שתף קטע נבחר

מבקר המדינה יחל בביקורת ישירה על קק"ל

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, הודיע כי על רקע הביקורת הציבורית על התנהלות קק"ל ועל אי-כפיפותה לביקורת חיצונית, יחל המשרד בביקורת ישירה על הקרן החל מ-20 ביולי. היועמ"ש לממשלה הודיע היום כי ידחה בחודשיים את רישומה של קק"ל כחברה לתועלת הציבור

מבקר המדינה, השופט בדימוס, יוסף חיים שפירא, הודיע היום (א') ליו"ר הקרן הקיימת לישראל (קק"ל), אפי שטנצלר, כי בעוד שלושה שבועות יתחיל תהליך בדיקה של התנהלות הקרן.

 

 

תהליך הבדיקה צפוי להתרכז סביב האמנה שנחתמה בין הממשלה לבין הקרן שלפיה תוקם מועצה בת 13 חברים שתפקח על ניהול הקרקעות שבבעלות הקרן ותקציבה. מועצה זו לא קמה מעולם. 

 

מדובר בהחלטה בעלת חשיבות ציבורית רבה, על רקע הדיון שמתקיים בממשלה בחודשים האחרונים סביב החלת ביקורת על פעילות קק"ל.

 

במקביל, היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין, נענה לבקשת יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט ח"כ דוד רותם (ליכוד-ביתנו) לדחות ב-60 יום נוספים את שינוי המעמד המשפטי של הקרן הקיימת לישראל (קק"ל) מחברה פרטית לחברה לתועלת הציבור (חל"צ). זאת כדי לאפשר לרשם התאגידים הכפוף למשרד המשפטים להפעיל ביקורת ציבורית על הקרן.

 

ב-1 במאי כבר דחה וינשטיין בחודשיים את ההכרזה, עד ל-1 ביולי, למרות חוות דעת משפטית שיצאה מלשכתו ואישרה את שינוי מעמד הקק"ל לפני כ-100 ימים. וינשטיין נענה לבקשת ח"כ רותם בסוף השבוע שעבר, לדבריו "לפני משורת הדין ומפאת כבודו של חבר הכנסת" שלוועדה בראשותו קשרי עבודה שוטפים עם לשכתו ומשרד המשפטים בכלל.

 

וינשטיין הדגיש בתשובתו כי הוא מבקש שלא יפנו אליו בבקשות דומות בעניין זה. מלשכת רותם אשרו את פנייתו ואת קבלת התשובה. עם זאת, גם בתשובתו לרותם מציין היועץ המשפטי כי עומד על דעתו שנקבעה בחוות הדעת לפיה הקק"ל ראויה למעמד של חל"צ כי תקציבה מבוסס על כספי ציבור ו"כל פרשנות אחרת תעמוד בניגוד לאינטרס הציבורי".

 

פנייתו של רותם חיזקה לחצים פוליטיים על לשכת היועץ המשפטי לסגת או להשעות את יישום חוות הדעת. פניית רותם תואמת את עמדתו הפוליטית שכבר באה לביטוי בהחלטתו להקפיא את קידום הצעת חוק דומה שהגישה ח"כ זהבה גלאון (מרצ) לאפשר את שינוי מעמד הקק"ל בחוק חופש המידע כך שתתאפשר וביקורת ציבורית של מבקר המדינה על פעילותן.

 

הצעת החוק של גלאון קבלה את תמיכת הממשלה בוועדת השרים לחקיקה הפועלת בראשות שרת המשפטים ציפי לבני, בניגוד לדעת שר השיכון אורי אריאל. רותם פעל בהשראת השר אריאל שהוא חבר סיעתו, ואף אמר כי הוא מעדיף חיסיון על הקק"ל כמו לחטיבה להתיישבות של ההסתדרות הציונית הפעילות בשטחים "כדי למנוע בג'צים מהסוג שהגישה טליה ששון".

 

נוכח התנגדות שר השיכון לחוק של גלאון קבלה ועדת השרים בהסכמה עם השר אריאל את הצעת הפשרה של שר הפנים גדעון סעד לפיה תוקם ועדה שתבחן את כל נושא הביקורת הציבורית על פעולות הקק"ל תוך 60 יום. בקשת הדחייה של רותם מהיועץ המשפטי מבוססת על הפשרה הזאת שאין מקום לצעדים בעניין הקק"ל לפני שהוועדה סיימה את עבודתה.

 

עם זאת נראה כי הדחייה הנוספת שהתקבלה לבקשת ח"כ רותם תדחה את המהלך לתקופה ארוכה מאחר שתקופת 60 הימים תסתיים באמצע פגרת הקיץ של הכנסת. אבל בינתיים כבר עשה מבקר המדינה שפירא הכנות להתחיל בביקורת לפחות חלקית על התנהלות הקק"ל בחודש הבא.

 

מקק"ל נמסר בתגובה: "בקק”ל מברכים על החלטת המבקר להיכנס לקק"ל. קק״ל שמחה על בחינת יישום הנושאים המצויים באמנה בינה לבין ממשלת ישראל. החלטה המבוססת על הסכמה וולונטרית של דירקטוריון קק"ל להחלת ביקורת המדינה בנושאים שונים, המשיקים לתחומים בהם פועלת המדינה. בקק"ל מאמינים כי מהלך זה יתרום לקידום המטרות הציוניות המהוות את הבסיס לפעולת קק”ל. ויאפשר המשך תרומתה של קק"ל לבניין הארץ ולעמידה מלאה בהתחייבויות המדינה על פי האמנה. קק"ל תשתף פעולה עם משרד המבקר ואף העבירה אליו מיוזמתה כבר בחודש שעבר את דוחותיה הכספיים לשנים 2012-2013".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אביטל להב, צבי לביא ואביאל מגנזי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים