף המוטבים בפוליסה, אך הוא בחר שלא לעשות זאת, ולא ניתן להתעלם שגם בפוליסה חדשה מ-2010 הוא לא רשם את אשתו כמוטבת. משכך, על אף שהשופט ציין שלא ניתן לקבוע בוודאות מה היה רצונו של המנוח, נקבע שעל מגדל להעביר את כספי הפוליסה לגרושה ולשני ילדיו.

 

חלק גדול מהציבור אינו מודע לכך שמוטבים בחברת ביטוח אינם מהווים חלק מהעיזבון. מרביתנו מתעלמים מהטפסים שמקבלים מדי שנה המזמינים אותנו לציין אם חל שינוי במוטבים. גם אם אדם מצווה בצוואתו להוריש לפלוני כספים אלה, הוראה זו בצוואה לא תהיה תקפה.

 

במקרה הזה ניסה השופט לאמוד את רצון המנוח, והגיע למסקנה שלו היה חפץ להוריש את הפוליסה לאשתו השנייה אזי היה מציין זאת בצוואתו. אך גם אם היה מסיק השופט מסקנה הפוכה, ספק רב אם רצון זה היה יכול להתגשם לאור הוראות ס' 167 לחוק הירושה, המחריג תגמולי ביטוח מחוק הירושה.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד עמליה בן חמו עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • בא כוח האלמנה: עו"ד אריק דדון
  • באי כוחם של אם המנוח, גרושתו וילדיו: עו"ד ציפי פיק ועו"ד שלמה הורניק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים