שתף קטע נבחר

עובד נפטר: מי יירש את הפיצויים והמשכורת?

מי אמור לקבל את שכר העבודה האחרון ואת פיצויי הפיטורים של עובד שנפטר - ולמה זכאים עובדים במקרה שהמעביד הוא זה שנפטר? פרק מתוך הספר "דיני ירושה ועיזבון"

לאחר מותו של עובד חלות על מעבידו חובות כלפי שאריו ויורשיו והחוק מעמיד לאותו מעביד גם זכויות. כאשר מעביד נפטר נותרות חובותיו כלפי עובדיו, עמם חתם הסכמים ושגם מחזיקים בזכויות להמשך עבודה או פיצויי פיטורים. מה אלו כוללים?

 

 

יתרת שכר עבודה

שכר העבודה כולל תשלומי חגים, פריון עבודה, שעות נוספות פדיון חופשה וכיוצא באלה. סעיף 7 לחוק הגנת השכר קובע למי תשולם יתרת השכר של העובד שנפטר. אם לנפטר יש בן זוג - אזי אותו שכר נזקף בראש ובראשונה לזכותו של בן הזוג. אם לנפטר אין בן זוג, יתרת שכרו תשולם לאדם שהורה לשלם לו.

 

התשלומים לזכאים נושאים פיצויי הלנת שכר לפי סעיף 17 לחוק הגנת השכר או הפרשי הצמדה וריבית, כשיעורם בחוק פסיקת ריבית והצמדה. מכאן רשאי המעביד לנכות מהתשלום לזכאי כל חוב שהעובד המנוח היה חייב לו.

 

פיצויי פיטורים

אם אדם עבד שנה או יותר ואז נפטר - שאריו זכאים לפיצויי פיטורים. המעגל ראשון של האנשים שזכאים: בן זוגו של הנפטר (לרבות הידוע בציבור) וילד (לרבות ילד מאומץ או ילד חורג או נער/נערה נשואים), ולרבות נכד שכל פרנסתו על המבוטח, ורק אם אחד מהמצבים הבאים מתרחשים:

 

1. לא מלאו להם 18 שנים.

 

2. לא מלאו להם 20 שנים וזמנם מוקדש ללימודים אקדמאים או שהם נמצאים במסגר קדם-צבאית של צה"ל.

 

3. לא מלאו להם 22 שנים והם באחד התנאים הבאים:

 

בשירות סדיר - למעט שירות צבאי לפי התחייבות לשירות קבע.

 

  • בת שמשרתת בשירות לאומי, שמאושר על ידי השר ובתנאים שנקבעו בועדת העבודה והרווחה.

 

  • בן שמשרת בשירות לאומי שנמצא במסגרת תכנית ניסיונית לבנים והשירות קיבל את אישורו של שר העבודה והרווחה או של גורם אחר שהשר הסמיך.

 

  • לימודים במסלול עתודה שמוכרים בצבא לפי חוק שירות ביטחון ובשל כך נדחה שירותם.

 

4. לא מלאו להם 21 שנים והם משרתים בהתנדבות בשירות למען מטרה ציבורית או לאומית באישור ועדת הרווחה והעבודה. תקופת השירות אינה יותר משנה ושירותם הסדיר נדחה עקב ההתנדבות.

 

5. משרתים בשירות סדיר בחוק שירות הביטחון, למעט שירות צבאי לפי התחייבות לשירות הקבע ובתנאי שלפני שירותם התקיים בהם הסעיף הקודם (זאת אלא אם השירות הסדיר יהיה למעלה ב-3 שנים).

 

גם אם עובד נפטר לאחר שמסר הודעה מוקדמת על התפטרותו אך עוד לא הסתיימה תקופת ההודעה - שאריו יזכו לפיצויי פיטורים. לעומת זאת, אם אדם פוטר מעבודתו ופיטוריו נכנסו לתוקף לפני פטירתו, היורשים בלבד זכאים לפיצויים ולא השארים.

 

אם יש לנפטר שארים כפי שפורט, הם זכאים לקבל את הפיצויים שישולמו להם באופן שווה. כספים אלה אינם נחשבים לחלק מהעיזבון, לכן אין להשתמש בהם לצורך סילוק חובות העיזבון ואין נושהו של העובד יכול להטיל עיקול על כספי הפיצויים בגין חובו של העובד.

 

אי אפשר לנכות מכספי הפיצויים שמגיעים לשארים את חוב העובד למעביד, כי אלו מגיעים לשאריו. עם זאת, ניתן לנכות "סכום של חוב שחייב העובד למעביד" לפי חוק הגנת השכר. אך ברגע הפטירה, שזהו הרגע שבו נוצרה הזכות לפיצויי פיטורים - לא קיים יותר "סכום של חוב שחייב העובד למעביד", משום שחובו של העובד הופך לחוב של העיזבון והפיצויים שייכים לקרוב ולא לעובד שנפטר.

 

המעגל השני של השארים שיקבלו את פיצויי הפיטורים כולל ילדים, הורים שהיו תלויים בפרנסתו של הנפטר וגם אחים שגרו עם הנפטר לפחות שנה לפני פטירתו והיו תלויים בו לפרנסתם. אם אין שארים מהמעגלים הללו, אז אין פיצויי פיטורים מבחינה חוקית.

 

על מנת שהשארים יוכלו להשתמש בפיצויי פיטורים, עליהם לטעון ש"כל פרנסתם" תלויה בנפטר ולא "מרבית" או "עיקר". אם נקבע שהפיצויים ישולמו למישהו מהשארים שאינם ילד תלוי או בן זוג תלוי, יש להפקיד את הסכום בבית הדין לעבודה ורק לאחר מכן יקבע למי משלמים - בהתחשב במצבם הכלכלי ובמידת התלות בנפטר.

 

שארים שזכאים לקצבת קרן פנסיה מכוח הסכם קיבוצי (כמשמעו בחוק הסכמים קיבוציים) לא יהיו זכאים לפיצויי הפיטורים אם נקבע בהסכם הקיבוצי שתשלומי קופות הגמל יבואו במקום פיצויי הפיטורים. בית הדין לעבודה אינו מתערב במה שכתוב בהסכם הקיבוצי. בכל מקום שבו יוזכר שהופרשו תשלומים לקרן פנסיה או לביטוח מנהלים מבלי שבהסכם קיבוצי או בצו כלשהו נקבע, כי התשלום הוא במקום פיצויי פיטורים - ישמש הסכום שהצטבר בקרן "על חשבון" פיצויי הפיטורים.

 

פיצויי פיטורים במות המעביד

עובד זכאי לפיצויי פיטורים אם נפסקה עבודתו עקב מות המעביד, פשיטת רגל שלו או עקב פירוק התאגיד שעבד בו. המבחן לקביעת הקשר הסיבתי בין הפסקת העבודה למות המעביד הוא האם הייתה עבודת העובד נפסקת לולא מותו של המעביד.

 

עם זאת, במקרה של פירוק מרצון וכאשר יש מקום להמשך עבודתו של העובד אך הוא מוותר עליה - התפטרותו לא תזכה אותו בפיצויי פיטורים. פירוק על ידי בית המשפט, להבדיל מפירוק מרצון, יביא לידי סיום את חוזי העבודה בין החברה ובין עובדיה.

 

פרק מתוך הספר "דיני ירושה ועיזבון" בהוצאת סדן, מאת: שאול שוחט, שופט בית המשפט המחוזי; נחום פינברג, מומחה במשפט העבודה, עו"ד ושותף בכיר בנ. פינברג ושות';  ויחזקאל פלומין, מומחה במשפט מסחרי ומיסוי, ח"כ לשעבר וסגן שר האוצר לשעבר, עו"ד ורו"ח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים בכר
השופט שאול שוחט
צילום: חיים בכר
צילום: חיים בכר
עו"ד נחום פינברג
צילום: חיים בכר
צילום: חיים בכר
עו"ד ורו"ח יחזקאל פלומין
צילום: חיים בכר
מומלצים