שתף קטע נבחר

מהפכת האינסולין: מתי המשאף יגיע לארץ?

התרגשות רבה בקרב חולי סוכרת ברחבי העולם בעקבות אישור ה-FDA למשאף אינסולין שיחליף לראשונה את ההזרקות היומיות. "זה נשמע מדהים", אומר ל-ynet חולה צעיר. "ההזרקות גורמות לכאבי תופת, לפריחה ולזיהומים". אנדוקרינולוגים בישראל נערכים לבחינת המכשיר - ולהמלצה על ייבואו

ביום שישי עורר מינהל המזון והתרופות האמריקני התרגשות רבה: לראשונה אישר ה-FDA משאף אינסולין שיחליף את ההזרקות שמבצעים החולים בזמן הארוחות. המשמעות היא לא רק פחות כאבים, אלא היענות טובה יותר לטיפול במחלה. בעקבות האישור אומרים מומחים וחולי סוכרת: מדובר בבשורה אדירה.

  

"הדבר הזה מדהים", אומר ל-ynet עומר דונסקי, בן 25 המתמודד עם מחלת הסוכרת מאז גיל 13. "אנשים חושבים שאנחנו מתרגלים לזריקות, לפעמים גם שמונה פעמים ביום, אבל האמת הפוכה לגמרי. זה כמעט תמיד כואב, גם בהזרקה בבטן, גם ביד. אם אני לא מזריק בנקודה המדויקת זה יכול לגרום לכאבי תופת.

 

"היו פעמים רבות שסבלתי באזור ההזרקה מפריחות ומזיהומים בעור, למשל כשהזרקתי בשטח בזמן השירות הצבאי ולא יכולתי להקפיד על סביבה נקיה מספיק. מאז שקראתי על המשאף אני רק מייחל שהוא יגיע לישראל כמה שיותר מהר וייכנס לסל התרופות. זה פשוט נשמע חלום".

 

 

בשורת ה-FDA:

  

ישפר ההיענות לטיפול

עשרות מיליוני אנשים ברחבי העולם חולים בסוכרת, מתוכם כ-400 אלף בישראל ועוד כ-400 אלף הסובלים מטרום סוכרת ואינם מודעים לכך. חולי הסוכרת נאלצים להזריק מדי יום את ההורמון אינסולין, המחדיר את הסוכר מהדם לתאי הגוף ובכך משלים את ההורמון הטבעי שכבר אינו מופרש מהלבלב.

 

כדי להזריק, על החולה להכין ערכה מיוחדת, לחבר את מכל האינסולין לעט, להתאים את המינון, למצוא מקום הזרקה מתאים ביד, בירך או בבטן ולהזריק. ההזרקות האלה פעמים רבות ביום אינן פשוטות, רבים מהחולים סובלים מכאבים וחלקם מתלוננים על גירוי, דימום ולעתים גם זיהום במקום ההזרקה.

  

חולים רבים מתקשים לבצע את ההזרקות, מדלגים על מנות ופוגמים בכך באיזון הסוכרת. ההזרקות המרובות קשות במיוחד לילדים, שאצלם מאובחנת המחלה סביב גיל עשר ולעתים אף מוקדם יותר.

  

במשך שנים רבות נערכו ניסויים במשאפי אינסולין, אולם הם כשלו משום שהאינסולין התפרק בטרם הגיע לזרם הדם, או שרמתו הייתה נמוכה מכדי להשפיע. האינסולין החדש, Afrezza, מיוצר על ידי תאגיד התרופות האמריקני MannKind. מדובר באינסולין מהיר טווח הניתן בשאיפה לפה בזמן ארוחות או תוך 20 דקות מתחילת הארוחה.

 

בטיחות התרופה נבדקה עד כה על 3,017 חולים, כמחציתם לוקים בסוכרת סוג 1 ומחציתם בסוכרת סוג 2. מהניסויים עולה כי האינסולין במשאף הצליח לאזן את רמות הסוכר בדם לטווח ארוך, באופן הדומה לזריקות אינסולין.

  

ב-FDA הבהירו כי האינסולין החדש לא יחליף את כל זריקות האינסולין, והחולים עדיין יצטרכו להזריק אינסולין ארוך טווח. עם זאת, הוא יפטור כאמור מהצורך לבצע במהלך היום הזרקות מרובות בסמוך לארוחות, ישפר את ההיענות הטיפולית ואת איזון הסוכרת.

זיהומים ופריחות באזור ההזרקה. עומר דונסקי מזריק אינסולין לרגל ()
זיהומים ופריחות באזור ההזרקה. עומר דונסקי מזריק אינסולין לרגל
  

"יידרשו עוד מחקרים רבים"

"מדובר בבשורה חשובה וטובה לחולים", אומר ל-ynet פרופ' משה פיליפ, מנהל המערך האנדוקרינולוגי במרכז שניידר לרפואת ילדים. "המשאף אמנם יחליף רק את ההזרקות בסמוך לארוחות או אחריהן, אבל הוא יפטור מהזרקות רבות במהלך היום. זה יכול לשפר את ההיענות של החולים להזרקות, לחסוך זמן הכנה, כאבים וגם חששות, במיוחד אצל חולים חדשים שאובחנו או אצל ילדים".

 

עם זאת, מדגיש פרופ' פיליפ כי יידרשו עוד מחקרים רבים כדי לוודא את בטיחות התכשיר. "אי אפשר לתת אותו לחולים עם בעיות במערכת הנשימה או למעשנים", הוא אומר. "אני משוכנע שעם הזמן גם החולים יגלו את הבעד והנגד, אבל מדובר בעוד אפשרות טיפולית שתעזור לחולים שעשויים להעדיף שאיפה על פני זריקה".

  

"מאז פרסום הידיעה הוצפתי בטלפונים מחולים שרק רוצים שהמשאף יגיע לארץ ומבקשים פרטים", אומרת ד"ר אילנה הרמן בהם, מנהלת מרפאת סוכרת מבוגרים במרכז הרפואי סורוקה. "הפיתוח צפוי לשנות משמעותית את חייהם של החולים. אין ספק שהרבה יותר קל לקחת שאיפה מאשר להזריק, וזו בשורה משמחת.

 

"אנחנו האנדוקרינולוגים נלמד את הנושא, ואם אכן כצעקתה ונוודא שהתרופה נבדקה, יעילה ובטוחה - נמליץ להביא אותה גם לישראל".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך אתר החברה
ישפר את ההיענות הטיפולית ואת איזון הסוכרת. משאף אינסולין
צילום: מתוך אתר החברה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים